Alexandru Vakulovski: Ortodoxia anulată în Rusia

Print Friendly, PDF & Email

putin a pus ochii kiril Rușii încearcă de ceva timp să pară țara cea mai ortodoxă, Patriarhul Kirill vede în Moscova un al doilea Constantinopol. Nimeni nu se miră: rușii au cel mai mare clopot, au cel mai mare tun, dar ce folos? Lucrurile lor mari nu funcționează, sau, în cel mai bun caz, așa ca mărimea căii ferate, e funcțională doar în țara lor și țările din fosta URSS.

Același Kirill îl ridica în slăvi pe Putin, binecuvânta armata rusă trimisă la măcel în Ucraina. Am mai scris într-un text: pravoslavnicii ruși demult nu mai sunt ortodocși, au mai multe lucruri în comun cu talibanii, decât cu ortodocșii. Sigur, or fi și în Rusia creștini adevărați, dar, după toate semnele pe care le vedem continuu, nu cred că o duc prea bine și nici nu prea se vorbește de ei. În schimb se vorbește despre popii naziști, care apar cu zvastici, cuțite și automate alături de cruce. Cu așa țar, așa popi.

Și dacă tot la Sărbătorile Pascale de anul trecut Putin nu a oprit militarii ruși să ucidă ucrainenii în masă, la Crăciunul de acum își ține miniștrii la lucru. Că doar Putin, cât și marioneta sa preferată, Medvedev, sunt pravoslavnici. Asta înseamnă, după cum deducem din fapte: să ucizi și să muncești de sărbători. Bine că măcar de data asta muncesc, nu ucid, deși nu putem ști ce vor face până la urmă. Oare de ce la sfârșit de an tovarășii își testează rachetele balistice intercontinentale? Să lupte cu prăbușirea rublei și ieftinirea petrolului?

O altă cerere a lui Putin a fost ieftinirea vodcii. Păi da, așa se conduce Rusia, cu multă vodcă ieftină. Cine l-ar vota pe Putin și Medvedev cu capul treaz (în afară de Dododon și Zina Carabina, desigur)?

Iar cetățenii ruși, îmbătați cu vodcă ieftină și spălați pe creier de televiziuni cu o propagandă totalitaristă execrabilă, luptă cu dușmani imaginari, în tradiția lor pravoslavnică. Își șterg picioarele în mall-uri de steagul american. Nu Putin e vinovat că a băgat killerii în Ucraina, nu Putin a ocupat Crimeea, fapte care au atras sancțiuni asupra Rusiei și a dus la căderea economiei, ci Obama.

Până la urmă tot o bătrână rusoaică i-a caracterizat cel mai bine pe pravoslavnicii ca Putin, care au pus preșuri cu steagul Americii la intrarea în mall-uri: „Niște proști.“ Probabil bătrâna nu bea vodcă ieftină.

russian-flag-doormat[1]

Alexandru Vakulovski | deschide.md

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.