In Memoriam Radu Vasile

  Print Friendly, PDF & Email

  Vladimir Tismaneanu, George Scarlat, Adriana Saftoiu si Floare Comsea au evocat memoria lui Radu Vasile. La slujba de la cimitirul Bellu catolic ne-am despartit de un om cu credinta tare si discretie, caricaturizat si nedreptatit, ne-am luat la revedere de la cel care a pus bazele cresterii economice sanatoase, care, prin staruinta si abilitatea negocierii cu Biserica Ortodoxa, a reusit sa ofere o alta imagine a Romaniei in lume prin venirea Fericitului Ioan Paul II la Bucuresti, asta dupa ce pacificase, de unul singur, fara asistenta „organelor” dupa cum aminteste George Scarlat, militiile mineresti care ingenuncheasera statul de drept aducand Romania in pragul unui razboi civil. Fortarea demisiei lui la cateva zile dupa deschiderea negocierilor UE cu Romania, manevrele facute in dispretul Constitutiei (tocmai de catre cei care il acuzau in anii din urma pe Traian Basescu de incalcarea Constitutiei), fara a avea o alternativa politica viabila la Radu Vasile, au dus la prabusirea PNTCD. Dumnezeul sa-l odihneasca!

  The following two tabs change content below.
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  7 gânduri despre “In Memoriam Radu Vasile

  1. N-am inteles pe cine a pacificat? Pe mineri? In sensul ca i-a linistit (de la pace)?
   La inceput am crezut ca e vorba de un temen religios si ma miram.

  2. Intre timp am vazut ca mai exista un articol lung despre dinsul. Acolo voi gasi raspunsuri si material detailat.

  3. @2 Silva
   Mineriada din 1999 a fost o tentativă de lovitură de stat, pusă la cale de forțele securisto-comuniste (Iliescu, VC Tudor) cu sprijin rusesc (nu o spun numai eu, ci surse cât se poate de autorizate). Nu numai că transportul, cazarea, hrănirea hoardelor de mineri care veneau spre București erau organizate perfect, dar și în sânul instituțiilor de la București, securiștii intraseră într-un fel de grevă semi-oficială, de la mic la mare, nu mai puteai să fii sigur de nimic. Scopul era răsturnarea autorităților alese legitim, spre a se împiedica intrarea României în NATO. Situația era de o gravitate extremă. Radu Vasile a fost cel care a rezolvat-o. El s-a dus să discute cu minerii și i-a potolit. El a făcut să reintre în normal instituțiile statului. Dacă mineriada 1999 ar fi reușit, eram acum un fel de Belarus, încă de atunci.

  4. @ Daniel Francesco, #5,
   Nu era un repros. Ba chiar o scuza ca nu observasem articolul de dinainte. Si sa va dau de stire ca nu e nevoie sa va obositi.

   Insa pina la urma Anca m-a lamurit mai clar decit celalalt articol, in ceea ce priveste mineriada si am avut pe ce baza detaliile de dincolo.
   Un om care merita toata aprecierea! R.I.P.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.