Președintele egiptean Al-Sisi la Al-Azhar: trebuie să revoluţionăm religia islamică

Print Friendly, PDF & Email

Pe 28 decembrie, într-un discurs ținut la Universitatea Al-Azhar din Cairo, cel mai mare centru islamic din lume, președintele egiptean Abd Al-Fattah Al-Sisi a făcut un apel la combaterea ideologiei extremiste prin reformarea învățăturilor religioase ale Islamului. El a cerut teologilor musulmani să intervină degrabă pentru a evita vărsarea de sânge produsă în întreaga lume de violența islamistă. Liderul egiptean a explicat că numai o modificare structurală a ideologiei ar mai putea salva comunitatea musulmană de la propria distrugere.

Am vorbit mai devreme despre importanța discursului religios și aș dori să reiterez că nu facem suficient în ceea ce privește discursul religios autentic. Problema nu a fost niciodată cu credința noastră. Poate că problema constă de fapt în ideologie, iar această ideologie a devenit sfîntă pentru noi. Vorbesc despre discursul religios care este în acord cu vremurile.

[…]

Mă adresez savanților religioşi și clericilor. Trebuie să ne uităm cu mare atenţie la situația actuală. Am vorbit despre acest lucru de mai multe ori în trecut. Trebuie să ne uităm cu mare atenţie la situația în care ne aflăm. Este de neconceput ca ideologia pe care o sanctificăm să transforme întreaga noastră națiune într-o sursă de îngrijorare, pericol, ucidere, distrugere peste tot în lume. Este de neconceput ca aceasta ideologie… Mă refer nu la „religie”, ci la „ideologie” – la corpul de idei și texte pe care le-am sanctificat în decursul secolelor, până la punctul în care contestarea lor a devenit foarte dificilă.

S-a ajuns în punctul în care [această ideologie] este ostilă întregii lumi. Este de conceput că 1,6 miliarde [de musulmani] ar ucide întreaga populație a lumii de 7 miliarde doar pentru a putea trăi [cum crede de cuviinţă]? Aşa ceva este de neconceput. Eu spun aceste lucruri aici, la Al-Azhar, în faţa clericilor și a savanţilor religioşi. Fie ca Allah să fie mărturie în Ziua Judecăţii cu privire la adevărul intențiile voastre cu privire la ceea ce vă spun astăzi. Nu puteţi vedea lucrurile clar atunci cînd rămîneţi blocaţi [în această ideologie]. Trebuie să ieşiţi din ea și să o priviţi din afară, pentru a vă apropia de o ideologie cu adevărat luminată. Trebuie să vă opuneţi acesteia cu hotărîre. Permiteți-mi să o spun din nou: Avem nevoie să revoluționăm religia noastră.

Onorabile Imam [Marele Şeic Al-Azhar, Ahmed Muhammad Ahmed el-Tayeb], purtaţi răspunderea în fața lui Allah. Lumea în întregimea sa așteaptă cuvintele voastre pentru că națiunea islamică este sfîșiată, este distrusă și se îndreaptă spre pierzare. Noi înşine o ducem la pierzare.

3 gânduri despre “Președintele egiptean Al-Sisi la Al-Azhar: trebuie să revoluţionăm religia islamică

 1. Cunostintele militare ale presedintelui egiptean ii spun ca puterea militara a occidentului este suficienta sa stearga de pe fata pamantului lumea musulmana fara drept de apel, ca jihadistii sunt niste exaltati care trebuiesc potoliti.

 2. In just six weeks, the president of Egypt Abdel Fattah El-Sisi, made a fourth historic precedent, it’s the first time a Muslim leader refers to non-Muslim victims of Islam as „martyrs.” People might not know the historic, political, and ideological impact of this if they didn’t study Islamic theology. But it’s grand.

  It’s also the FIRST time in 14 centuries a Muslim ruler goes to war and fight for non-Muslims.

  This man proves everyday that he is one of the greatest and strongest warriors against Islamism in the world. The first Egyptian politician that represents many of values in almost eight decades.

 3. Va recomand ceva! 🙂 Am avut bafta sa vad live aseara acest interviu de mare clasa:

  http://tvo.org/video/213551/is.....eformation

  Cu Ayaan Hirsi Ali, despre cartea ei recenta „Heretic”. Steve Paikin si Ayaan Hirsi Ali vorbesc exact despre acest subiect, de ce Islam nu e religia pacii, de ce Sharia e incompatibila cu secolul 21 si cum ar putea fi reformat Islam-ul.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.