Adrian Papahagi: PSD, moștenitorul comunismului. USB>USR: Ești de stânga când spui că nu ești „nici de dreapta, nici de stânga”

Print Friendly, PDF & Email

PSD: rămâne moștenitorul comunismului și își va păstra locul atâta vreme cât va exista un electorat sărac, asistat, prost educat, rural, ghetoizat. Adică mult și bine. Au dreptate cei care consideră că PSD e conservator (nu în înțelesul doctrinar care ne place nouă, ci în sensul conservării status quo-ului securist-comunist-naționalist). Va lua în jur de 40% la toamnă.

USB>USR: e pe val; va deveni fermentul noii stângi progresiste. „Liberals” în sensul american. Electorat urban, tânăr și matur (25-50). Libertate individuală moderată de etatism-intervenționism, protecționism și reglementare, ecologism, progresism, antiglobalism, anticreștinism, inginerii sociale (barnevernetisme, căsătorii gay). Va fi votat și la toamnă (10-20%), va intra în parlament, va deveni al doilea sau al treilea partid.

(NB: Când spui că nu ești „nici de dreapta, nici de stânga” ești de stânga. Dreapta e mereu principială, doar stânga umblă cu șmecherii).

PNL: nu mai are electorat în zona care dă tonul (avangarda bucureșteană). A rămas cu electoratul rezidual care mai poate fi mobilizat de baronii locali. Se va învârti în jurul a 15-20% și la toamnă. Nu mai e credibil pe segmentul urban, anticorupție etc., care va fi ocupat de USB>USR, iar pe celălalt există deja „the real thing”, PSD. Nu-i văd bine, dar e prematur să le cântăm prohodul. Singura lor șansă este să se așeze clar în valorile dreptei și să nu facă rabat: persoana înaintea socialului, libertate până în pânzele albe, privatizări, dereglementare, stat minimal etc. Dar nu văd cu cine pot face asta.

(NB: Boc a câștigat ca om de stânga, cum a fost mereu. A finanțat masiv hipsterimea – Fabrica de Pensule, TIFF, Untold etc. -, asigurându-se că segmentul activ nu îl contestă, și a asistat din greu pensionarii – transport gratuit, pachete cu alimente, filme de Sergiu Nicolaescu gratis la cinema-urile renovate de primărie, cluburile pensionarilor, etc. A menajat electoratul naționalist – nu a scos catargele cu tricolor plantate de Funar, nu a pus plăcuțe bilingve la intrarea în oraș etc. E drept că a și făcut treabă la Cluj, deși urbanismul e varză, n-are nici un început de idee ce să facă cu traficul, centrul e în mare nerenovat și abandonat de magazine, cablurile se îngroapă la 10 ani după Brașov, Alba, Sibiu etc. Să remarcăm, în plus, că PNL a pierdut în jud. Cluj orașe precum Turda și Gherla: e în regres în fața PSD într-un fief tradițional).

PMP: Nu va decola de la 5-6 %. Dacă nu intră în parlament la toamnă, dispare. Băsescu nu poate construi viitorul. El are răfuielile lui cu trecutul. Ieri seară o lăuda pe Udrea, se bucura de înfrângerea lui Blaga și a PNL și ataca DNA pe televiziunea lui Ghiță, aplaudat de toți cei care-l porcăiau în 2012, pe când noi apăram statul de drept.

ALDE, UNPR: sateliți PSD, vor fi absorbiți de acesta după ce vor mai lucra o vreme pentru el. PSD a redevenit mare, nu mai are nevoie de USL.
Restul nu contează.

Nu va prinde nici experimentul naționalist (Capsali, Diaconu, Marian Munteanu), fiindcă PSD oferă deja tot ce dorește acel segment.

Încercarea de a construi o dreaptă a valorilor, la care m-am înhămat o vreme, a eșuat în această etapă. Proiectul rămâne deschis, sper să se găsească oameni mai buni decât noi ca să-l ducă înainte; altminteri vom avea de ales între stângism progresist și național-socialism mafiot.

Adrian Papahagi

Un gând despre “Adrian Papahagi: PSD, moștenitorul comunismului. USB>USR: Ești de stânga când spui că nu ești „nici de dreapta, nici de stânga”

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.