Adrian Pătrușcă: Rusia zăngănește armele pe Nistru, Ponta şi Antonescu vor să elibereze Siria

Print Friendly, PDF & Email

“Un ultim scenariu: cade guvernul Assad şi actualul Front de eliberare naţională vine la putere. Cu care din secţiuni, cu Al-Qaida? Ce se întâmplă cu influenţa ruşilor odată cu căderea lui Assad? Explodează Orientul Mijlociu. Mai rămâne Rusia cu singura sa bază militară din Mediterana de est? Unde se va recompensa Federaţia Rusă ca şi pierdere de prestigiu? Păi după Kosovo, s-a compensat în Georgia. Ce ar fi cel mai îndemână acum? Transnistria!”

Această senzaţională declaraţie de luni a lui Traian Băsescu a trecut neobservată, într-un peisaj politic şi media dâmboviţean prea inflamat de maidanezi şi de Roşia Montană.

Mostra de realpolitik a lui Băsescu nu a impresionat prea mult nici cuplul comic-fantezist Ponta-Antonescu. Cei doi se întrec în declaraţii războinice de parcă ar fi vorba de jocuri pe calculator. Şi totuşi: dacă, într-adevăr, Bomba Siriană va exploda în coasta noastră?

Iată un scurt inventar de evenimente din ultimele zile:

– O schimbare spectaculoasă de ton a lui Putin: zice că ar putea aproba o operaţiune militară în Siria, dacă vor fi prezentate, în Consiliul de Securitate, dovezi despre folosirea armelor chimice de către guvernul de la Damasc.

Sigur, ar putea fi vorba de tradiţionala şcoală diplomatică rusească, cu joc la două capete şi „maskirovka”. Dar iată şi că

– Moscova a anunţat că a suspendat exportul de rachete sol-aer în Siria.

– Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a descins la Chişinău, aruncând un val de ameninţări de o duritate (şi mitocănie) fără precedent privind orientarea spre Vest a Basarabiei.

„Sper că nu veţi îngheţa”, le-a spus Rogozin ministrului Economiei de la Chişinău şi ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă, referindu-se la viitoarele negocieri privind aprovizionarea cu gaze ruseşti a Moldovei. „Să nu vă pierdeţi din vagoane” în procesul de integrare în UE, a mai ameninţat vicepremierul rus, o aluzie transparentă la riscul de desprindere a Transnistriei.

Mai grav: Rusia va rupe relaţiile cu Moldova, dacă aceasta devine în toamnă, membru asociat al Uniunii Europene: „Este o anticameră unde pot fi ţinuţi destul de mult, dar în acelaţi timp îşi întrerup relaţiile cu Rusia”, a tunat Rogozin, la Chişinău.

Dacă nu era destul de clar, diplomatul de maidan al Moscovei a ameninţat şi cu un cutremur economic pentru Moldova: ruperea relaţiilor, a zis Rogozin, va afecta întreaga piaţă a produselor şi a forţei de muncă moldoveneşti.

– A doua zi, marţi, peste capul Basarabiei a căzut o nouă ploaie acidă rusească: Serviciul sanitar rus a trimis o serioasă avertizare privind calitatea vinurilor moldoveneşti, ameninţând cu un nou embargou. Rusia este principala piaţă de desfacere a vinurilor basarabene, iar un embragou, aşa cum s-a mai întâmplat, a avut efecte catastrofale peste Prut.

– Tot marţi, Rogozin a ajuns de la Chişinău la Tiraspol. Aici, ameninţările au frizat isteria:

„Dacă Moldova va adera la NATO, atunci la revedere, ea singură îşi va pune cruce la statalitate”.

„Trebuie să înţelegem că nimeni nu are de gând să primească Moldova în UE. Cel mai mult i se va permite să intre în vestiar, unde să stea în rand şi să le dea cipici celor care au voie să intre în baie”.

În integrarea europeană, „Chişinăul se va conduce după unele standarde economice, Tiraspolul după altele. Atunci ce logică mai are să vorbim despre reintegrarea celor două maluri ale Nistrului?”, a justificat Rogozin posibila ruptură.

– Ideea a fost preluată din zbor şi de liderul separatist Evgheni Sevciuk

[…]

Ruşii înmoaie tonul în Orient şi îşi zăngănesc armele în coasta noastră. Estimp, cei doi caraghioşi bat din pinteni să plece la război, să elibereze Siria.

Adrian Pătrușcă

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.