(ANALIZĂ) Legătura dintre Al-Qaida și Serviciile Secrete din Rusia

Print Friendly, PDF & Email

658x0_zawahiri[1]

Legăturile dintre Al-Qaida și serviciile secrete ruse au fost discutate de nenumărate ori printre spioni din mai multe țări.

Această problemă a devenit interesantă și pentru John R. Schindler, profesor pe problemele de securitate la un Colegiu din SUA. Acest aspect al securității este deosebit de necesar în contextul creșterii tensiunilor între Moscova și Occident.

„Există două istorii: istoria oficială, mincinoasă, care ne este relatată; și istoria secretă, unde veți găsi cauzele reale ale evenimentelor, cea care este și o istorie rușinoasă”- Honoré de Balzac

Istoria Al-Qaidei a fost pe larg documentată în mai multe limbi. De la atacul din 11 septembrie asupra SUA, o investigație mai amplă a fost dedicată mișcării globale a Jihadului, a strategiilor sale și ultimelor aspirații a organizației.

La astfel de investigații au luat parte și doritori din Al-Qaida pentru a vorbi deschis despre anumite lucruri în acest context. Timp de 30 de ani diverse aspecte a organizației au fost studiate, unde au ieșit la suprafață detalii impresionante, dar în același timp alte părți a istoriei rămân învăluite în mister. În unele cazuri aceste lacune sunt cauzate de lipsa de informații disponibile pentru analiști și cercetători. Cu toate acestea, sunt alte istorii care rămân nespuse sau neexplicate în timp ce mișcarea Jihadului la nivel global continuă să se dezvolte.

Nu este un exemplu mai bun decât această „filă albă” în istoria Al-Qaidei, care ar arăta legătura sa cu alte servicii de informații străine. Este cunoscut faptul că legionarii lui Bin Laden au plantat legături cu mai multe servicii secrete din diferite regiuni, ca saudiții, pakistanezii, sudanezii, iranienii, irakienii și cu cei di Bosnia. Acest lucru a fost precedat de faptul că cei organizația și-a dorit să păstreze mass media departe de la ceea ce urma să se întâmple.

Cea mai neclară situație dintre toate, este legătura dintre Al-Qaida și serviciile secrete din Rusia. În timp ce schema istoriei este cunoscută de ani buni, și chiar recunoscută de Moscova și Mujahedini, detaliile rămân vagi. Mai mult ca atât, punând întrebări importante despre aceste legături, tot mai puțini se arată interesați de o cercetare mai profundă, chiar și în SUA.

Doctorul Ayman al-Zawahiri, mâna dreaptă a lui Bin Laden, este și liderul mișcării globale a Jihadului de la moartea acestuia în mai 2011. Ayman al-Zawahiri a petrecut 16 luni în mijlocul anilor `90 în custodia serviciilor secrete din Rusia, fapt recunoscut de ambele părți.

La fel de importantă este șederea lui Zawahiri la ruși exact în acel moment esențial de dezvoltare a organizației Al-Qaida.

Osama bin Laden sits with his adviser and purported successor Ayman al-Zawahiri during an interview in Afghanistan, Barack Obama

Schema întâmplării este simplă. Aproximativ la orele 4 dimineața în data de 1 decembrie 1996, Zawahiri a fost arestat în sudul Rusiei în timp ce încerca să între pe teritoriul Ceceniei, regiune separatistă a Moscovei care recent fusese angajată într-un război. Însoțitorii doctorului în mașină au fost alți doi radicali din Egipt și un ghid local din Cecenia.

Zawahiri călătorea foarte des cu acte false. Potrivit datelor sudaneze el a fost „Abdullah Imam Mohammed Amin”. Cu acest nume el a călătorit prin mai multe țări ca Yemen, Malaiezia și Singapore, chiar cu 20 de luni înainte de arest.

Însoțitorii lui Zawahiri erau doi egipteni, foști veterani mujahedini din Jihadul Islamic Egiptean. Grupul a fost asociat lui Zawahiri și condus de acesta din 1993. Ahmad Salama Mabruk a condus acțiunile grupului Islamic egiptean în Azerbaidjan sub acoperirea unei companii de tranzacționare, care se numea Bavari-C, în timp ce Mahmud Hisham al-Hennawi a avut o vastă experiență în Jihad în unele teritorii din Asia.

După reținerea celor trei arabi, aceștea au fost interogați de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB). 26 de conducători a școlilor musulmane au semnat un apel pentru eliberarea celor trei „oameni de afaceri”, în timp ce alții au numit acțiunile autoritățile ruse ca realiza „lucrarea diavolului” în reținerea musulmanilor.

FSB a avut motive serioase să pună la îndoială povestea de acoperirea a arabilor. Printre lucrurile confiscate de la cei trei, s-au descoperit detalii despre conturile bancare deținute de aceștia în Hong Kong, China continentală, Malaysia și SUA (în deosebi St. Louis), plus numerar substanțial în șapte valute. Laptopul lor a fost confiscat și supus unei analize de investigare.

