Margaret Thatcher, 1925 – 2013

Print Friendly, PDF & Email

Trei lideri uriași – doi politici și unul spiritual – au contribuit decisiv la înfrângerea comunismului: Ronald Reagan, Margaret Thatcher și papa Ioan Paul al II-lea. Astăzi s-a stins din viață ultimul supraviețuitor, Margaret Thatcher.

Margaret Roberts s-a născut în 1925 în Grantham, un orășel din estul Angliei. Părinții, Alfred și Beatrice, erau metodiști. Viața socială a familiei era strâns legată de parohia căreia îi aparțineau. Familia Roberts lucra în magazinul de băcănie a cărui proprietar era și a locuit în apartamentul aflat deasupra magazinului. Tânăra Margaret a urmat o școală primară locală, iar apoi a fost admisă la Oxford, unde a studiat chimia la Colegiul Somervile (1943 – 1947). L-a avut ca profesor pe Dorothy Hodgkin, un cercetător în domeniul radiografiei cristalografice care a primit premiul Nobel în 1964. Studiul în domeniul științific a avut o influență puternică asupra profilului intelectual al viitorului politician.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher

Margaret a fost aleasă președinte al asociației studenților conservatori din Oxford și în această calitate s-a întâlnit cu numeroși politicieni proeminenți ai zilei. În 1950 și 1951 a participat la alegerile generale, în calitate de candidat pentru circumscripția Dartford din partea Partidului Conservator. În vărstă de numai 25 de ani, a devenit cunoscută drept cea mai tânără candidată din țară. A pierdut cu ambele ocazii, la scoruri strânse. Adevăratul câștig a constat în experiența pe care a dobândit-o cu ocazia celor două campanii electorale. Contactul cu electoratul muncitoresc din Dartford și problemele ridicate de acesta – penuria de alimente, impozitarea crescută, restricțiile impuse de stat – au contribuit mult la formarea stilului politic matur al viitorului lider conservator, în special comunicarea directă, plină de energie și încredere, concentrată pe problemele care îl frământă pe alegător.

În Dartford l-a cunoscut pe Denis Thatcher, un om de afaceri local. Cei doi s-au căsătorit în 1951. În acest deceniu ea și-a desăvârșit studiile în avocatură, cu specializare în domeniul taxelor și impozitelor. În 1959 a fost aleasă în parlament, ca deputat pentru circumscripția electorală Finchley din nordul Londrei. În deceniul 1960 și-a consolidat poziția de membru cu influență al Partidului Conservator. În 1970, după ce conservatorii au revenit la guvernare sub Edward Heath, i s-a încredințat portofoliul de ministru al educației.

A fost o perioadă dificilă. Radicalizarea studențească, accentuarea virajului către Stânga al universităților și simpatia presei față de această tendință i-au îngreunat activitatea. Guvernul Heath a dezamăgit profund. Cu toate că au câștigat alegerile în baza promisiunilor de revitalizare economică prin reforme de piață și reducerea puterii sindicale, conservatorii lui Heath au executat o politică în sens opus: intervenționismul de stat în economie a crescut la cote nemaiîntâlnite, iar sindicatele și-au impus punctul de vedere în repetate rânduri în privința politicii de prețuri, salarii și dividente. Înfrântă în alegerile generale din 1974, guvernarea Heath a lăsat moștenire o țară măcinată de inflație și conflict social-politic.

În 1975 Margaret Thatcher a candidat pentru poziția de lider al unui partid conservator demoralizat și în derivă. A câștigat la primul tur de scrutin și astfel a devenit prima femeie conducătoare a unui partid politic occidental. Guvernarea laburistă din perioada 1974 – 1979 a fost catastrofală. În 1976 Marea Britanie s-a aflat în pragul falimentului financiar, când prăbușirea lirei sterline a forțat guvernul să negocieze credit de urgență din partea Fondului Monetar Internațional. Epidemia de greve din 1978 – 1979, cauzată de pretențiile sindicatelor, a pus economia pe butuci și a arătat că laburiștii nu au control asupra presupușilor aliați sindicali.

