„Aici sunteţi aduşi pentru exterminare!” – Ficior la Periprava

Print Friendly, PDF & Email

Torţionarul Ion Ficior era aşteptat, din nou, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel. Fostul comandant al lagărului de la Periprava în perioada 1958-1963 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității, dar a ales să nu vină, astăzi, în instanță, scrie digi24.ro.

Foștii deținuți politic au povestit prin ce au trecut în perioada încarcerării la Periprava.

„Condițiile de viață erau foarte grele. Îngrozitor de grele. Norocul este că nu m-am îmbolnăvit. Dar erau foarte mulți care sufereau de dezinterie, diaree, pentru că ne aduceau apa ticăloşii de la malul Dunării. Dunărea care spăla o întreagă Europă, toate dejecțiile se adunau în Dunăre”, își amintește Emanoil Mihăilescu, fost deţinut politic.

Ne întâmpină tovarășul Ficior când am ajuns la Periprava, călare pe un cal, cu automatul în mâna dreaptă și țipa așa: Bandiți! Aici sunteţi aduși pentru exterminare. Cel care nu se supune, cel care are gânduri greșite în cap, cartușe pe țeavă, nimeni nu are voie să zică un cuvânt. Acolo nu mâncam decât buruiana de-aia de seamănă cu pătrunjelul, îți dădea o zeamă lungă cu două boabe de fasole, bătaie cât se poate…”, spune Dumitru Voicu, fost deţinut politic. 

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.