Adrian Papahagi: Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai tolerant din țară?

Print Friendly, PDF & Email

Adrian Papahagi 2Pentru toleranții bobi, care vor să salveze, uniți, toată România, a amenința printre înjurături că dai foc la biserici și ucizi preoți e așa, o glumiță tolerantă, un soi de reformism mișto, frate!, aplaudat de zeci de tineri frumoși și liberi, gen. Se știe doar că ortodocșii sunt intoleranți prin definiție, niște habotnici medievali, pupători de moaște, captivi unei instituții ticăloșite; păcat că nu pot fi exterminați în masă. E însă cool să fie batjocoriți zilnic, mama lor de intoleranți! Orice intelectual cu studii la liceul Tehnofrig din Cluj știe mai bine decât Pleșu, Patapievici și Baconschi că Biserica e un c…t, numai bun să-ți bagi p…a în el (pentru cititorii mai prostuți: metaforele acestea delicate nu îmi aparțin, ele fac parte din „pamfletul” mustind de talent al comicului vehement din urbea mea natală).

Cu alte ocazii, doamnele Fati și Mungiu ne explicau că penticostalii (cei mai americanofili dintre români, by the way) făceau jocurile Rusiei când se solidarizau cu familia Bodnariu, și uite așa se mai deschidea o falie de toleranță, largă cât un hău, între cei care vor reformism și anticorupție în România.

Când mai vine și dl. Președinte să ne explice, în uralele toleranților, cât de intoleranți sunt toți ortodocșii ăștia care l-au votat la greu, ba chiar și minoritățile evanghelice, greco-catolice sau catolice, daciada toleranței atinge un nou nivel.

Și uite așa escaladează toleranța în România! Să nu se mire nimeni dacă atâta toleranță nu face decât să crească, în chip pervers, acțiunile puriciste și cotele național-securismului.

Adrian Papahagi

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.