FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Blăjuță, preot catolic: Afirmațiile dl Bulai sunt în gravă contradicție cu gândirea teologică creștină și cu bunul simț comun

Câteva precizări referitoare la potarea dlui Iulian Bulai…

Am primit mai multe mesaje zilele acestea pentru un răspuns față de afirmațiile domnului deputat care spune că este un creștin catolic practicant… Am răspuns simplu la acele mesaje, că postarea dlui Bulai, cel puțin introducerea, este o aberație penibilă.

Postarea domnului deputat Iulian Bulai propune o paralelă între situația nașterii Mântuitorului și situația socială a multor copii din România. O asemenea paralelă este profund neinspirată și în plus aduce grave prejudicii viziunii teologice creștine autentice. Domnul Bulai face câteva confuzii grave ce denotă pe de o parte ignoranță în ceea ce privește contextul istoric și social în care s-a născut Isus și pe de altă parte o profundă confuzie teologică, care surprinde în cazul domniei sale care pretinde a fi trecut printr-un liceu de formare teologică. Afirmațiile dumnealui actuale – dar și altele din trecut – nu puteau fi învățate în niciun seminar teologic catolic, pentru că sunt real lipsite de fundament. Dl Bulai nu este teolog, de aceea nu poate fi luat în serios când se exprimă în materie de teologie (de asta nici nu am fost foarte grăbit pentru un mesaj), dar afirmațiile sale au nevoie de câteva precizări.

Autorul postării consideră că, din punct de vedere istoric, Isus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, din faptul că Isus se naște dintr-o „mamă adolescentă”. Autorul ignoră faptul că, după tradiția iudaică din vremea lui Isus, femeile se căsătoreau la vârsta adolescenței.

În al doilea rând, dl Bulai crede că situația specială a nașterii lui Isus reflectă și „extraordinarul”, dar și „limitele societății” în care a apărut. Aici din nou autorul ignoră faptul că situația nașterii lui Isus nu este efectul unei societății neorânduite social, ci este lucrarea lui Dumnezeu, iar Maria și Iosif au fost aleși de Dumnezeu pentru acest moment central din istoria mântuirii.
Expresia „mamă surogat” intră în gravă contradicție cu afirmațiile Scripturii și cu interpretarea teologică a Bisericii dintotdeauna. Evanghelia sfântului Luca este mai mult decât lămuritoare în privința statutului Mariei față de Mântuitorul. Când Maria o vizitează pe Elisabeta, aceasta a exclamat cu glas puternic: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău” (Lc 1,42). Isus este rodul sânului Mariei. Aceeași Elisabeta continuă prin cuvintele: „Şi de unde îmi este dată mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine?” (Lc 1,43). Cuvintele Elisabetei sunt fără echivoc, Maria este Maica Domnului, o mamă reală, nu o mamă surogat. Comentariile sunt de prisos…

Ar fi multe de spus despre ceea ce au scris Sfinții Părinți ai Bisericii, teologii sau papii despre maternitatea Mariei, un mister mărturisit și proclamat solemn încă din anul 431, la Conciliul Ecumenic din Efes (pentru mai multe, chiar și pe Wikipedia: https://bit.ly/2MEMBg6), un adevăr pe care credincioșii de veacuri l-au mărturisit în rugăciunile lor. Rugăciunea „Bucură-te, Marie!” sau Litania Lauretană nu-i sunt străine dlui Bulai. Însăși sensibilitatea credincioșilor, atât ortodocși cât și catolici, dezavuează afirmațiile de genul celor spuse de dl Bulai, așa cum s-a și văzut, mai mult, cred că acele afirmații aduc jignire oamenilor adevărați credincioși și practicanți… mamelor în special, de ce nu, chiar și Mamei lui Isus.

Afirmațiile dl Bulai sunt în gravă contradicție cu gândirea teologică creștină și cu bunul simț comun. Nu se poate face propagandă politică personală pe subiecte religioase, și mai grav, prin răstălmăcirea fondului teologic creștin. Îmi exprim și aici indignarea și profundul dezacord pentru gravele confuzii induse de dl Bulai în mintea cititorilor dumnealui.

Pentru creștinii catolici Maica Domnului, faptul că ea este mamă, nu este un simbol, la fel cum nu este simbol nici Isus Cristos, nici sfânta Împărtășanie… ci sunt realități. Dacă sunt considerate simbol, vorbim despre altă confesiune, dar în niciun caz nu este vorba de Biserica Catolică.

În sărbătoarea Crăciunului și în apropiata duminică în care sărbătorim Sfânta Familie din Nazaret, formată din sfânta Fecioară, sfântul Iosif și Isus, consider că afirmațiile aduse de dl Bulai sunt o jignire adusă Bisericii și învățăturilor sale, a familiilor al căror model este Sfânta Familie, dar și al păstorilor care prin predicile și învățăturile lor încearcă să transmită învățătura Bisericii despre maternitatea sfintei Fecioare Maria și despre rolul sfântului Iosif, soțul sfintei Fecioare și tatăl purtător de grijă al lui Isus.

Vă invit să facem o rugăciune – așa cum ne rugăm deseori pentru cei care ne conduc – pentru ca Domnul să-i dea și dlui Bulai lumina și înțelepciunea necesare pentru a fi un politician care să-i reprezinte cu adevărat pe cei care l-au ales – printre ei și mulți creștini!

Adrian Blăjuță

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți citi și: Episcopul Ignatie al Hușilor: Iulian Bulai a dat peste nişte „sensuri noi” generatoare de non-sensuri şi „mai noi”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

  1. crs
    29 decembrie 2019

    Domnul Bulai e tanar comunist pansocialist, de ce se mai mira lumea nu stiu.
    Iar lumina oricarui userist vine de la usr.

  2. feral
    29 decembrie 2019

    Deputatul Bulai este reprezentantul unei generatii de orfani culturali care isi traieste alienarea cu candoare si incredere oarba in notiunile deprinse pe la intersectiile internetului. Va pierdeti timpul incercand sa-l corectati, dl. Bulai dorea de fapt sa va corecteze el pe voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian