Dragoș Paul Aligică: Avem nevoie de o ierarhie a indignărilor

Print Friendly, PDF & Email

Nu stiu cum sa fac sa spun asta si sa nu para ca vreau sa jignesc pe cineva anume. Chiar nu am o persoana anume in minte; observ, asa, generic: Un imbecil a omorat un leu in Africa. Urla internetul occidental de indignare. Justificat.

Din ziua in care leul respectiv a fost omorat ilegal (si familia lui de leu pusa in pericol mortal) si pana in ziua de azi, in Siria au fost omorate, schingiuite si violate sute sau poate mii de fiinte umane. Zilnic tati de familie sunt omorati si familii sunt distruse de catre barbarii ISIS. Statistic vorbind, in clipa in care cititi aceste randuri, in Siria se comite sau e pe cale sa se comita o atrocitate.

Execuțiile din Siria: Statul Islamic apără învățătura Coranului. Cu sabia.

Execuțiile din Siria: Statul Islamic apără învățătura Coranului. Cu sabia.


O rugaminte pentru cei care simt nevoia irezistibila de a participa la ultimul val de isterie virtuala pe facebook si de a se ilustra public si grandilocvent ca fiinte umane pline de compasiune si dechidere, cu valul, in cor, cu conjugarea si cu galeata, dand share la drama leului ucis de occidentali cu ajutor african si plans de occidentali cu sustinere globala: Va rugam, abtineti-va!

dragos paul aligicaDaca ieri cand au auzit despre nefericitii aia decapitati de ISIS sau despre femeile violate si vandute ca vitele, nu au reactionat, dar azi, brusc, le-a venit un dor nebun si indignat sa ne terorizeze cu linkul cu leul, probabil ca ceva nu e in regula. Si nu cu noi, cei care observam aceasta anomalie.

Haideti sa incercam sa mentinem macar noi, intre noi, o anumita ierarhie a indignarilor. Iar daca din slabiciune umana nu reusim sa stam tot timpul pe o anumita scara a valorilor si a prioritatilor induse de ele, sa facem macar efortul sa ne abtinem de la a o rasturna si a ne da in stamba topaind isteric in jurul ei. Sa o lasam sa stea, asa, in tacere, acolo unde e si cum e.

Dragoș Paul Aligică

12 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: Avem nevoie de o ierarhie a indignărilor

 1. Adevarat aproape de perfect. Iar acel mic interval in care si-a facut loc „aproape de” cu siguranta are nevoie de ceva mai multa hîrtie pentru a fi anulat sau, in orice caz, redus considerabil. Pina atunci insa poate fi luat de bun, pe incredere, votez.

 2. 1. Am dreptul sa ma indignez la orice doresc.
  2. Ma pot indigna egal asupra mai multor lucruri simultan.
  3. Animalele sunt mai neajutorate decat orice adult functional (creierul nostru este cea mai puternica arma), prin urmare mi se pare normal sa fiu mai indignat cand un om omoara un animal din placere decat atunci cand un om omoara alt om din placere, desi ambele fapte imi provoaca repulsie.
  4. Argumentul „intai sa ne ocupam de oameni, dupa aceea de animale” nu are nici un fundament, pare mai degraba o parere. De ce ar trebui sa imi pese mai mult de oameni, pentru ca facem parte din aceeasi rasa?
  Conform dvs, un om valoreaza mai mult decat un animal. Atunci, un om valoreaza mai mult decat doua animale? Mai mult decat trei? Mai mult decat o specie intreaga? Unde ne oprim, unde este linia unde avem voie sa fim mai indignati pentru soarta animalelor decat a oamenilor? Cuantificati dvs.. Faptul ca suntem specia dominanta pe Pamant ne ofera dreptul de a decide care este ierarhia absoluta a indignarilor?

 3. @Tomis, cred ca de fapt pentru tine a fost scrisa postarea. Bine, nu pentru tine, ci despre tine.
  Si daca un om nu valoreaza mai mult decat un animal, despre ce animal e vorba? Valoreaza macar mai mult decat o rama? Dar decat un tantar? Mai mult decat o baterie? Unde ne oprim, unde este linia unde avem voie sa fim mai indignati pentru soarta oamenilor decat a animalelor?
  Dar, pe tine, cine te-a pus sa nu mai fi indignat de soarta animalelor? Te simt discriminat?