Către sfârșitul deceniului 1970 Marea Britanie era epuizată. Stânga politică și sindicală reușise într-un deceniu să torpileze economia, să învrăjbească clasele sociale și generațiile tinere cu cele vărstnice, iar Londra începuse să semene cu un oraș în cangrenă (deveniseră comun acceptate mirosul și priveliștea maldărelor de gunoaie aruncate în stradă și neridicate de gunoierii ocupați cu grevele, precum și iluminatul stradal transformat în întuneric public de indiferența companiilor de stat care căpușau acest sector). Peste toate trona consensul politic, indiferent de orientarea ideologică, conform căruia declinul britanic era ireversibil, iar singura alternativă realistă consta în administrarea unei decăderi cât se poate de line.

În aceste circumstanțe extrem de neprielnice a devenit Margaret Thatcher prim-ministru în mai 1979. A condus țara timp de 11 ani și a câștigat trei alegeri generale consecutive. Dar, mai important, a reușit ceea ce părea imposibil: pe plan intern nu numai că a stopat declinul, dar politicile ei au generat o renaștere națională, iar pe plan extern a contribuit decisiv la prăbușirea comunismului.

A reformat gradual sistemul de impozitare, reducând povara fiscală a cetățeanului și astfel încurajând investițiile și antreprenoriatul. A privatizat industrii de stat nerentabile, oferind cetățenilor posibilitatea de a deveni acționari, în termeni avantajoși. A stimulat creșterea proprietății imobiliare în rândul populației și prin creșterea numărului de proprietari de locuințe a reușit întărirea și extinderea clasei de mijloc. S-a luptat frontal cu sindicatele, reușind să elimine părghiile lor de șantaj politic și paralizie economică. Războiul din Falkland a demonstrat sovieticilor și diverșilor dictatori din orbita URSS că Occidentul nu s-a moleșit de tot (după Vietnam, incursiunile soldaților cubanezi în Africa, anexarea sovietică de teritorii în Cambodia și Grenada puțini credeau că un lider occidental mai are tăria de a răspunde militar vreunei agresiuni). S-a opus aservirii politice și economice a țării la interesele străine ale Uniunii Europene și de aici i s-a tras sfărșitul carierei politice. Aripa bruxeleză a Partidului Conservator i-a contestat poziția de lider și în noiembrie 1990 i-a fost retras sprijinul politic de către colegii de cabinet. A demisionat pe 28 noiembrie.

Urâtă cu pasiune de stângiști și prea inflexibilă pentru colegii din partid dispuși la compromisuri fundamentale, Margaret Thatcher a lăsat în urma ei o țară schimbată profund. De fapt regăsită în profunzime, după aproape două decenii de derivă, amnezie și dezrădăcinare perpetuate de o clasă politică iresponsabilă. Aceasta e marea ei lecție: nu există declin ireversibil.

14 gânduri despre “Margaret Thatcher, 1925 – 2013

 1. Dumnezeu s-o odihnească!

  Ce vremuri! Dreapta era ancorată de caractere mari (Reagan, M. Thatcher, John Paul 2nd), de-asta a şi căzut comunismul. Acum dreapta cam peste tot e de carton, iar şobolani ca Obama, Hollande etc zburdă nestingheriţi, ştiu bine că nu e nimeni să-i cureţe.

 2. Totusi dupa parerea mea a comis o mare gafa prin faptul ca s-a opus reunificarii Germaniei si probabil a platit (si) pentru asta.
  Nu supara Germania chiar daca te numesti Marea Britanie.
  Posibil ca pozitia ei sa fi avut de-a face cu rivalitatea anglo-germana.

  Eu de nationalitate sunt partial roman, partial svab si am o intrebare pentru germanofobii care nu au altceva mai bun de facut decat sa dea vina pe Germania pentru problemele lor:
  Va opreste cineva sa fiti la fel de harnici si la fel de seriosi ca germanii?
  Grecii pana acum cativa ani nu mai erau nemultumiti cand steateau toata ziua cu burtile la soare dar aveau salarii ca in Germania.

 3. Ai mei la servici au avut o singura propozitie de zis: Pe bogati i-a imbogatit, si pe saraci i-a saracit. Mai mult de-atit nu-i duce capul… care le e rasucit spre stinga.

