Dragoș Paul Aligică: Discuțiile pe tema refugiaților

  Print Friendly, PDF & Email

  dragos paul aligicaDragi prieteni, tendinta de a polemiza pe tema refugiaților cu oamenii astia este o greseala. NU poti discuta rational cu oameni care au dezvoltat o capacitate, un reflex autoeducat in a evita programatic confruntarea cu bunul simt si realitatea, via sabloane mentale si ideologice.
  Nu ai ce discuta cu oameni care la orice problema:

  (a) reactioneaza pur emotional intr-un registru emotiv prefabricat ideologic-mediatic
  (b) refuza sa urmeze firul logic si datele realitatii in consecintele si implicatiile lor si
  (c) pentru orice probelema au o singura solutie: „Sa se dea”, sa se aloce, sa se redistribuie. Sa se ia niste resurse de la unii, pe care ei nu-i plac si sa se dea la altii, pe care ei in momentul acela ii favorizeza. „Sa se faca”. Sa se dea o lege, sa se ia o masura, de „Stat”, de „conducere”, de catre „cineva”.

  Stie cineva ce vor de fapt oamenii astia cand e vorba de criza refugiatilor? In afara ca vor „sa se dea” si „sa se faca” fara cea mai mica preocupare logica pentru cauzele si consecintele problemei, fara cea mai mica intelegere a numerelor si orizonturilor de timp in joc, ce mai spun oamenii astia?! Nimic. Sunt intr-un jihad identitar si ideologic permanent in cautare de afirmare identitara sablonarda si de adversari imagnari care le permit ca prin contrast, in mintea lor, sa ii faca sa se simta „bine” .

  Prieteni, avem un algoritm sigur: Cand cineva in ultima jumatare de an a fost Cealist isteric, apoi l-ati vazut cu poporul grec si Varufakis in brate spumegand pe facebook, apoi bocind leul Cecil samd. samd. samd, ce in tot acest Univers ne poate face sa speram ca acum, in aceasta chestiune, va avea brusc un comportament mental echilibrat si rezonabil?! Ce in tot acest Univers ne poate face sa speram ca daca ii faci sa asculte un argument -mai bun sau mai rau- dar un argument care ia in calcul cauze si consecinte, numere si orizonturi de timp, o sa aiba un declic mental?!

  Nimic. Nu e o chestiune contextuala. E un pattern. Si asta trebuie recunoscut.
  Dragoș Paul Aligică

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.