FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia nu există

În 2010, Aleksei L. Kudrin, ministrul rus de finanțe a declarat că cel mai bun lucru pe care rușii îl pot face pentru a ajuta „economia anemică a Rusiei este să fumeze și să bea mai mult, plătind astfel mai multe taxe”.

Olavo de Carvalho
scria pe 17 martie 2015, pe Facebook:

Cultura rusă se compune în întregime din trei lucruri:

– idei filosofice și științifice prost copiate din Occident;
– visuri mesianice imperialiste amestecate cu puțină mistică ortodoxă;
– cretinisme materialist-dialectice;

Asta e TOT ce are Putin de oferit lumii. Și există imbecili cărora le curg balele în fața acestei oferte.

olavo putin djuvara
Olavo de Carvalho, Vladimir Putin, Neagu Djuvara

Neagu Djuvara:

Rușii nu există, s-a terminat cu ei. Nu există, Putin e un clown. Nu mai are nici o putere, nici din punct e vedere demografic. Rusia e, demografic, foarte slabă. […] Rusul nu mai e stăpân pe propria sa țară, care se numește Rusia. Putin poate să facă pe maimuțoiul, […] nu mai mișcă nimeni acolo unde este plantat un drapel american. […] Rusia nu mai e o țară puternică. Are petrol și are gaze, pe care le vinde scump, dar asta e un lucru trecător. Poporul rus nu mai reprezintă un pericol pentru noi, în momentul în care avem un mic drapel american prin Dobrogea. S-a terminat, nu ne mai atacă nimeni.

Demografia Rusiei e la pământ

Alcoolismul e pandemic, iar speranța de viață la bărbați a scăzut sub 60 de ani datorită alcoolismului. Economia Rusiei, dependentă de exportul de gaze, este în cădere liberă datorită sancțiunilor occidentale și probușirii prețului hidrocarburilor.

Se strânge lațul, iar Vladimir Putin știe asta. Puseul de agresivitate recent, amenințările cu război atomic și bombardiere sunt o ultimă zvâcnire de agresivitate în mijlocul unei groaznice mahmureli. Un ultim pumn, tremurând de alcoolism, îndreptat amenințător asupra occidentului, înainte de prăbusirea definitivă.

Asta nu ar trebui să ne liniștească, bineînțeles, înainte să își dea sufletul, Rusia poate face încă mult rău.

„Hiper-mortalitate”

rusia alcoolDeclinul demografic din Rusia este agravat de declinul continuu al speraței de viața, care e atât de extrem, încât e numit de demografii ruși „hiper-mortalitate”. Cauza principală, alcoolismul.

Problema nu e nouă. În secolul 18, Petru cel Mare a dat un decret care „condamna soțiile țăranilor la biciuire dacă îndrăznesc să își scoată bărbații din cârciumi”, scrie Stan Fedun în articolul publicat de theatlantic.com, „Cum alcoolul a cucerit Rusia”.

Stan Fedun citează un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care spune că unul din 5 bărbați din Federația Rusă moare din cauza abuzului de alcool, comparat cu 6,2% la nivel global. În articolul „Primii pași: Alcoolicii Anonimi și alcoolism în Rusia” din 2000, citat de The Atlantic, Patricia Critchlow estima că aproximativ 20 de milioane de ruși sunt alcoolici, asta într-o țară de 144 de milioane de locuitori. „Alcoolicul rus clasic zace pe o bancă ruptă, sau pe scările unei gări, fumând o țigară și gândindu-se de unde va face rost de următoarea dușcă, și dacă și-o va permite”, scrie The Atlantic.

În 1850, alcoolul reprezenta aproape jumătate din încasările bugetare ale Rusiei, iar în anii 1970, o treime. Un studiu citat de The Atlantic spune că între 1955 și 1979 consumul de alcool din Rusia s-a dublat.

În vreme ce rușii se sinucid cu sticla în mână, milioane de musulmani din fostele republici sovietice vin să le ia locul. San Francisco Gate estima în 2006 că, până în 2015, musulmanii vor fi majoritari în armata rusă.

„Dacă nimic nu se schimbă în 30 de ani, musulmanii vor deveni majoritari în Rusia”, scrie sfgate.com.

