Dragoș Paul Aligică: Austeritate și propagandă

Print Friendly, PDF & Email

Un sfat, un apel: Daca te duci la TV sau vrei sa faci pe formatorul de opinie folosind termenul „austeritate”, pretinzand ca ai niste stiinta sau cunoastere tehnica speciala si ca vorbesi din adancul ei, trebuie sa iti pui niste intrebari inainte de a deschide gura sau a te da in stamba ca specialist:

[…]

Stii ce inseamna? Poti sa definesti ce vrei sa zici? Sau pur si simplu maimutaresti vocabularul propagandei mass media si obiceiul jurnalistilor occidentali de a inghiti nemestecat orice gogoasa si gogorita stangista si asadar flotezi chestii luate de pe internet la care nu te-ai gandit de fapt si nu le intelegi?

Spune drept: Ai cea mai mica idee cum poate fi identificata o „austeritate” si distinsa de alta „austeritate” sau de altceva care nu e „austeritate”? Ce e austeriatea? Un concept macroeconomic? Microeconomic? Structural? Care sunt cele trei criterii de comparatie care sa dea termenului valoare operationala relativa intr-o analiza economica? Ai idee sau nu? Asa e ca habar nu ai?! Stii cum se aplica termenul asta la Grecia? De ce e diferita de aplicarea lui la Romania? Ai idee cum a fost termenul folosit in contextul Romanesc, pe care se presupune ca il cunosti mai bine? Ai idee daca folosirea sa e validata de datele statistice?

Ai, altfel spus, proprietatea conceptuala si empirica a ceea ce iti iese din gura sau din tastatura?

[…]

P.S. Definitia mai jos. Plus implicatiile ei de economie politica. „Austeritatea” si lupta impotriva ei si a reactiunii, pe intelesul tuturor.

LEONIDA: Şi al treilea, că se face şi lege de murături.
EFIMIŢA: Cum lege de murături ?
LEONIDA: Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile.
EFIMIŢA (crucindu-se cu mirare): Maică Precistă, Doamne! apoi dacă-i aşa, de ce nu se face mai curând republică, soro ?
LEONIDA: Hei! te lasă reacţionarii, domnule ? Fireşte, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?
EFIMIŢA: Aşa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nţeleg eu.
LEONIDA: Ce lucru?
EFIMIŢA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?
LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…

Nu se realizeza inca absoluta si strigatoarea la cer nesimtire a acestei retorici cu „austeriatea” la greci. Nu poti califica altfel decat ca absolut insultatoare, iresponsabile si dezaxate afirmatii de tipul: „Grecia nu poate suporta si mai multa austeritate….” cu care vad ca se ilustreaza unul dinte panglicarii si parazitii expertologi ONU, citat pe pagina Hotnews.

dragos paul aligicaTot acest circ cu cainarea grecilor care sufera si sufera de ceva indefinibil numit „austeritate”, este pur si simplu dezgustator si revoltator. Este o bataie de joc la adresa la milioane de oameni care chiar au suferit realmente privatiuni economice si financiare in istoria recenta. Si au suferit decenii in sir, nu recesiuni minore.

La asta s-a ajuns. Este un scuipat pe obraz aruncat de sus de catre elitele politice si mediatice progresiste, stangiste occidentale si de catre complicii lor in aceasta imensa farsa istorica. Se ia un sub-segment al populatiei UE (si unul paradoxal privilegiat) si se pune pe piedestral si se plange pe umar, se favorizeaza si ridica in slavi doar pentru ca momentan pare ca ce se intampla cu ei valideaza fantasmele ideologice si ambitiile populiste ale unor ideologi, jurnalisti si politiceni stangisti. Iar restul lumii sta si ia cuvintele si propaganda si o rostogoloesc ca si cum ar avea vreun sens: austeritate, austeritate, austeritate… E o bataie de joc de dimensiuni epice.

Ca unul care am avut sansa sau nesansa sa ma nasc roman si sa fiu martor privatiunilor prin care poporul meu a trecut in ultimii 40 de ani, a asista la acesta ciroteca, la aceasta obraznica propaganda cu „Austritatea” grecilor, este deja prea mult. M-am extras aseara din Atena cu dispret si dezgust. Am fost la fata locului si am vazut. Cunosc si datele statistice. Cunosc si argumentele si pseudo-argumentele economice. Si mai stiu si comparativ atat din date cat si de la fata locului care sunt termenii de comparatie cu alte tari.

Prioritatea europena nu este pseudo-problema „austeritatii” in Grecia (orice ar fi aceasta bazaconie „austeritatea”). Prioritatea europeana este sa se termine cu sistemul de privilegii al Greciei. Grecia este in acest moment de decenii bune beneficiarul unei serii de privilegii economice, financiare si politice inacceptabile.

O tara ca Romania, un popor ca cel roman au cel putin dreptul de a nu fi insultati si scuipati de sus cu astfel de propaganda. Daca restul Europei vrea sa inghita galusca asta, nu au decat. Dar nu veniti sa spuneti romanilor despre suferintele si privatiunile economice ale grecilor. NU veniti cu escrocheria solidaritatii.

In acest moment exista o singura problema: O tara UE este beneficiara unui sistem de privilegii nesustenabil. A forta prin propaganda si PR ideologic obraznic celelalte tari -incluzand tari cu adevarat defavorizate economic precum Romania -sa mentina sistemul de privilegii al Greciei, este culmea tupeului si iresponsabilitatii. Atat.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.