Adrian Papahagi: Habar n-am cât de „fascişti” sunt esticii, dar ştiu perfect cât de marxiste sunt elitele occidentale

Print Friendly, PDF & Email

Sunt esticii nişte naționalişti cretini, iubitori de dictatură, pentru că nu acceptă cu pantalonii pe vine binefacerile reeducării multikulti şi refuză să înțeleagă beneficiile invaziei musulmane în Europa?

Habar n-am dacă esticii au vreo propensiune specială spre extremism. Totuşi, din câte ştiu, Marx, Engels sau Hitler nu sunt cehi sau români.

De asemenea, dacă îmi aduc bine aminte, pe când comunismul se instala în Est, Jean-Paul Sartre se lupta cu imperialismul american și afirma că „orice anticomunist e un câine”. În 1956, pe când ungurii ieşeau în stradă împotriva tancurilor sovietice, Sartre se distanța de Partidul Comunist, dar nu de ideea comunistă, iar elitele Franței explicau că e mai bine să te înşeli alături de Sartre decât să ai dreptate împreună cu Raymond Aron. În 1968, când a venit rândul cehilor să înfrunte aceleaşi tancuri sovietice, elitele occidentale îşi vedeau de micile insurecții troțkiste şi denunțau crimele burgheziei capitaliste. Când românii ieşeau în stradă în 1989, împotriva tancurilor propriei armate (manipulate de o juntă securist-kaghebistă), elitele intelectuale din Occident erau ocupate să denunțe dictaturile lui Reagan şi Thatcher, capitalismul egoist și imperialismul american.

Aceeaşi castă ne explică azi, de la înălțimi birocratice, oengistice, academice şi mediatice că pericolul pentru democrație vine de la Budapesta, Varşovia şi Praga, nu din laboratoarele occidentale care produc de decenii marxism cultural.

Habar n-am cât de „fascişti” sunt esticii, dar ştiu perfect cât de marxiste sunt elitele occidentale.

Și încă ceva: am impresia că esticii sunt mai atașați de figurile lui Adenauer, Churchill, De Gaulle, Thatcher sau Reagan decât komentariatul rumegător de marxism care populează redacțiile, catedrele și cancelariile occidentale. La Budapesta am văzut o statuie a lui Reagan: la Washington ar fi demolată.

Adrian Papahagi

2 gânduri despre “Adrian Papahagi: Habar n-am cât de „fascişti” sunt esticii, dar ştiu perfect cât de marxiste sunt elitele occidentale

  1. Foarte corect spus – felicitări autorului! Un site – după cît constat – cam singurul (!) care spune lucrurilor pe nume, arătînd în culori reale atmosfera ideologică prezentă în Occidentul atît de admirat de compatrioţii noştri!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.