Adrian Pătrușcă: „Obama ştie că luptă de partea Al-Qaida?”

  Print Friendly, PDF & Email

  Morţii zac pe jos, şiruri, şiruri, expuşi fotogenic, gata să fie preluaţi de toate agenţiile de ştiri. Imaginile sinistre din Siria aduc izbitor cu „cei 60.000 de morţi ai lui Ceauşescu” din decembrie 1989.

  Vă amintiţi? Vocile reporterilor TVR gâlgâiau de indignare, atunci a învăţat poporul cuvântul „genocid”, camerele insistau pe trupurile mutilate, feţele tumefiate ale morţilor, „priviţi, doamnelor şi domnilor, cadavrele au fost cusute cu sârmă ghimpată!… priviţi, peste trupul acestei femei a fost aruncat trupşorul pruncului ei, scos cu baioneta din pântece!…”

  Ulterior, s-a aflat că era vorba de cadavre de la morgă, fără nici o legătură cu Ceauşescu şi aşa-zisa revoluţie, „cusăturile cu sârmă ghimpată” erau doar urmele autopsiilor ş.a.m.d. Grosolana manipulare a prins uluitor. În faţa imaginilor monstruoase, orice urmă de raţiune, de circumspecţie s-a spulberat. Nada a fost înghiţită pe nemestecate, pregătind terenul pentru actul II: „Isteria teroriştilor”.

  […]

  Casa Albă nu mai are răbdare: ştie deja, înainte chiar de finalizarea inspecţiei, că Assad a folosit armele chimice! Se bazează pe interceptarea unei convorbiri între doi oficiali ai armatei siriene. Dar pe care nu au dat-o publicităţii.

  Decizia pare a fi luată: încă un incendiu din Orientul Mijlociu e pe cale să fie stins cu aruncătorul de flăcări. După eşecul din Afganistan, semi-eşecul din Irak şi ravagiile produse de Primăvara Arabă, se pregăteşte Marea Vâlvătaie. În locul siniştrilor Mubarak, Gaddafi , Ben Ali, care măcar aveau meritul că păstrau un minimum de echilibru în zonă şi în care, de bine, de rău, Occidentul găsea nişte interlocutori cu care putea negocia, s-a instalat haosul. Dictatorii sângeroşi au fost înlocuiţi cu băile de sânge, cu luptele interminabile pentru putere, cu un extremism islamic tot mai ameninţător. Frăţia Musulmană şi Al-Qaida exultă. Ce s-a ales din democraţia în numele căreia s-au făcut intervenţiile?

  Situaţia din Siria e mai periculoasă decât Egiptul, Libia, Irakul şi Afganistanul la un loc. Să presupunem că SUA şi aliaţii săi îl vor îndepărta cu forţa pe Assad. Foarte bine, cine îi ia locul? Cel mai puternic grup de rebeli din Siria este Jabhat al-Nusra, care i-a jurat de curând credinţă lui Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida. Nici celelalte grupări rebele nu sunt mai breze, exponente ale aceluiaşi islamism fanatic. Pentru ei, masacrarea creştinilor este un hobby relaxant între două lupte. Unde să mai încapă democraţia, libertatea, drepturile omului?

  Acum trei săptămâni, generalul Martin Dempsey, şeful Marelui Stat Major american avertiza Congresul: „nici una dintre multiplele facţiuni rebele nu este în poziţia de a umple vidul de putere. În cazul în care una dintre aceste grupări va ajunge totuşi la putere, şansele ca ea să promoveze interesele SUA sunt mici”.

  Dar cine mai înţelege care mai sunt interesele SUA, după ce Primăvara Arabă a răvăşit Orientul? Prestigiosul cotidian britanic The Independent (de stânga – nota bene) afişa marţi un titlu fabulos: „Obama ştie că luptă de partea Al-Qaida?”

  Adrian Pătrușcă

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.