Dragoș Paul Aligică: Când o să vedem mea culpa pentru abjecta campanie de stigmatizare?

Print Friendly, PDF & Email

aligicaNu stiu daca urmariti, dar trecem acum printr-un tranzitoriu moment al adevarului in presa occidentala, in mediile superioare intelectual, politic si moral care ne monitorizeaza si dirijeaja destinele si opiniile. Pe undeva, prin Germania, s-a dat semnalul ca ceva nu e totusi OK. Ceva alegeri, nu stim. Urmate de un fel de mea culpa, greu inteligibila. Si apoi niste semne de intrebare: politice, sociologice, demografice, intelectuale, istorice – vehiculate la liber, pe canalele pe care altadata curgea propaganda pura, virtue signalling isteric si stigmatizare in vrac.

O intrebare totusi persista: Cand o sa vedem scuzele si mea culpa pentru abjecta si iresponsabila campanie de stigmatizare, infierare la care au fost supusi cei care au indraznit sa atraga atentia ATUNCI cu privire la chestiile pe care establishmentul european le mentioneaza ACUM de sub covor, en passant, pe arii de mea culpa al caror falset suna totusi de la o posta?! Sau ne facem ca uitam asta?!

Mea culpa pentru ce? Pentru pozitia politica irespnsabila? OK.

Am vrea insa sa stim cand ci cine isi va cere scuze pentru altceva: torentele de isterie si abjectie la adresa unor oameni cu nume si prenume, a unor siteuri si publicatii, a unor guverne si state, ale unor popoare intregi?

S-a intamplat anul trecut. Nu acum trei generatii. E documentat pe net. Lideri politici, publicatii, canale de presa majore s-au dezlantuit impotriva, de pilda, a esticilor: acei rudimentari, neavansati, ne progresati ticalosi istoric determinati sa reziste progresului corect calibrat politic si eugeniei intelectual-morale. Antologice mostre de propaganda orwelliana au fost create atunci.

Poate ca ar fi cazul ca azi -ca tot suntem la faza celor 15 minute de mea culpa- sa se ia o distanta critica de acele momente, sa le numim elegant, de exces. Nu de alta dar si maine e o zi.

Dragoș Paul Aligică

4 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: Când o să vedem mea culpa pentru abjecta campanie de stigmatizare?

 1. Cand or zbura porcii.

  Pentru o parte ,cred ca destul de mare, din welkom refugianten cu notorietate din Romania, parerile date in acele zile au fost mai ales pozitionari politice sau de imagine, nu pareri personale.

  Calculul era simplu si tipic furculisionarilor de la periferie de cand e lumea: au adoptat punctul de vedere sustinut de Germania, Metropola, ca doar n-or sa fie de partea barbarilor pupatori de moaste din Estul Europei. Mai putin spre deloc a contat ca s-ar putea sa greseasca. Oricum nu intelegeau nimic si, mai ales, pe majoritatea nu ii interesa decat sa dea bine. Ca asta e principala lor preocupare.

  Asa ca din punctul lor de vedere nici nu au gresit, nu au de ce sa isi ceara scuze.

 2. @Costin,
  Ca vor sau nu vor, ca zboara porcii sau nu, „populistii/extremistii/xenofobii” cresc in sondaje precum Fat-Frumos. SINGURA lor sansa sa mai supravietuiasca tavalugului ce s-a pornit, este sa-si ceara scuze si sa se repozitioneze; urgent!
  Au fost uluitor de imbecili crezand ca daca au stramutat populatiile de musulmani aici, si-au facut treaba. Din pacate, islamul combinat cu orice alta cultura nu numai ca nu poate fuziona si se separa precum uleiul cu apa (vorba lui de Gaulle), dar mai rau, da nastere unor reactii chimice in societate, de o virulenta extrema. Aceasta reactie extrema a pornit tavalugul nationalismului in Europa, pe care oligofrenii bruxelezi si berlinezi nu-l mai pot controla.
  Ori revenind la ce spuneam, ca „Au fost uluitor de imbecili”…nu ma bazez pe inteligenta lor cand spun ca-si vor cere scuze, ci pe minumul instinct de supravietuire, care in mod normal ii apartine chiar si unui imbecil.

 3. @3, Costin,
  in Romania exista USR si Alianta spanacului cu ciupercile a lui Marean 😉 Munteanu. Despre the latter nu stiu, dar sondajele spun ca USR are mari sanse sa intre in parlament. Incat, tind sa-i dau dreptate lui Cristi.

  PS Apropo de jocul de glezne facut de USR, pe cand scrii/scrieti un articol pe tema asta? Ca uite, baietii se vor deja in parlamentul cel nou, care va-sa-fie, sunt nervosi, isterici, nu mai au rabdare: au anuntat motiune de cenzura impotriva guv. Ciolos si sunt (dupa mine) in mod clar in spatele miscarilor de strada ale transportatorilor-protestele anti-RCA. Spun asta pt ca unul din sindicalistii importanti de la miscarile astea, scria presa, era membru USR.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.