Eid al-Fitr în Moscova, 2011:

Pe de altă parte, aproximativ 20% din cetățenii Rusiei sunt musulmani, iar declinul democrafic rus poate deveni „catastrofic”, scrie ziarul pro-Kremlin, gazeta.ru. Tatyana Maleva, șefa Institutului de Analiză Socială și Prognoză a Academiei Ruse de Economie și Servicii Publice spune că „Rusia este în faza de început a unei catastrofe demografice”. Tatyana Maleva adaugă că „independent de criza economică, prețul petrolului și rata de schimb a rublei, piața muncii în Rusia intră într-o fază foarte complicată, una care are consecințe profunde, de durată și care implică un declin pe termen lung în numărul populației active”. Aceasta notează că „nimeni nu a supraviețuit vreodată unei astfel de situații”.

Vladimir Mau, șeful Academiei Ruse de Economie și Servicii Publice declara în ianuarie 2015, citat tot de gazeta.ru, că „acum iese de piața muncii ultima generație dipsusă să lucreze în producție.” Conform unui recensământ realizat în 2010, citat de publicația rusă svpressa.ru, în regiunea Smolensk „peste jumătate din sate sunt pe cale de dispariție”, 58% au mai puțin de 10 locuitori. Conform aceluiași recensământ, 36% din totalul satelor ruse au mai puțin de 10 locuitori. În Districtul Federal Central, în vestul Rusiei, 46% din sate au mai puțin de 10 locuitori – peste 20.000 de sate există doar pe hartă.

Districtul Federal Central, Rusia
Districtul Federal Central, Rusia

Conform publicației ruse Svobodnaya pressa, statiscienii ruși estimează că „în locul satului tradițional rus vom avea, în curând, întregi zone nepopulate”.

Tot în vestul Rusiei, în provincia Pskov, care are o populație de 200.000 de locuitori, peste 12.000 de persoane suferă de afecțiuni cauzate de dependența de alcool și aproape 1.800 de persoane mor anual de cancer. Conform Svpressa, Alexandr Nsteruk, un oficial din Pskov, decalară că „populația moare mai des din cauza alcoolului decât din alte motive”.

Anatoly Vishnevsk, directorul Institutului pentru Demografie al Școlii superioare de economie spune că satele ruse se golesc, în multe dintre ele locuiesc doar bătrâni „care vor muri în curând”, şi din nou, multe sate există „doar pe hârtie” – acest fenomen are un „caracter catastrofal”.

Declinul demografic a fost relativ încetinit, recent, de imigranții din Asia Centrală și Caucaz, dar odată cu prăbușirea rublei și a prețului petrolului, aceștia încep să părăsească Rusia în căutare de lucru în altă parte, iar orașele ruse rămân fără forța de muncă care poate asigura utilitățile de bază.

Costin Andrieș

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

11 comentarii

  1. DanC
    28 martie 2015

    Pun mai jos primul link dintr-o serie absolut superba de texte (le gasiti pe celelalte tot acolo no pb) de „calatorie” (as zice eu) + niste ‘concluzii’ social-filozofice. E scris foarte bine, pina si pozele/comentariile sint interesante si ‘entertaining’ :).
    Autoarea explica exact acelasi lucru ca in textul de mai sus, insa de la firul ierbii, de acolo, din gura lupului, nu! a ursului:

    https://laurailica.wordpress.com/2014/03/16/amenintarea-rusa/

  2. Nea
    28 martie 2015

    Pentru rigoare, ultima poză e cu bețivi, dar se pare că din Polonia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Urz%C4%85d_stanu_cywilnego

  3. pista laszlo
    28 martie 2015

    O fi incorect politic să credem că ultima foto nu pare făcută în Rusia ci în…Polonia, judecând după inscripţia de la intrarea în clădire? Pare o instituţie publică din oraşul polonez Opole (Silezia Superioară).

    Hai să spunem că da, scena e fotografiată la Opole, dar beţivii nu sunt polonezi, ci or fi invadatori ruşi. Atunci toată lumea va fi mulţumită.

    Poza de deasupra, cu oraşul ruinat, bineînţeles că nu este din Rusia, ci din…Franţa. Reprezintă orăşelul Oradour sur Glane, distrus de nazişti în 1944, ca represalii.

