Adrian Papahagi: De ce nu aș vota cu Nicușor Dan, dacă aș fi bucureștean. M-a dezgustat apropierea de Dogaru, Antena 3 și Voiculescu

  Print Friendly, PDF & Email

  Nu am niciun motiv personal să-l antipatizez, dimpotrivă.

  Am fost colegi la École Normale Supérieure în 1997-1999 și ne simpatizam. Era genul de patriot român la Paris, deci sunt convins că angajamentul lui civic e onest. De asemenea, lupta sa pentru patrimoniul construit al capitalei e lăudabilă și pe gustul meu conservator: sufletul acestui oraș desfigurat și haotic stă în clădirile Belle Époque, pe care suntem datori să le protejăm în fața presiunii imobiliare (legitimă și ea, dar nu oricum). În plus, îl admir fiindcă este un matematician de vârf, într-o lume dominată de impostori.
  Nu îmi place însă stângismul mișcării Uniți Salvăm (Nicușor Dan pretinde că nu e nici de stânga, nici de dreapta, ceea ce e o prostie).

  M-a dezgustat apropierea lor de Dogaru, Antena 3 și Voiculescu, și situarea pe baricadele puciste în vara lui 2012. În 2012, Uniți Salvăm a dovedit că rigorismul și maximalismul afișat se convertesc ușor în lipsă de discernământ și principialitate selectivă.

  De asemenea, figurile din spatele lui Nicușor Dan, în special Alina Mungiu-Pippidi, ideoloaga noii stângi românești, îmi inspiră o profundă neîncredere. Consider deci că un vot pentru Nicușor Dan este un vot pentru o viitoare stângă, care acum nu se declară, dar pe care ne este ușor să o ghicim. Victoria lui Nicușor Dan i-ar oferi ocazia doamnei Mungiu să promoveze la nivel național un partid Uniți Salvăm, al cărui program poate fi ușor ghicit: anticreștinism, anticapitalism, asistențialism, protecționism, anarho-ecologism, etatism, corectitudine politică, poliția gândirii, intoleranță față de adversarii de idei.

  PE SCURT: UN VOT PENTRU NICUȘOR DAN ESTE UN VOT PENTRU NOUA STÂNGĂ ROMÂNEASCĂ, ÎN CURS DE CONSTITUIRE.
  Cine vrea, e liber să contribuie la întărirea mișcării Uniți Salvăm. Dar va vota pentru troțkism, nu pentru dreapta liberală, conservatoare, sau creștin-democrată.

  Opțiunea unui om de dreapta se limitează deci la Cătălin Predoiu și Robert Turcescu. Ținându-ne de nas, căci PNL și PMP sunt de nevotat.

  Adrian Papahagi, 30 mai 2016

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.