Dragoș Paul Aligică: Uneori apocalipticii au mai multă dreptate

Print Friendly, PDF & Email

Am citit punctul de vedere al domnului Andrei Cornea cu privire la Apocalipsa Europena, care, potrivit analizei in cauza, nu va avea loc.

Dezbaterile cu privire la Apocalipsa (in variile ei forme) au acesta structura tipica, au un pattern al lor natural, in care Apocalipsa este contrata cu „Vocea Ratiunii” care eventual iti explica cum ca „it’s getting better all the time”. Am scris o carte pe tema asta, analizand scrierile legate de alta dezbatere „apocaliptica”. Si am folosit de nenumarate ori teme de tip Virgina Postrel in publicistica mea.

dragos paul aligicaPosturile de tip „Vocea Ratiunii” sunt binevenite. Fac parte din baletul retoric intre cele doua pozitii. Iar echilibrul just intre cele doua parti e pur si simplu o chestie empirica si punctuala. Spune-le in 1453 asediatilor in Constantinopole ca Apocalipsa Bizantina nu va avea loc. Si fa o lista cu exagerarile si neintelegerile semantice si logice ale preopinientilor. Deci chestie de context si circumstanta. Uneori apocalipticii au mai multa dreptate, uneori cei ce joca „vocea ratiunii” au mai multa dreptate.

Care e problema cu tipul de discurs pe care il practica astfel de interventii de tipul celui avansat de d-l Cornea? Exact asta: ca pluteste peste chestiuni. Ca nu spune practic nimic cu privire la probleme si solutii. Ca niveleaza sub tavalugul gandirii analogice problemele specifice si contextuale. Ca reduce probleme, reactii si ingrijorari care sunt sociologic reale, observabile si masurabile, la numitorul comun al platitudinilor si cliseelor optimismului progresist, chipurile bine temperat de ratiune.

Pe scurt, ca desi vorbeste de solutii punctuale care ar fi periclitate de discursul celor speriati si ingrijorati si critici, este inacapabil sa iasa din blocajul cliseelor si sa spuna concret care e problema. Si ce propune. Daca o interventie de acest fel se vrea mobilizatoare, habar nu avem in ce se vrea mobilizatoare. More of the same?! OK.

Daca toata problema europeana acum este faptul ca sunt unii care critica lipsa de leadership european si nu inteleg binefacerile integrarii si vorbesc urat pe la colturi despre teme corecte politic etc. etc., atunci e foarte bine. Daca asta e problema, totul e simplu: Dam o Directiva Europeana si interzicem Apocalipsismul, alaturi de sexism, aegism si fumatul in spatii publice. Si e rezolvata. Trecem pe Eurovizion.
Daca insa sunt ceva probleme, de exemplu sa zicem, demografice, sa discutam despre ele, punctual. Daca exista si care sunt. Sa vedem cine demobilizeaza si cine nu. Cine e defetist in fata fortelor istorice si cine nu.

Asta e cartea pe care am mentionat-o. E scrisa de pe pozitii anti-apocaliptice: Prophecies of Doom and Scenarios of Progress: Herman Kahn, Julian Simon, and the Prospective Imagination (2007)

Dragoș Paul Aligică

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.