Adrian Papahagi: Nu ne povesti cum ai suferit sub comunism! (Despre minciună și impostură)

4

Detest minciuna și impostura.

Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!

Adrian Papahagi

SURSA   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

4 COMENTARII

  1. Lupul Albinelor,
    Eu cred ca lucrurile nu pot fi comparate.
    „Petrov” nu a fost comunist din convingere. A condamnat comunismul, chiar si formal.
    Altii au fost comunisti din convingere, cu tot ce a insemnat asta in anii 50-60 (sau acum). A se constientiza cei care condamna „totalitarismul” in general… dar niciodata comunismul.

  2. In fatza capcanelor Istoriei si a ideologiei, putzini au ferm/constant orientarea adecvata… E cam aceeasi situatie cu tineretile filosofice ale lui Cioran, sau Creshtinismul lui Eliade, sau ortodoxia “ultimului” Ioan Alexandru, etc,etc

    Alunecarile se pot regreta public – momente binevenite de a dezbate problema, pana o pricepe tot omu’…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here