Monica Macovei: „Federatia Rusa are o actiune foarte ferma impotriva Republicii Moldova”

Print Friendly, PDF & Email

Federatia Rusa se baga in acorduri din care nu e parte. Acordul, de exemplu, dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana nu are ca parte Federatia Rusa. De ce incearca sa-l opreasca? De ce santajeaza in acest acord? La fel, acordul cu Ucraina. Federatia Rusa nu e parte. Deci vrea sa redevina marele stapan al politicii mondiale, un stapan care a adus numai dictatura, moarte si sange.

Un raspuns la o intrebare a unui jurnalist moldovean.

„Q: Doamna europarlamentar Monica Macovei, astazi, joi, 12 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privitor la amenintarile Rusiei la adresa statelor membre ale Parteneriatului estic. Vrem sa stim ce se spune in aceasta rezolutie si cum a decurs votul parlamentarilor.

MM: Rezolutia a fost adoptata fara nicio problema astazi si lucrurile sunt luate foarte in serios de membrii Parlamentului European, poate nu de toti, dar de foarte multi. Cei din Grupul EPP sunt extrem de fermi in a condamna actiunile Federatiei Ruse.

Acum as vrea sa ma refer in special la Moldova pentru ca lucrurile sunt grave si nu mai este business as usual, cum se spune. Adica ne-am obisnuit, ne mai ameninta ca ne mai taie gazul, ca nu ne mai ia vinul, dar dupa aia iarasi ne dau gaz si iarasi importa vin de la noi.

Mie mi se pare ca Federatia Rusa are o pozitie si o procupare si o actiune foarte ferma impotriva Republicii Moldova in sensul parcursului ei european. Si pentru ca la Vilnius, in noiembrie, trebuie parafat Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, Federatia Rusa actioneaza foarte puternic acum pentru a impiedica aceasta parafare. Si actioneaza, de aceea spun, impotriva intereselor cetatenilor Republicii Moldova. Parafarea acordului va insemna si vize pentru a calatori in Uniune, va insemna si Acordul de liber schimb, adica sa exporte produse pe piata Uniunii fara taxe, ceea ce va aduce multe milioane de euro in Republica Moldova oamenilor din sectorul privat.

In opinia mea, Federatia Rusa priveste Uniunea Europeana ca pe un inamic. Noi nu o privim asa, dar trebuie sa fim realisti si sa nu mai fim naivi: asa ne priveste, asa ne trateaza, ca pe un inamic. 

Sa ne aducem aminte ca acum o saptamana domnul Rogozin ameninta “sa nu inghetati cumva de frig la iarna” si iarasi ameninta ca apropierea de Uniunea Europeana poate insemna pierderea Transnistriei. Ce sa mai astepti dupa aceste amenintari si dupa ambargoul cu vinuri de acum doua zile? Deci nu mai e nimic de asteptat, e foarte clar. Si asta rezulta din ceea ce face Federatia Rusa si in raport cu alte tari: ne uitam la Armenia, ne uitam la Georgia, ne uitam la Ucraina. Deci practic, in opinia mea, Federatia Rusa priveste Uniunea Europeana ca pe un inamic. Ca pe un inamic. Noi nu o privim asa, dar trebuie sa fim realisti si sa nu mai fim naivi: asa ne priveste, asa ne trateaza, ca pe un inamic.

Si mai este ceva important: Federatia Rusa se baga in acorduri din care nu e parte. Acordul, de exemplu, dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana nu are ca parte Federatia Rusa. De ce incearca sa-l opreasca? De ce santajeaza in acest acord? La fel, acordul cu Ucraina. Federatia Rusa nu e parte. Deci vrea sa redevina marele stapan al politicii mondiale, un stapan care a adus numai dictatura, moarte si sange. Ne opunem la asta.”

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.