Adrian Papahagi: „Liberalii” de azi încearcă să confiște ideea europeană. Tot ce se opune preceptelor stângiste devine automat „iliberal” sau „anti-european”

1

Stânga este confiscatoare – așa o recunoașteți. Gândirea ei se limitează la etichete; e alt semn distinctiv.

„Liberalii” de azi (La République en Marche, ALDE-UE, USR+) încearcă să confiște ideea europeană. Tot ce se opune preceptelor stângiste, esențialmente anticreștine sau seculariste, devine automat „iliberal” sau „anti-european”. (NB: Azi, liberalismul a revenit la stânga, unde se afla și în sec. XVIII-XIX).

Ați citit de nenumărate ori pe această pagină referințe la părinții fondatori ai Uniunii Europene, creștin-democrații Schuman, De Gasperi, Adenauer. Duhul fondator al Uniunii era creștin, nu anticreștin, secularizat sau neo-păgân.

Nu este nici iliberal, nici anti-european, ci profund european și născut din cultura libertății, a fi conservator moral, a prețui tradiția veche și cultura înaltă, a crede că binele și răul sunt absolute, iar nu constructe culturale negociabile, că viața e sacră de la concepție până la moartea naturală, că limba, cultura, credința, familia, Biserica, națiunea nu sunt un balast al istoriei, ci lucruri de preț, că prudența, nu avântul utopist trebuie să ghideze acțiunea politică.

A fi conservator și creștin este tot ce poate fi mai european și mai liberal, mai moral și mai onorabil.

Abolirea moralei private nu poate institui moralitatea în politică. Împărțirea societății în „evoluați progresiști” și „retardați pupători de moaște” este un abuz semantic și filozofic. Cu ce e mai evoluat un practicant de mindfulness sau yoga decât un creștin practicant, cu ce e mai progresist cel care susține suprimarea copiilor nenăscuți decât cel care apără sacralitatea vieții, cu ce e mai liberal cel care impune controlul limbajului și cenzura opiniilor față de cel care își afirmă sus și tare valorile?

Nu uitați: cine controlează limbajul, controlează mințile. Luptați-vă pentru cuvinte la fel de mult ca pentru proprietate, credință și familie! Cereți interlocutorilor stângiști să aibă proprietatea termenilor și onestitate intelectuală! Nu strică nici un dram de cultură istorică, literară, filozofică, teologică și politică.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. Discernământ și consecvență într-ale Binelui ! Mă bucur că putem, aici pe ILD, să ne limpezim gândurile cu intervențiile acestea ale lui Adrian Papahagi !
    În seceta și disperarea morală ce s-a instalat printre „umanioarele” de la Babeș-Bolyai, cursurile acestui mare român contemporan aduc studenților o rază de lumină creștinească.
    DOAMNE-AJUTĂ !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here