Adrian Papahagi: Dacă ai înțeles ceva din ortodoxie, îți repugnă circul ieftin al lui Dan Puric

Print Friendly, PDF & Email

Cum să nu deteste patriotismul și ortodoxia tinerii care nu văd decât caricatura grotescă oferită de Firea, Antena 3, Dan Puric și alții, adică pelteaua manelistă, păunesciană, cu un Eminescu redus la caricatură, un Hristos îmbrăcat în suman și ițari și o Românie desenată din trei tușe neolitice?

Cum să nu deteste Occidentul cei ce îi ignoră pe Boethius, Dante, Shakespeare, Goethe sau Tocqueville și văd doar aberațiile multikultimarxi ale unor caraghioși ignari?

Dacă ai înțeles ceva din ortodoxie, nu poate decât să îți repugne circul ieftin (mă rog, lucrativ pentru el) și logoreea ineptă ale lui Dan Puric, sau încercările de anexare politică a Bisericii lui Hristos.

Dacă îți iubești țara așa cum se cuvine, firesc, decent, aproape inconștient, fără ifose și spume, nu ai cum să guști circul etno-națio-secu-legio al PSD și al goarnelor securiste.

Dacă ai o brumă de cultură europeană, nu poți reduce spiritul exaltant al Occidentului la rumegușul neomarxist promovat de komisarii indistincției și apostolii urii de sine.

Iată de ce trebuie să reluăm zi de zi pedagogia valorilor. Educația e în primul rând o chestiune de gust și de discernământ: omul educat e imun la clișeu, la kitsch, la ideologic.

Adrian Papahagi

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.