Dragoș Paul Aligică: De ce nu-și vede Rusia de treaba ei?

  Print Friendly, PDF & Email

  Si totusi ce-i impiedica pe rusi ca in loc sa-si sicaneze continuu vecinatatile si sa promoveze ideologii neroade in justificarea ambitiilor aiuristice, sa se ocupe pur si simplu de organizarea si gestionarea constructiva a imenselor spatii si resurse pe care le controleaza? Care e produsul de bunuri de consum, de servicii, de tehnologie rusa pe care il puteti identifica intre branduri? Rusia e cunoscuta azi prin exportul de instabilitatate, de ideologie tampita, de expertiza in spionaj si sabotaj si violenta sub acoperire, prin oligarhi, brutalitate, raketi si turism needucat si needucabil dar cu bani.

  dragos paul aligicaDe ce nu-si vad ei de treaba la ei acolo? Sa faca sosele, noi orase, noi industrii. Sa devina lideri mondiali in aragaze, frigidere, IT, energii neconventionale. Sa-si propuna o crestere economica sustinuta bazata pe o incurajare inteligenta a actiunii antreprenoriale. Sa deschida zone de liber schimb si parcuri industriale. Sa atraga antreprenoriatul global in regiuni economice in care sa experimenteze cu diferite aranjamente de stimulare a inovatiei, utilizand accesul la resurse si forta de munca cu costuri competitive si taxare minimala. De ce nu fac toate astea?

  Sa dea drumul unui program de arta si cultura care sa promoveze o alternativa la patologia doctrinara postmoderna si corecta politic occidentala care sufoca expresia artistica si intelectuala contemporana. Uite o idee: O alternativa de cinema serios la imbecilitatea propagandistica care a ajuns sa fie Hollywoodul. Are sens nu? Sa zica: Ia mai duceti-va naiba cu NATO si UE si makinson si mama lui makinson al vostru. Hai sa ne ocupam noi de gradina noastra si sa o facem in asa fel incat sa vreti toti sa va mutati la noi si sa aveti de a face cu produsele noastre industriale, intelectuale, culturale! Avem resurse, avem spatiu, avem oameni… In schimb insa se tin de gainarii si jocuri geopolitice desenate in evul mediu.

  Va dati seama ce ar insemna o Rusie care in loc sa tot recicleze doctrine, aspiratii si comportamente depasite de secole s-ar purta ca o inteligenta putere de secol 21?! Iar noi dupa ce ca suntem si asa vai de capul nostru mai avem si norocul sa fim aici in raza traditionala de acoperire a emanatiilor geopolitice paranoide ale elitelor de la Kremlin.

  Dragoș Paul Aligică

  Un gând despre “Dragoș Paul Aligică: De ce nu-și vede Rusia de treaba ei?

  1. Indreptatite intrebari! Si bine puse.
   Rusia prefera in schimb sa se bazeze in continuare pe resurse minerale, pe care si le jefuieste de fapt singura, prin intermediul oligarhilor si al serviciilor, pe cat de secrete, pe atat de toxice.
   Cred ca discursul liderilor politici si militari rusi nu face altceva decat sa ascunda jaful generalizat ce are loc in Rusia. Seamana cu abaterea atentiei ce se practica si la noi.
   Cred ca un raspuns simplu la intrebarile astea ar putea fi cel dat de Alain Becancon: „pentru ca este Satana”. Iar Satana nu poate actiona cu bun simt.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.