  „Faptul ca suntem specia dominanta pe Pamant ne ofera dreptul de a decide care este ierarhia absoluta a indignarilor?” — pt ca suntem specia dominanta pe Pamant, de asta decidem? Tu gandesti in termeni de cine domina si cine nu, vad. Poate au existat vremuri in care omul nu era specia dominanta pe Pamant. De fapt au existat momente in care dominant pe Pamant era bacilul ciumei.
  Ce ar trebui sa ne spuna asta despre cine „are dreptul de a decide care este ierarhia absoluta a indignarilor”? Pai, nimic. Pentru ca e reductionist si gresit sa judeci lucrurile in termeni de putere, asa cum spune logica ta (or lack, thereof) . Omul decide pentru ca omul are constiinta. Are leul constiinta? Ups, nu are, deci nu poate decide. Are bacilul ciumei constiinta, macar cand e dominant pe Pamant? Ce spui? Pot oamenii decide in astfel de moment ca bacilul ciumei trebuie extreminat? Dar pot sa ma pierd pentru inca mult timp in vidul din capul tau.
  (bine, vidul poate fi „prezent” si la case mai mari http://inliniedreapta.net/jurn.....-movement/ )

  Daca tu, intre mii de oameni ucisi si un leu ucis nu stii sa faci o ierarhie a indignarilor, sau consideri indreptatit sa pui uciderea leului in fata uciderii a mii de oameni, ai nevoie de altfel de ajutor.

 4. Singurul care a vazut o legatura inre cele doua evenimente este Dl Agilica astfel de ierarhii nu au sens, ar fi prea multe de ne-indignat in fiecare zi.

 5. @CostinAndries In linie dreapta cu anti-Greenpeace si pro-OMG; sa ne pastram libertatea sa ne indignam ne-ierarhic.

 6. Coul, de ce schimbi subiectul? Si Tomis credea ca cineva ar vrea sa ii „interzica dreptul” de a se indigna prosteste. Eu nu sunt pro sau contra Greenpeace sau OMG, sunt in schimb contra minciunilor evidente ale Greepeace si as vrea sa imi pastrez libertatea, ca si tine, de a-i considera pe cei care raspandesc aceste minciuni si pe cei care le cred, nedemni de copiat si/sau de luat in serios. Dreptul la prostie e inalienabil

 7. @Coul
  Ești liber să oferi contraargumente celor 5 video-uri scoase de Prager University în legătură cu OMG-uri, GreenPeace, CO2 și î̶n̶c̶ă̶l̶z̶i̶r̶e̶ ̶g̶l̶o̶b̶a̶l̶ă̶ schimbare climaterică. Cât despre treaba cu leul, e un „non-issue” cum se zice în vest.
  Oamenii au drepturi, animalele nu. Faptul că leul era „cunoscut” este complet irelevant.

 8. Pastrind subiectul, cred ca Tomis sau eu sau multii altii in US (sigur cu mult mai multi de 500 de unde si articolul Dl Aligica) avem dreptul de a ne indigna ne-ierarhic. In fond despre ierarhie este vorba, adica cine stabileste ierarhia Dle Andries? Tot dv care stabiliti cu atita claritate si linia prostiei? Sau altcineva care stie cu siguranta ca animalele nu au drepturi in vest?

 9. Nu eu am introdus argumentul „doar Aligica”, sau „in US sunt cu siguranta mai multi de 500”, ci Tomis. Iar acesta e un argument doar daca in Germania nazista era argument tacerea majoritatii covarsitoare a nemtilor, sau in URSS, tacerea majoritatii cetatenilor sovietici, adica doar daca tot ce conteaza este cantitatea. Discutia nu este despre drepturile animalelor, in primul paragraf al articolului scrie destul de clar „Urla internetul occidental de indignare. Justificat.„. Dar daca „in vest”, cum spui tu, drepturile animalelor nu exista, de ce torturarea animalelor este pedepsita de lege? Dar, din nou, nu despre asta este vorba, ci despre autism, sau despre „indignare” de sufragerie, pe covorul din mijlocul camerei, de unde, de sub supravegherea atenta a parintilor, se nasc revolutii si revolte prepubescente pe facebook.