„Domnul Amin”, al cărui pașaport sudanez descria un bărbat de vârstă mijlocie cu o barbă foarte scurtă, a sosit în Rusia deținând două certificate de absolvire de la Universitatea de medicină din Cairo cu date diferite. Investigațiile FSB-ului asupra Bavari-C, compania condusă de Jihadul Islamic Egiptean în Baku, au stabilit rapid că o astfel de firmă nici nu a existat în Azerbaidjan.

Musulmanii radicali din Rusia, inclusiv un membru al Dumei, au pledat pentru eliberarea lor, explicând că arabii au venit în Rusia pentru a „studia piața produselor alimentare”. Diverși activiști din regiune au scris scrisori în susținerea celor reținuți, susținând că ei întruchipează „cinstea și decența”.

În 1997 cazul a ajuns la tribunal, iar „domnul Amin” a mințit în mod evident despre motivul lui aflării în Rusia. El susținea că a intrat în țară „pentru a afla prețurile pentru articolele din piele, medicamente, precum și alte bunuri”. Judecătorul a anunțat sentința de șase luni privațiune de libertate, în schimbul celor trei ani care riscau să îi petreacă în închisoare.

După perioada de detenție, FSB-ul le-a întors lucrurile, inclusiv banii, gadget-urile de comunicare precum și laptopurile. După eliberarea lor, Zawahiri a petrecut zece zile de întâlniri clandestine cu islamiștii din Daghestan, care probabil a și fost scopul inițial al călătoriei sale în această regiune.

La scurt timp după aceasta, el s-a îndreptat în Afganistan pentru a înființa alianța sa fatală cu Bin Laden. Alianța a fost cimentată în mijlocul lunii februarie în 1998, prin anunțul a unui parteneriat între bărbați și organizația lor într-un Front Global Islamic pentru Jihad împotriva evreilor și cruciaților. În așa fel, a apărut oficial Al-Qaida.

mujahedini[1]

Zawahiri a fost forțat să păstreze în secret detalii despre timpul său petrecut în Rusia. În numeroasele scrieri sau declarații despre viața lui, doctorul abia menționa despre această perioadă. „Dumnezeu i-a orbit referitor la identitățile noastre” explica el. În 1997, serviciile secrete ruse nu erau conștiente că l-au reținut pe Zawahiri”, a declarat FSB-ul în 2003. „Cu toate acestea, mai târziu folosind diverse baze de date, am reușit să identificăm că acesta a fost deținut”.

Există mai multe motive care ar trezi suspiciuni vizavi de relatările ambelor părți despre această reținere. În primul rând, Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutați teroriști în 1996 și a jucat un rol important în asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat în 1981.

Mai mult ca atât, este greu de crezut că un serviciu de securitate atât de competent ca FSB-ul nu a avut suspiciuni la apariția celor trei bărbați arabi foarte misterioși, având multiple identități, bani în mai multe valute chiar în mijlocul unei zone de conflict.

Este la fel de greu de crezut că FSB-ul nu a putut să descopere tainele din laptopul lui Zawahiri – cum americanii făceau cu numeroasele laptopuri care aparțineau conducerii Al-Qaida, care fusese capturate în Afganistan după atacul terorist din 11 septembrie.

În sfârșit, se poate presupune că FSB-ul ar fi torturat arabii pentru a obține informații, care le considerau ei necesare.

Cum rămâne totuși cu șederea lui Zawahiri pe teritoriul rusesc? Puțini și-au pus întrebarea. În timp ce unele teorii conspirative au studiat problema, ei chiar au adus un pic de lumină în adevărata poveste. În timp ce, idea precum că serviciile secrete ruse au putut dezvolta o relație cu Zawahiri, sună fantastic în Occident, versiunea este departe de plauzibilă, și este strâns legată cu practicile cunoscute a spionajului sovietic. În timpul războiului rece, KGB-ul a creat legături solide cu mai multe grupuri teroriste, inclusiv câteva din Orientul Mijlociu.

Legăturile acestuia cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei, inclusiv arme și formarea cadrelor, au fost esențiale timp de zeci de ani, în timp ce alte grupările palestiniene erau de fapt filiale a KGB-ului. Ar fi naiv să credem că aceste legături au dispărut odată cu Uniunea Sovietică.

Mai mult decât atât, cei care sunt familiarizați cu practica rusească de provocare, care mai este și tehnica preferată de Moscova de combatere a terorismului, găsesc ideea unei relații rusești cu Al-Qaida fiind plauzibilă. Într-adevăr, aceasta este cea mai simplă explicație pentru reținerea lui Zawahiri timp de șase luni sub arest în Rusia și apoi eliberarea neașteptată în sânul Jihadului.

Dovezile asupra timpului petrecut de Zawahiri in Rusia nu prea au ieșit la suprafață. Disidentul Alexandr Litvinenko, care a fost și colonel FSB a făcut declarații șoc. Într-un interviu din 2005, Litvinenko afirma că Zawahiri ar fi fost antrenat de către FSB in Daghestan în perioada aflării acestuia pe teritoriu rus. Apoi, serviciile secrete ruse l-ar fi trimis în Afganistan pentru a deveni mâna dreaptă a lui Bin Laden. „Am lucrat în același departament ( FSB) și am motive clare să afirm că Al-Zawahiri nu este singura legătură dintre FSB și gruparea Al-Qaida”, a declarat Litvinenko.

letvinenko[1]

Afirmațiile lui Litvinenko nu pot fi demonstrate. Dar asasinarea acestuia în 2006 la Londra, la scurt timp după declarații, cu siguranță pot fi calificate ca acțiune a serviciilor secrete ruse, și oferă o credibilitate mai mare celor întâmplate.

La fel de important, este cunoscut faptul că serviciile secrete ruse aveau legături cu islamiștii extremiști din Cecenia cu mult înainte ca Zawahiri să vină în regiune. De la începutul anilor 1990 odată cu căderea Uniunii Sovietice, serviciile secrete ruse au format legături discrete cu islamiștii radicali în Caucaz.

Poate cel mai bun exemplu este Shamil Basayev, emirul mujahedinilor din Cecenia, fost agent a serviciului militar de informație a Rusiei (SMIR) în anii 1990. În 1992-1993, el și fratele său Shirvani au dus lupte în Abhazia împotriva forțelor georgiene, fiind luptători a Moscovei în regiunea separatistă.

Deși Basayev timp de mai mulți ani a fost cel mai căutat om din Rusia și se presupune că stă în spatele mai multor zeci de atacuri teroriste pe teritoriul rus, colaborarea sa cu serviciile secrete ruse nu era un lucru ascuns. Cu puțin timp înainte de moartea lui Basayev din iulie 2006, în mâinile FSB-ului a ajuns un bilețel din partea SMIR cu mesajul „Știm totul despre el”.

Factorii vechi a mișcării de independență din Cecenia au susținut mult timp o colaborarea între Moscova și Mujahedini, cu scopul de a încuraja cauza națională prin extremism și terorism. Conducătorii din Cecenia se împotriveau să aibă legături cu radicali Musulmani, temându-se ca aceștia să nu fie provocatori ruși.

Înțelegerile secrete dintre islamiștii radicali și serviciile secrete ruse în Caucaz ar fi în deplină concordanță cu tehnicile tradiționale sovietice de combatere a terorismului în Rusia. Războiul din Cecenia din ultimii 15 ani este strâns legat cu Jihadul global. Invazia condusă de mujahedinii din Daghestan în august 1999 care a declanșat al doilea război cecen a fost condusă de Shamil Basayev. Moscova a acuzat public pe Al-Qa’ida-Wahhabite pentru acest conflict pentru a reporni războiul în condiții favorabile pentru Rusia.

map(1)[1]

Ce concluzii am putea avea despre conexiunile dintre Al-Qaida și Rusia? Deloc surprinzător, Zawahiri nu a menționat nimic vizavi de aventura sa de un și jumătate cu FSB-ul. De cele mai multe ori el critica politica Rusiei, câteodată folosind și termeni violenți.

Cei doi colegi de celulă a lui Zawahiri, nu prea au avut de adăugat la cele întâmplate. Mahmud Hisham al-Hennawi a fost condamnat de acțiuni teroriste în Egipt în 1998, primind 10 ani de închisoare, apoi fiind ucis în acțiunile militare din Cecenia din 2005. Ahmad Salama Mabruk a fost arestat in Azerbaidjan in 1998 în baza acuzațiilor de terorism, extrădat apoi Egiptului, unde a fost condamnat la numeroase atacuri și trimis în închisoare. FSB-ul nu a menționat de aceștia decât intr-o declarație pentru presă în 2003.

Afirmând că ar exista o alianță între Moscova și Al-Qaida este de domeniul fantasticului. Mujahedinii lui Bin Laden au lucrat cu multe agenții străine de securitate în serviciul Jihadului, dar nu au fost dispuși să se pună deplin la dispoziția oricărei dintre ele.

Cu toate acestea, pare justificat pe baza dovezilor disponibile, că Zawahri a ajuns quid pro quo (confuzia de a lua un lucru drept altul) cu Moscova în timp ce era în custodia FSB-ului. Faptul că acesta a fost antrenat de FSB pare să fie adevărat. Dar la fel este plauzibil și existența unor relații între Rusia și Al-Qaida.

Trad/aptare: Timpul.md

Sursa: www.businessinsider.com

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.