Andreea Pora: Ordonanța Varanului

Print Friendly, PDF & Email

In lungul sir al institutiilor pe care USL le-a terminat sau se pregateste sa le termine dupa ce va cistiga alegerile, in pole position se plaseaza Consiliul National al Audiovizualului (CAN), osul de peste care ii statea in gat lui Voiculescu si pe care i l-a extras Ponta cu penseta numita Ordonanta de Urgenta. Oricite emisiuni au facut mercenarii cu pretentie de jurnalisti, oricite amenintari au lansat si oricit de mare ar fi fost zidul de protectie ridicat in jurul Antenei 3 de reprezentantii lui Voiculescu in CNA (majoritatea uselista dominanta), din cind in cind mai scapa cite o amenda, cite o somatie, un avertisment, un batut obrazul cu degetul. Cum chestiunea n-a putut fi rezolvata direct la CNA, asa cum reprezentantii Antena Group au incercat inca de la inceputul lui 2012, s-a ales solutia legislativa: o Ordonanta de Urgenta cu dedicatie, care sa termine dintr-un foc problemele Varanului. Lasind la o parte ca o lege organica, cum este cea a audiovizualului, nu poate fi modificata prin OU, fiind deci neconstitutionala, dedicatia este evidenta.

In primul rind, faptul ca amenzile pe care le primesc televiziunile devin neexecutorii daca sint contestate in instanta nu inseamna nimic altceva decit omorirea cu singe rece a CNA pentru pohta lui Felix. Altfel spus, orice sanctiune sau amenda este anulata pina se pronunta sentinta definitiva- adica minimum un an dupa cum merg treburile in justitie, dar mai ales dupa cum vor merge sub USL. Televiziunile vor putea calomnia, minti, dezinforma la liber. Isi vor depasi propriile recorduri, ceea ce va transforma actuala hazna intr-un lac eminescian. Imaginati-va ce avint vor lua emisiunile pornografice, cele in care se intra cu bocancii in viata persoanala a cuiva (ultima izbinda fiind emisiunile cu fiica Andei Calugareanu pusa sa se dezbrace in direct) sau cele in care se profereaza insulte suburbane (emisiunea cu Vadim Tudor si Oana Zavoranu). Nu va mai exista niciun fel de reticenta, frica de amenzi avind totusi rolul de a mai pazi bostanaria mitocaniei si a calomniei. Cit despre emisiunile politice de linsaj, specialitatea Antenei 3, Ordonanta de Urgenta le da un balon de oxigen ca sa nu-I zic altfel exact in plina campanie electorala. E minunat, nu?

Generosul cadou pus de Ponta in mina Varanului este insa mult mai bogat, pe masura serviilor facute de Antena 3 cuplului Ponta&Antonescu. Posturile generaliste gen Pro Tv, TVR, Prima Tv sau altele, nu vor mai intra in categoria serviciilor de programe cu “pondere semnificativa in formarea opiniei publice” , raminind in aceasta categorie doar posturile de “stiri, analize si dezbateri”. Potrivit legii, patronii de presa care “influenteaza opinia publica” nu au voie sa detina mai mult de 30% din piata, situatie in care sint obligati fie sa renunte la unele canale, fie sa-si diversifice actionariatul. Smecheria din Ordonanta e simpla: Antena 1 nu va mai intra in calculul celor 30% de posturi cu pozitie dominanta, acolo raminind doar Antena 3. In consecinta, Voiculescu va putea sa-si deschida noi posturi de televiziune pina la limita de 30%, marindu-si astfel si influenta, si cifra de afaceri. Sa fie primit!

Un alt favor pus pe masa de nunta a trustului Intact ii vizeaza pe cablisti. Acestia vor fi obligati sa aranjeze posturile de televiziune in ordinea audientei, deci Antena 1 si Antena 3 vor fi asezate in frunte.

[…]

Daca de la Ponta si Antonescu nici o surpriza, fascinant e modul in care a reactionat insusi seful institutiei lasata fara obiectul muncii. Razvan Popescu, a carui abilitate de a feri televiziunile useliste de amenzi e uluitoare ( foarte interesanta lectura site-ului CNA, sectiunea in care se vede modul in care au votat in ultimii ani reprezentantii USL), a spus ca prin OU institutia a devenit “mai stabila” si va fi “mai profesionista”.

[…]

Regretabil este ca in aceasta piesa joaca roluri principale, cu multa aplicatie, doi fosti ziaristi, culmea de la BBC, Razvan Popescu si Cristian Mititelu. Ca reprezentantii lui Felix, Ponta si Antonescu in CNA executa comenzile de partid e deja cutuma, dar ca saluta distrugerea institutiei e cam mult.

[…]

P.S. Si ca veni vorba de principii, m-am uitat pe declaratiile de interese si avere ale dlor Mihai Malaimare si Cristian Mititelu, unde am vazut ceva la care doar ANI poate raspunde corect. Malaimare (vezi AICI) este director la Teatrul Masca (aflat in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti) de unde a cistigat in anul anterior suma de 60.899 lei. Parca seamana cu Mircea Diaconu? Sau nu? Cristian Mititelu e vicepresedinte la Alianta Civica (vezi AICI), o functie onorabila la un ONG si mai onorabil, care a jucat un rol important in societatea postdecembrista. Doar ca legea audiovizualului spune la articolul 12 (2): “Calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese”. Sa fiu sincera, nu pot sa cred ca doua personaje atit de cunoscute, cu renume in lumea intectuala si artistica, de o buna-credinta, nu-i asa?, mai presus de orice indoiala, etc. etc. ar putea, doamne fereste, sa fie alaturea de o ticaloasa de lege. ANI, fii barbata si lumineaza-ne!

3 gânduri despre “Andreea Pora: Ordonanța Varanului

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.