 10. Tomis

  3. Animalele sunt mai neajutorate decat orice adult functional (creierul nostru este cea mai puternica arma), prin urmare mi se pare normal sa fiu mai indignat cand un om omoara un animal din placere decat atunci cand un om omoara alt om din placere, desi ambele fapte imi provoaca repulsie.

  Atunci, fara suparare, esti un prostanac – pentru ca „un om valoreaza mai mult decat un animal”. „Decat” doua animale. „Decat” trei animale. „Decat” o specie intreaga. Da, tocmai pentru ca e om si nu animal. Singura linie pe care o trag este la ucigasi/ violatori. Pentru astia, care prin faptele lor se dovedesc nedemni de a trai printre oameni, exista pedeapsa cu moartea. Dar da, esti liber sa fii prostovan. Nu ti-o interzice nimeni. Nici noi, nici mr. Aligica. Ideea textului era ca pe lumea asta se intampla grozavii mai mari decat uciderea unui leu. Socant, stiu.

 11. Sometimes It’s Just Easier To Care About Dead Lions Than Dead People

  I started noticing “Cecil the Lion” trending on Facebook and Twitter at some point yesterday afternoon. By the evening, it was the most popular topic on social media, and stories about the lion were popping up on all of the national news sites.

  Before I took the time to investigate, I tried to imagine if there could be any valid reason for a wild cat to become the biggest news item in the world. On a day when another undercover video revealed Planned Parenthood dismembering murdered children for profit, I strained to think if there might be some justification for ignoring the harvesting of human beings in favor of obsessing over a large feline in Africa.

  I thought maybe the lion had cured cancer, or sprouted wings and flown into space, or stood on its hind legs and recited the Gettysburg Address. Surely, these developments would vindicate the disproportionate amount of attention it was receiving. But I quickly found out that the lion, from Zimbabwe, had done no such thing. Apparently, all it did was die.

  Of course, lots of people died yesterday too, especially in Zimbabwe. Across the planet, human travesties continued to unfold – Christians were slaughtered in the Middle East, political prisoners were tortured and executed in North Korea and Iran, Americans fell prey to crime and violence spilling over our southern border, and about 3,000 human children were butchered in abortion clinics, some of which were then dissected and sold on the black market – but this one unfortunate beast in a forest 9,000 miles away trumped all of these. Human victims would have to wait yet another day to be noticed by our culture. Their plight just couldn’t compete with a cute, fuzzy mammal.

  ///
  the media has feverishly poured through his record and heaped more scrutiny upon him than they have on every Democrat politician in the last 40 years combined. Meanwhile, the internet lynch mob predictably leaped into action. Palmer’s personal address was released, death threats were issued, his business was attacked and shutdown, he was forced into hiding, and scores of drooling trolls flocked to Twitter to fantasize about all of the creative and violent things they’d love to do to him
  ///
  It bears repeating that this happened on the same day that a video was released showing lab technicians dissecting the body parts of murdered humans while discussing how much money they could get for each “item.” This footage was completely ignored.
  ///
  d. He shouldn’t have done that. If the story we’re hearing is accurate (and there’s always a significant chance that it isn’t accurate, or at least isn’t complete) then Palmer was in the wrong.

  Still, the reaction is so inordinate and overwrought that I have to laugh. I have nothing against Cecil, I’m sure he was a swell chap, but no dead animal could ever justify this excessive and callous backlash from such a frantic mob of vindictive, retaliatory buffoons. Even ancient pagan tribes that literally worshiped animals probably exercised more restraint when a heretic killed one of their animal deities.

  It’s fine if you are opposed to what Palmer did, but that doesn’t excuse you from the duty to be sane and rational. It’s a lion, after all. An animal. If you want to be really agitated by a doctor who kills living things, you should probably be less focused on this dentist and a little more focused on abortionists like LeRoy Carhart, who murder actual people. Carhart has killed both unborn and born humans, and likes to do the former by ripping the child apart while it’s still alive. Maybe the media should be camping out in front of his house instead of Palmer’s. Maybe we should be asking why doctors are allowed to execute babies, not why dentists are allowed to hunt African game.

  http://www.theblaze.com/contri.....ad-people/

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.