 4. CNN si-a aratat respectul fata de Thatcher, in stilul care-i este caracteristic. Crainica tot cauta sa o vopseasca in controversata, extrem(ist)a si agresiva in plan extern. Pe fundal se dadeau imagini pana si cu Augusto Pinochet. Daca ma intrebati pe mine, Pinochet a salvat Chile de la bolsevizare, dar pentru CNN el este un criminal sustinut de americani, asa ca intentia este clara: sa o asociem pe Margaret Thatcher cu criminali.

  Cat despre parerile britanicilor, am prins doar doi laburisti care n-au votat niciodata cu ea. Unul se plangea ca Thatcher le-a distrus modul de viata, iar altul spunea ca l-a ajutat sa-si cumpere o casa, ceea ce n-ar fi crezut vreodata ca este posibil, dar nu i-a acordat votul.

  Fuck you, CNN.

  P.S. Unde e doftorasul Merfu sa ne explice cat de rau e Fox News?

 5. @emil #6: Explicatia la prima poza: „Happy: A woman drinks from a bottle and holds a front page…” Puteam sa jur ca nu e femeie 🙂
  Probabil boii au sa se desfasoare in toata splendoarea Miercurea urmatoare cind e inmormintarea.

 6. Hm… as fi jurat ca e barbat. Your typical leftist: nesigur pe propria sexualitate, dar gata sa bea din ditamai sticla, in plina strada, pentru ca a murit un om pe care il vedea ca un adversar politic.

 7. Sigur ca era bine sa sustina reunificarea, dar ea era interesata de binele Marii Britanii. Dupa doua razboaie teribile impotriva Germaniei, in mai putin de 70 de ani, nu stiu daca este atat de surprinzatoare pozitia ei.

 8. Multumesc, Emil pentru prezentare.

  @2 Referitor la avort, a votat pentru, insa nu ca metoda de control al nasterilor.
  http://www.margaretthatcher.org/document/103793

  Abortion, I said to Mrs Thatcher, was a subject of great concern to Catholics. What was her attitude to it in principle?

  „The abortion law is only related to the early months and I voted for abortion under controlled conditions.

  „I’m perfectly prepared to have the Act amended along the lines of the Select Committee recommendations because I think that it’s operating in a slightly more lax way than was intended, but I’m not prepared to abolish it[fo 3] completely.

  „Abortion only applies to the very, very early days, but the idea that it should be used as a method of birth control I find totally abhorrent.”

  Mrs Thatcher accepted that we differed on this subject, and said that while Catholics believed that as soon as the ovum was fertilised you had a human being, she believed that after a few months of pregnancy the foetus took on the characteristics of a human being.

  Even then, she said „you may have to take the life of the child in order to save the life of the mother, but that is a medical judgment.”

  What about the future of the abortion issue in the House of Commons? I asked Mrs Thatcher.

  „It is not a party political thing at all. We have so much private time both for discussion and legislation, but no one has taken it up this time.”

 9. Telegrama Papei Francisc:

  http://www.news.va/en/news/pop.....th-of-marg

  The Right Honourable David Cameron, MPThe Prime Minister
  His Holiness Pope Francis was saddened to learn of the death of Baroness Margaret Thatcher. He recalls with appreciation the Christian values which underpinned her commitment to public service and to the promotion of freedom among the family of nations. Entrusting her soul to the mercy of God, and assuring her family and the British people of a remembrance in his prayers, the Holy Father invokes upon all whose lives she touched God’s abundant blessings.
  Cardinal Tarcisio Bertone
  Secretary of State

 10. Daca as putea sa va corectez,Obama este de stanga,nu de dreapta, si promoveaza socialismul.
  Dupa „Noua Ordine a Lumii”,oranduirea globala trebuie schimbata in socialism.
  Acest lucru se refera numai la populatia globului,si nu include membri ai unor organzatii de tipul CFR,Bilildenbergs,Illuminati,Club of Rome,etc…grupuri ale caror membri sunt fost presedinti de state,ministri,personal de armata si personal al multor agentii de inteligenta din diferite tari.
  Cu alte cuvinte,averile lor vor ramane ale lor,si tot ei vor ramane la putere. Cei saraci vor saraci si mai mult,clasa de mijloc va deveni mai mica,pana la disparitie,iar omenirea se va transforma intr-o forma mai inalta de sclavie,decat cea existenta in ziua de azi.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.