Adrian Pătrușcă: A căpiat scena politică! Sau e regizorul meseriaş?

Print Friendly, PDF & Email

O lovitură de maestru a lui Băsescu! A reuşit să spargă „binomul” Ponta – Antonescu şi să provoace o gravă fractură în USL, fără mari speranţe de vindecare! PNL şi Antena 3 trec în opoziţie, faţă de regimul Băsescu – Ponta.

Aşa ar fi trebuit să înceapă acest text, după evenimentele furtunoase din ultimele zile, dacă ochii noştri s-ar limita la ecranele televizoarelor. Însă, în spatele realităţii televizate, lucrurile par mult mai complicate. Înainte de fractura din USL, există o grămadă de fracturi de logică în derularea evenimentelor şi în partiturile actorilor. O sumedenie de întrebări au rămas (până acum) fără răspuns.

Bunăoară, a acţionat Ponta de conivenţă cu Băsescu? Altfel zis, iniţiativa premierului de a nominaliza procurorii, în frunte cu Kovesi, are sprijinul şefului statului? Răspunsul grăbit ar fi „da”: Traian Băsescu l-a bombardat pe Ponta cu mesaje de a urgenta nominalizarea procurorilor. În sfârşit, Ponta s-a executat. Ba a şi propus-o pe Kovesi, una dintre favoritele Cotrecenilor.

După trei-patru zile, în care l-a lăsat pe Ponta în prim-plan să încaseze scatoalce şi dintr-o parte şi dintr-alta, reacţia de ieri a preşedintelui a fost una de sprijin al acţiunii lui Ponta. Şi totuşi…

Cum se explică reacţia severă de respingere venită dinspre CSM? Daniel Morar a dezaprobat soluţia Kovesi la DNA. Opinia lui Morar e susţinută de 3/4 dintre procurorii DNA plus întreaga secţie de procurori a CSM, cu Hăineală cu tot, başca Monica Macovei. Răzvrătiţii cer un proces transparent de desemnare a procurorilor, invocând cererile Comisiei Europene. Cum aşa? Morar, Hăineală, întreg DNA-ul, plus Macovei, împotriva lui Kovesi, treacă-meargă. Dar împotriva lui Băsescu?

Se petrec lucruri bizare. S-a trecut nepermis de uşor peste ceea ce mie îmi pare a fi marea enigmă a ultimelor zile: renunţarea liberalilor (deci tabăra lui Voiculescu!) la Ministerul Justiţiei. Cum a fost posibil? Ce s-a ales de Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia, deviză ce rezuma programul politic al lui Dan Voiculescu şi al întregului USL? Resemnare subită sau schimbare de soartă? A pus cineva o vorbă bună la Damocles, pentru procesul de corupţie, încât s-a umflat generozitatea în tutorele politic al lui Antonescu?

Mai ales că nici chestiunea procurorilor nu era ireversibilă. Un nou ministru – Ciorbea sau Norica Nicolai, să zicem – ar fi putut schimba nominalizările. Chiar dacă ele nu ar fi fost acceptate de Băsescu, s-ar fi intrat în logica sugerată de Antena 3 şi refuzată de Ponta: să continue să facă propuneri pe care Băsescu să le respingă. Pretext perfect de suspendare pentru blocarea Justiţiei! Nu era minunat?

De când nu mai e Ministerul Justiţiei o miză, încât să-l arunci ca pe un chiştoc? În vremurile bune, de mânie populară din Piaţa Universităţii, pentru un asemenea motiv s-ar fi rupt USL. Drept care nici „Vocea Rusiei”, însăşi, nu pricepe nimic. Aşa că îi tăvăleşte fără discriminare şi nuanţe politice şi pe Ponta, şi pe Antonescu, şi pe Voiculescu. Îi acuză pe tustrei că fac jocul lui Băsescu? Nu e halucinant? Colac peste pupăză, luni – în plin scandal al nominalizării procurorilor – deputatul conservator Ioan Moldovan a anunţat în plenul Parlamentului că partidul său nu mai consideră oportună o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. Fandacsia-i gata!

Prin tot acest şomoiog încâlcit de întrebări buruienoase îşi face loc şi o certitudine: steaua lui Daniel Morar, ieşit vajnic la luptă, este în creştere spectaculoasă de strălucire. Într-o perioadă în care Dreapta bâjbâie după un lider. Na, iar fandacsia: toată hărmălaia procurorilor pare decorul perfect pentru lansarea unui star!

Adrian Pătrușcă

Citiţi mai mult: EDITORIALUL EVZ. A căpiat scena politică! Sau e regizorul meseriaş? – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-a-capiat-scena-politica-sau-e-regizorul-meserias-1031271.html#ixzz2PXHbvsuB
EVZ.ro

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.