Alexandru Călinescu: În ultimii 30 de ani, sute de milioane de oameni au scăpat de sărăcie extremă

Print Friendly, PDF & Email

SĂRĂCIA BATE ÎN RETRAGERE.

Ultimul raport al Băncii Mondiale pe tema sărăciei în lume aduce o serie de elemente încurajatoare. În 2013 numărul persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie extremă (sub pragul de doi dolari pe zi) a scăzut cu 114 milioane, ajungând la 767 milioane, ceea ce reprezintă 10,7% din populaţia mondială. E mult, desigur.

Dar în 1990 acest procent era de 37% iar în 1981 de 44%! În treizeci de ani, sute de milioane de oameni au scăpat de spectrul sărăciei absolute. […]

Într-adevăr, puţini au cunoştinţă de aceste schimbări. Percepţia generală se situează la antipozi: liberalismul şi mondializarea sunt considerate responsabile de o pretinsă pauperizare a oamenilor.

Un economist francez marxist, Thomas Piketty, a scris în acest sens o carte care a devenit un best-seller planetar. Manipulând date false, evident. Iar mulţi politicieni şi ideologi de stânga continuă să mizeze pe diabolizarea capitalismului. Au, din păcate, publicul lor, fie credul, fie fanatizat.

Vorba cuiva: pentru un anticapitalist e imposibil să accepte că sărăcia pe glob s-a diminuat aşa cum odinioară un comunist era incapabil să imagineze existenţa gulagului.

Alexandru Călinescu

Citiți mai mult: Prejudecăţi şi clişee

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.