    În ce priveşte a treia poză de jos, aţi nimerit-o, asta e chiar din Rusia, locul se numeşte Serednikovo şi se află lângă Moscova. Doar că nu este un oraş ci….decorurile pentru filmul „Memorile unui agent secret”, care înfăţişează un orăşel medieval din Europa. Decorurile au rămas şi au devenit obiectiv turistic.

    În ce priveşte pozele 2 şi 3 de jos este vădit că nu sunt din Rusia, după arhitectură şi materialul de construcţie (piatra). Nu există nicăieri aşa ceva în Rusia, asemenea peisaj urban.

    Netul e plin de poze cu alcoolici ruşi sau oraşe ruseşti ruinate. Nu ştiu de ce aţi băgat astea. Sunt un troll? Mă băgaţi la spam?

  4. Emil
    28 martie 2015

    Tot pentru rigoare, penultima fotografie este din Oradour-sur-Glane, Franţa.

  5. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    Nae, Pista, Emil, pai daca Rusia nu exista, a trebuit sa ma multumesc cu imagini din Polonia si Franta. le-am scos ????

  6. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    Dan, am citit si eu seria, foarte, foarte interesant!

  7. Dragos
    28 martie 2015

    Muscalii ar trebui sa invete de pe acum alfabetul chinez. Peste doua decenii chinezii, care au invadat si au umplut Siberia cu bastarzi, vor ajunge pana in Kremlin.

  8. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    Un baiat cu nume predestinat, „Dogaru”, scrie azi pe national-bolshevic atac (chiar aici, dovezi in poze color http://inliniedreapta.net/tovarasii-lui-vasile-ernu-pregateau-un-razboi-civil-in-basarabia-la-ordinul-moscovei/ ):

    http://www.criticatac.ro/27593/presa-arme-intre-ur-apel-democratic-la-cenzur/

    cristian dogaru
    Cornețeanu și-a lansat de altfel Pagina de Rusia de pe RV la foarte puțin timp după izbucnirea conflictelor din Ucraina și anexarea Crimeii. Coincidență sau nu, idei asemănătoare livrează și inliniedreapta.ro, în articolul “Rusia nu există”. Demografia e în picaj, mortalitatea e dusă la extrem de alcoolism (aici articolul este ilustrat cu poze de bețivi din metroul din…Polonia, vezi comentariile), citate cât mai defavorabile rușilor din “clasici”. Or, dacă rușii sunt așa un popor plin de cozi de topor, la ce să ne mai pară rău de ei la razboi?

    Cu toate ca, asa cum scrie si in titlul, Rusia nu exista (nu pentru mult timp), poza cu betivanii chiar e din Rusia.

  9. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    More than 30% of all deaths in Russia in 2012 were attributable to alcohol, according to WHO data crunched by the OECD. That’s by far the highest among the nations it tracked.
    Russian drinkers die a variety of deaths. Alcohol poisoning. Cirrhosis. Accidents. Suicide.

    http://qz.com/403307/russia-is-quite-literally-drinking-itself-to-death/

  10. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    satul Maloe Perekopnoe din regiunea Saratov este în petrecere de o săptămână, dupa ce în localitate s-a rasturant un TIR incarcat cu vodca, se spune in reportajul Vesti.ru.

    Peste 20 de mii de sticle, majoritatea ramase intacte dupa accident, au fost „salvate” de localnici, care au carat vodca de la locul accidentului cu sutele de sticle.

    „De îndată ce vestea TIR-ului rasturnat cu vodca a devenit știre nationala, în sat au inceput sa vina rude îndepărtate, vechi prieteni, care nu au mai dat prin localitate de ani buni.vodca2

    In reportaj se mai spune ca militianul local a inceput o ancheta privind accidentul, dar a doua zi a disparut si timp de o saptamana nu a mai fost vazut.

    Totodata, cativa „salvatori” sositi la fata locului nu au mai plecat acasa timp de cateva zile.

    Soferul TIR-ului a fugit de la locul accidentului.

    http://www.paginaderusia.ro/video-un-sat-din-rusia-este-in-petrecere-de-o-saptamana-dupa-ce-in-localitate-s-a-rasturnat-un-tir-cu-vodca/

  11. Costin Andrieş
    28 martie 2015

    O serie de clipuri facute de Lucian Valsan, cu mai multe informatii despre Rusia – tara a lumii a treia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian