FUNDATIA IOAN BARBUS

Micii, berea și pepenii, rețeta unui insucces electoral neașteptat

Scrutinul pentru cele două locuri de deputat rămase vacante, în două circumscripții electorale din județele Maramureș și Neamț, poate fi considerat un exercițiu perfect pentru alegerile locale și legislativele din 2012.
Să vedem rezultatele finale:
În Maramureș a câștigat candidatul USL, cu 42,67%, urmat de candidatul PDL cu 35,48%. Prezența la urne a fost de aproximativ 28%.
În Neamț a câștigat candidatul PDL, cu 55% urmat de candidatul USL cu 44% din voturi. Prezența la urne a fost de peste 55%.

Datele oficiale privind prezența la vot arată însă că în termeni reali, doar 12% dintre alegătorii din Maramureș au ales USL, singura alternativă la actuala putere, după cum ne asigură un Crin Antonescu curios de matinal. În schimb, în Neamț, un județ considerat timp de două decenii ca fiind un fief al socialiștilor, USL a înfrânt fără drept de apel.
Pe termen scurt, oricare ar fi fost rezultatul, acesta nu ar fi afectat raportul de putere din Parlament. Totuși, avem și câteva elemente care fie s-au confirmat, fie tind să se transforme într-un trend, în perspectiva alegerilor din 2012-2013.
1. S-a văzut încă o dată ineficiența televiziunilor de știri care se află de ani buni în campanie electorală. Liderii PDL trebuie să învețe de aici că guvernarea nu se face cu ochii pe televizor. Culmea, am auzit că cele două televiziuni de non-știri au anunțat și ieri victoria clară a USL, după modelul Geoană.

2. Prezența scăzută la vot demonstrează o ruptură clară între discursul celor doi co-piloți (discurs preluat de la RTVA3) și agenda românului obișnuit. Dacă la RTVA3 se vehiculează câte un sfârșit al lumii în fiecare zi, cetățeanul simplu a înțeles în sfârșit mesajul că statul social și nenumăratele sale ajutoare sociale nu se mai pot susține din punct de vedere economic. Dacă nu s-au ”revoltat” românii din Moldova, așa cum erau îndemnați de hurezeni, ciutaci sau dinesti, e greu de crezut că o vor face romanii din Bucuresti, Timisoara sau Arad.

3. Prezența la urne arată, în mod real, că actula guvernare nu mai este susținută ca în trecut, dar și că electoratul nu pare dispus să gireze un guvern al USL.

4. Nu știu ce li s-a susurat în ureche în ultimele luni, însă e clar că Ponta și Crin nu reprezintă o locomotivă pentru USL, așa cum a fost Iliescu. Să ne gândim doar că cei doi lideri au bătut în lung și în lat circumscripția din Neamț, au ținut discursuri sforăitoare, au promis, au amenințat, au dansat, au plâns, au aruncat în alegători cu mici și bere, însă n-au convins.

5. Deși au anunțat că la victorii vor țopăi împreună și la înfrângeri vor suferi împreună, se pare că deja există primele animozități în USL, dacă ne uităm la declarația lui Crin care a explicat eșecul de la Neamț prin faptul că candidatul USL a fost ales de PSD.

6. Liderii USL n-au înțeles nici acum că problema este la ei. Electoratul nu mai este același ca acum 20 de ani. Chiar și oamenii care citesc tabloide află că în America e nasol sau că Grecia e aproape de faliment. Până și cei din mediul rural au auzit de români care se întorc din Spania sau Italia pentru că acolo ar fi din ce în ce mai greu. Acești oameni gândesc, iar asta pare a fi principala problemă a uslașilor. Nu mai poți promite dublarea salariilor și a pensiilor fără a explica și de unde ai finanțare. Sătui de minciuni electorale, românii vor alege oferta care li se va părea mai realistă și nu pe cea care li se va părea prea gogonată.

7. USL la 50%? Pare imposibil, dacă ne uităm că media lor în cele două județe este de sub 40% și sub PDL dacă calculăm exact numărul de voturi.

8. Va fi interesant de văzut care va fi rolul Bisericii la alegerile din 2012 și 2013. Apropierea PDL de această zonă ar putea aduce nu doar fericire în ceruri, ci și voturi pe pământ.

9. Mita electorală va fi la fel de importantă la următoarele alegeri, însă nu decisivă. În Neamț, PDL și USL s-au întrecut în cadouri electorale, cei mai comici fiind socialiștii care au împărțit în ziua votului pepeni. Din păcate pentru ei, se pare că i-au stricat la burtă pe proprii alegători care după cura de mici, bere și pepeni, au fost ocupați cu alte probleme în ziua votului. Așa pățești când ai atâția strategi electorali dar nici un nutriționist.

Lista rămâne deschisă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

7 comentarii

  1. DanCanada
    22 august 2011

    Minunat! Mai ales ca sunt din Neamt!
    Era si mai fain sa fi fost si Maramures…
    Geoana are un „magic touch”: tot ce atinge, se ofileste ????
    Pe de alta parte e bine ca n-a fost „ejaculat” din PSD. Omul simplu asociaza lepre de genul Geoana, Antonescu, Nastase cu PSD/PNL/USL (ori whatever their name is) si e pur si simplu scirbit.
    Intr-o tara normala, ar fi disparut de mult de pe firmament. Nu si in Romania unde e ceva de genul „Din greseala in greseala pina la victoria finala!” ????

  2. Corneliu
    22 august 2011

    „Cu iaurt si gogonele te facusi vornic, misele.”
    Sau ca aici:
    http://www.valcea1.ro/huiduieli-si-oua-aruncate/
    Suna oarecum cunoscut, ca din literatura de acum un secol si jumatate, nu?
    S-au stricat intr-adevar pana intr-atata lucrurile in Romania?

  3. Daniel Francesco
    22 august 2011

    Abordand stilul vorbitului in icneli galgaite ale sufocatului in aburi de ceapa calita in ulei de piper (Ha! ha ! Not in this world), iata ce declara Ponta la Realitatea TV dupa alegerile din Neamt:

    ”Uitaţi-vă la prezenţa la vot din judeţele Neamţ şi Maramureş. Este foarte mare, în favoarea colegiului 6 din judeţul Neamţ. Acolo, actuala putere nu s-a rezumat doar la şantajat primarii şi la mita electorală. Au apelat inclusiv la turismul electoral. În acest mod este crescută prezenţa la vot.”

  4. Vlad P.
    22 august 2011

    Mda, maramuresenii mei au facut-o din nou, dupa alegerea lui Catalin Chereches in functia de primar. Un scurt profil al lui Tataru:

    ”Dosarul Tătaru a existat”. O spune chiar avocatul care l-a apărat în 1998 pe Florin Tătaru, care pe vremea aceea avea o fabrică de alcool în asociere cu Aurel Iancu şi Corin Cherecheş. Într-o seară de vară, Tătaru a răpit un angajat, l-a pus în portbagajul maşinii, l-a dus în pădure, l-a dezbrăcat, i-a tras şuturi în testicole şi i-a băgat în gură ţeava puştii încărcate.

    “Am fost eu un avocat deştept şi am ştiut cum să duc ancheta spre acest rezultat dar acum, după atâţia ani, vă spot spune că tot ce scria Păcurar acolo era perfect adevărat. Am reuşit să demontez tot ce scria Păcurar în plângerea penală, cu lux de amănunte şi foarte bine argumentată.”

    Citiți articolul integral pe EVZ.RO

  5. cristoiu
    22 august 2011

    Romanii au inceput sa inteleaga ca masurile luate de Pdl au fost necesare.Dar au inceput sa inteleaga ca acelas PDL a inceput reformarea tarii.Daca pe langa asta vor simti si un inceput de bunastare datorat cresterii economice,in 2012 alegerile vor fi o floare la urechea PDL.

  6. Nea
    22 august 2011

    Ţineţi seama că majoritatea populaţiei a simţit doar greutăţile implicate de reformele făcute până acum, nu şi beneficiile care vor veni în viitor. Deci rezultatul e cu atât mai încurajator.

  7. Costin A.
    22 august 2011

    sa ridem cu Bogdan Duca, sau ce am mai gasit pe peretele lui de facebook ????


    http://www.facebook.com/permal…..1407568389

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian