2005: Raceanu isi relanseaza lista cu „securisti acoperiti”

Print Friendly, PDF & Email

de Liviu Avram

mircea raceanu Fost diplomat condamnat la moarte de Ceausescu in 1989 sub acuzatia de spionaj in favoarea SUA, Mircea Raceanu a sosit in Romania pentru a-si lansa o carte, prilej cu care a reiterat afirmatiile ca o serie intreaga de personalitati politice au fost ofiteri acoperiti ai Securitatii.

Miercuri seara, la emisiunea „Zece fix” de la Realitatea TV, Mircea Raceanu a confirmat ca oameni precum fostii ministri ai Apararii Ioan Mircea Pascu si Gheorghe Tinca, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, sau Dan Ghibernea, actualul ambasador la Londra, ar fi fost cadre sau colaboratori ai Securitatii.

El a lansat aceste asertiuni si intr-o carte publicata in 2000 si intitulata „Infern ‘89″, in care se afirma ca ar fi fost ofiteri acoperiti si alte nume sonore, precum Misu Negritoiu, Traian Chebeleu, Bogdan Baltazar.

MAE, plin de ofiteri si colaboratori

Raceanu isi bazeaza afirmatiile pe modul in care a decurs anchetarea sa de catre Securitate in 1989. El a fost arestat pe 31 ianuarie, in timp ce se indrepta spre Ambasada SUA, unde participa, ca diplomat, la o receptie.

Asupra sa a fost gasit un document despre Tratatul de la Varsovia, pe versoul caruia notase informatii privind arestarea ziaristilor si tipografilor de la „Romania libera” care scosesera o publicatie ilegala.

In timpul interogatoriilor, ofiterii anchetatori i-au aratat citeva sute de fotografii ale angajatilor din MAE si din ambasade, somindu-l sa spuna despre care stie ca sint si ofiteri de Securitate.

Raceanu a presupus atunci ca toti cei indicati de el urmau sa fie retrasi de la posturi, intrucit Securitatea banuia ca el deja i-ar fi deconspirat americanilor. Acest fapt l-a determinat pe diplomat sa-i indice drept ofiteri doar pe cei care erau morti sau iesiti la pensie, desi stia si alte persoane ca lucreaza sub acoperire.

In carte, Raceanu nu spune limpede ca actualele personalitati politice ar fi fost si ofiteri, dar afirma ca, in anul 1989, 95 la suta dintre angajatii MAE erau ori ofiteri, ori colaboratori ai Securitatii. In schimb, despre Teodor Melescanu o afirma aproape in clar.

Melescanu, bine camuflat

El spune ca la ultima runda de recunoasteri, anchetatorul a scos din buzunar, si nu din servieta ca pina atunci, un plic cu fotografii. Ii cunostea pe toti, despre unii stia ca sint ofiteri, dar nu i-a devoalat.

Spre deosebire de celelalte audieri, de data asta anchetatorul nu si-a mai notat raspunsurile sale, pentru a fi incluse in rechizitoriu. La sfirsit, ofiterul i-a spus pe un ton sec: „Uita de ele”. Raceanu crede ca acest ultim set de fotografii continea cei mai bine conspirati ofiteri ai Securitatii in structura MAE. Printre ei, un singur nume sonor: Teodor Melescanu.

La aparitia cartii, Teodor Melescanu a anuntat ca il va da in judecata pe Raceanu, insa acum spune ca i s-ar parea superfluu sa o faca.

„Acolo e doar parerea lui, care mi se pare stupida. Daca as fi avut asemenea legaturi, ar fi aparut pina acum o hirtie”. Nici Mircea Pascu nu vrea sa comenteze: „Ma cunosc cu Mircea Raceanu, dar nu am nimic de spus la ce afirma el. Ii urez sanatate”.

Salvat de Revolutie

Condamnarea la moarte a lui Mircea Raceanu a fost comutata in 20 de ani de inchisoare in septembrie 1989, la cererea presedintelui american George Bush. A fost eliberat pe 23 decembrie acelasi an.

In mai 1990, dupa un discurs de-al sau in Piata Universitatii impotriva noii puteri, Silviu Brucan a mers la Ambasada SUA si a cerut ca Mircea Raceanu sa plece in SUA. In 1993, Procuratura Generala a incercat reincarcerarea sa, insa el era deja cetatean american.

In 2000, presedintele Constantinescu l-a reabilitat, iar in anul 2002 Ion Iliescu l-a decorat la Washington. Mircea Raceanu este fiul vitreg al fostului activist comunist Grigore Raceanu, unul dintre semnatarii faimoasei „Scrisori a celor sase”, prin care vechi comunisti protestau in 1989 fata de politica lui Ceausescu.

2 gânduri despre “2005: Raceanu isi relanseaza lista cu „securisti acoperiti”

 1. Foarte frumos că Răceanu s-a pocăit şi fără îndoială că ăia pe care i-a dat în gât erau securişti cu Meleşcanu în frunte.

  Dar de aici şi până la a fi proclamat reper moral şi reabilitat e cale lungă.
  Să nu uităm că Răceanu era odrasla a doi agenţi bolşevici care lucrau pentru distrugerea României. Aceştia erau Ileana şi Andrei Bernath. Bernath a fost excecutat în 1944 iar Ileana s-a măritat cu alt kominternist, Grigore Răceanu, care l-a adoptat pe Mircea.
  Să nu uităm că Mircea şi-a petrecut fericita copilărie în timpul războiului la Hotel Lux din Moscova, sediul Komintern,
  jucându-se cu puţa în ţărână alături de progeniturile Anei Pauker şi altora care după ce ne-au adus bolşevismul acum ne-aduc democraţia, după dictonul „la vremuri noi, tot noi”.

  Răceanu a fost arestat şi condamnat în 1989 pentru trădare prin transmitere de secrete. El însuşi declară în cartea sa „Infern 89” că a fost arestat în drum spre ambasada SUA unde intenţiona să ducă documente secrete din MAE.

  A fost mare patriot şi anticomunist pentru că vindea secrete americanilor şi lupta pentru contra dictaturii ceauşiste?
  Nu prea. Între 1990-1992 şeful staţiei CIA de la ambasada SUA din Bucureşti era spionul sovietic Harold James Nicholson.
  http://en.wikipedia.org/wiki/H....._Nicholson

  Ne doreau în 1989 americanii binele? doreau să ne elibereze de comunism? Nu prea.
  Secretarul american de stat James Baker a invitat în 1989 armata roşie să invadeze România.
  http://www.ziare.com/nationala.....tie-196430

  Aşa că Răceanu şi dacă trăda la americani tot un şobolan era.

  O să cenzuraţi. Pe un site conservator nu e frumos să denunţi trădători kominternişti.

 2. Răceanu a fost arestat şi condamnat în 1989 pentru trădare prin transmitere de secrete. El însuşi declară în cartea sa “Infern 89″ că a fost arestat în drum spre ambasada SUA unde intenţiona să ducă documente secrete din MAE.

  A fost mare patriot şi anticomunist pentru că vindea secrete americanilor şi lupta pentru contra dictaturii ceauşiste?

  Nu prea. Între 1990-1992 şeful staţiei CIA de la ambasada SUA din Bucureşti era spionul sovietic Harold James Nicholson.

  Lasa-ma sa inteleg: Raceanu este un tradator pentru ca a tradat regimul Ceausescu si voia sa mearga la ambasada americana care in 1990 era condusa de un agent sovietic? Misto. Cum ar veni, daca tradezi regimul, tradezi tara. Tare de tot, dar n-am inteles ce treaba are Harold James Johnson asta cu Raceanu arestat si condamnat in 1989. Oricum, Pacepa e un tradator, nu? A tradat tarisoara! Noroc cu patriotii ailalti care au ramas in sistem si l-au perpetuat si dupa.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.