„Moldova alege” – un film despre o ţară în pericol

  Print Friendly, PDF & Email

  Alegerile care vor avea loc în Moldova la 30 noiembrie pot schimba harta sferelor de influenţă din Europa. Basarabia riscă să se transforme într-un nou câmp de bătălie între Rusia şi Occident. Moldovenii nu-şi aleg doar Parlamentul, ci îşi decid şi viitorul, pentru mulţi ani de-acum înainte. Reporterii „Adevărul” au realizat un film documentar despre pericolele care ameninţă democraţia şi parcursul european al Moldovei.

  sursa: adevarul.ro

  14 gânduri despre “„Moldova alege” – un film despre o ţară în pericol

  1. Desi mi se umple sufletul de amaraciune pentru soarta Moldovei si a unionistilor moldoveni, nu cred ca obiectivul unirii este avantajos si realist in conjunctura geo-politica actuala. Realistic vorbind, sansa unirii a fost ratata in 1990-1992 cand URSS era o epava in curs de dezmembrare si cu sefii Kremlinului ocupati pana peste cap cu lupte interne pentru putere. Nenorocul nostru s-a numit Ion Iliescu – un lingau kominternist care intotdeauna a facut jocul rusilor si nu a fost interesat de reunificarea si independenta propriei lui tari.
   Iar acum este prea tarziu. Rusia lui Putin isi arata coltii, moldovenii sunt divizati iar politicienii lor care sunt pro-Europeni sunt la fel de corupti ca si cei care sunt pro-Rusi. Ultimul lucru pe care noi Romanii ni l-am putea dori este sa aducem in mijlocul nostru inca cateva milioane de comunisti convinsi si suporteri ai lui Putin – ca n-avem destui si asa.

  2. Nu e așa. Obiectivul unirii este cât se poate de actual și fezabil. Tocmai în condițiile obrăznicirii nemăsurate a rușilor, R Moldova trebuie să fie clar ancorată într-o tabără geopolitică, să nu mai balanseze, ca Ucraina pe vremea lui Ianukovici.
   Rusului când se obrăznicește trebuie să i se dea peste bot, nu să i se cedeze teren.

   Iar comuniștii suporteri ai lui Putin, ăia activi, o să-i umflăm pe rând și o să-i băgăm la pârnaie. Arestările de la Chișinău din ultimele zile sunt un bun început. Ar fi bine să continue. Și să începem și la București, că și aici avem destui.

  3. Da e o perioada buna de expulzat sau arestat kgbisti. Sa fie scosi la lumina de fortele patriotice! Pozele si filmele sunt importante. Clanurile mafiote au legaturi. Oameni din partide au legaturi.

  4. Eu as fi bucuros daca Partidul Comunistilor ar lua sub 30%. In cel mai bun caz o sa avem vreo 53-55 de deputati asa zisi europeni. O majoritate debila, fragilizata si mai mult de faptul ca este formata inclusiv din parlamentari apartinand PDM.
   Da’ macar de-ar fi asa!

  5. Alegerile s-au incheiat, rezultatele preliminare arata asa:

   PCRM – 21,49%
   PLDM – 16,75%
   PL – 4,84 %
   PD – 16,8%
   PCR – 6,71%
   PSRM – 22,72%
   Blocul Uniunea Vamală – 4,55%
   PLR – 1,25%
   Oleg Brega – 0,45%

   Prezenta la vot a fost 55.86%

  6. Actualizare 23.13. Rezultate preliminare după numărarea a 19% din voturi:

   PCRM – 20,89%
   PLDM – 16,22%
   PL – 5,14%
   PD – 16,57%
   PCR – 6,47%
   PSRM – 23,74%
   Blocul Uniunea Vamală – 4,72%
   PLR – 1,36%

  7. Dobroye utro Rossiya, dosvidaniya Yevropa:

   Dupa numararea voturilor exprimate la 19% din sectii, rezultatele arata ca tabara prorusa a obtinut cele mai multe voturi, PSRM (socialistii lui Igor Dodon) si PCRM (comunistii fostului presedinte Vladimir Voronin) insumand peste 44%. Liberalii lui Mihai Ghimpu risca sa nu intre in Parlament.

   Ei sunt urmati de proeuropenii de la PD al lui Marian Lupu (cu 16,8%) si PLDM (al lui Vlad Filat), care au obtinut 16,75% din voturi.

   Sursa: http://www.revista22.ro/aleger.....50894.html

   Moldova ii prefera pe porcii de rusi care de-a lungul istoriei i-au umilit, le-au falsificat istoria, interzis sa isi foloseasca propria limba, confiscat bogatiile, exploatat, deportat si ucis pe capete in lagare de concentrare. Fratii nostri Moldoveni sufera de sindromul Stockholm in masa si cred ca le va fi mai bine alaturi de calaii lor decat in compania democratiilor occidentale.
   Imi pare sincer rau de ei insa binele cu forta nu se poate face. Cum si-au asternut, asa vor dormi.

  8. E rau si pentru noi, nu doar ca ii vedem pe basarabeni indepartanu-se de libertate, ci si pentru ca rusii vor avea mai mult tupeu si vor incerca sa se apropie fizic de noi.

  9. E mai complicat. O buna parte din moldoveni nu mai sunt in tara si nici nu apuc sa voteze. Apoi exista incompetenta si rivalitati idioate care au facut din tabara pro-UE o o tinta usoara pentru demagogii prorusi. Din fericire, nici tabara prorusa nu e chiar unita. Macar in teorie, Voronin nu va evita sa vina alaturi de Dodon. Cei doi nu se suporta si daca Dodon a facut din apropierea de Rusia o adevarata religie, Voronin a ramas mai degraba la declaratii. Rogozin s-a vazut cu Dodon, nu cu Voronin, iar pe acesta din urma l-a criticat pentru ca nu a aprobat planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova.

  10. Nu e nici macar atat de rau pe cat pare.

   Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 74% din procesele verbale: Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon – 21,82%, Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat – 18,85, Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin – 18,18%, Partidul Democrat condus de Marian Lupu – 16,24% din voturi, Partidul Liberal al lui Marian Ghimpu – 8,67%, Partidul Comunist Reformator – 5,21% (nu poate intra in Parlament cu mai putin de 6%). (sursa: Publika.md).

  11. 75% din secții de vot numărate, cca 67% din buletine de vot.
   Din 101 mandate:
   PSRM – 26 mandate
   PCRM – 22 mandate
   = 48 mandate pro-Putin
   PLDM – 22 mandate
   PD – 19 mandate
   PL – 12 mandate
   = 53 mandate pro-Romania/UE
   + Voronin (PCRM) spune ca nu face alianta cu Dodon (PSRM)

   Putin si-a luat-o zravan in dinti, in ultima perioada.
   La alegerile din Ucraina, putinistii au pierdut zdravan, in Romania au pierdut la fel, in Polonia au pierdut, in Republica Moldova e destul de clar, au pierdut.
   Rubla se prabuseste, pretul petrolului se prabuseste, incep sa apara alternative la gazul rusesc. Economia rusa, si asa inexistenta, e pe dric.
   Dupa toate sansele, din visul ortodoxiei staliniste a lui Putin nu va mai ramane nimic, in cativa ani.

  12. Păcat. Rezultatul asta neconcludent deschide calea oricăror mișculații și sfori. Nimic nu e mai prielnic pt ruși. Nici nu a așteptat măcar câteva zile și Rusia a făcut o numărătoare proprie a rezultatelor.
   “Adăugați aici vocile susținătorilor partidului Patria, retras din alegeri în ajunul votului, plus cei 700 de mii de migranți moldoveni în Rusia, pe care autoritățile de la Chișinău nu i-au lăsat sa voteze și aveți o pondere reală a adepților integrării europene din această țară. Chișinău trebuie sa reflecteze daca drumul european este cel bun. Tovarăși, treziți-vă! Eu nu mai vorbesc despre alegerea celor 500 de mii de transnistreni dacă ar fi participat la vot“- scrie Rogozin pe Twitter.
   http://www.paginaderusia.ro/ro.....reziti-va/

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.