Andrei Bădin: Socialiştii francezi şi germani îl pocnesc pe Ponta, liberalii germani, pe Crin

Print Friendly, PDF & Email

Zilele trecute, premierul Victor Ponta spunea la Antena 3 că există doar din partea Germaniei un drept de veto pentru integrarea României în spaţiul Schengen. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, susţinea că numai creştin-democraţii germani sunt împotriva primirii în spaţiul Schengen a României. Realitatea îi contrazice flagrant.

În Germania e unanimitate: toată clasa politică de la stânga la dreapta reclamă corupţia şi precarul stat de drept din România. Socialista Suzanne Kastner, preşedintele Comisiei de Apărare din Bundestag, preşedintele Grupului de prietenie parlamentar Germania-România, spunea cu subiect şi predicat zilele trecute că SPD-ul german, fratele german al PSD, leagă direct MCV de Schengen: sunteţi corupţi! Liberalii germani au ieşit cu acelaşi mesaj în prestigiosul Die Welt printr-o declaraţie a şefului fracţiunii liberale din Bundestag: Nu, sunteţi corupţi şi nu respectaţi statul de drept! La Deutschlandfunk (DLF), postul public german de radio, a ieşit la atac un binecunoscut europarlamentar liberal, membru al grupului ALDE din PE, contele Alexander Graf Lambsdorff.

Declaraţia contelui Lambsdorff în interviul de la Deutschlandfunk cu Christiane Kaess, reluată de Deutsche Welle: „Guvernul german apasă de multă vreme această pedală, nu este o noutate acest lucru. Guvernul federal nu este de altfel singurul care a făcut asta, lucru pe care vreau să-l afirm răspicat. Şi francezii, cărora nu le place să recunoască public acest lucru, au procedat identic şi sunt împotriva admiterii României şi Bulgariei în zona Schengen. Tot împotrivă sunt şi finlandezii şi olandezii, dar şi alte câteva ţări care îşi fac viaţa relativ uşoară la umbra veto-ului german. Este, însă, limpede, că rapoartele Comisiei Europene sunt determinante pentru recomandările (guvernamentale) care se fac. Or, aceste rapoarte sunt negative. Acest lucru înseamnă că, pe de-o parte, din punct de vedere tehnic, România şi Bulgaria sunt apte să adere la spaţiul Schengen, însă nu şi din punct de vedere al statului de drept, al luptei împotriva criminalităţii organizate, sau al combaterii corupţiei. Din aceste puncte de vedere, decizia (ministrului de interne german) este corectă, iar această abordare vizavi de cele două ţări nu este nicidecum exclusiv a Germaniei”.

Premierul Victor Ponta a fost zilele trecute la Paris şi a avut o întrevedere la Palatul Elysée cu preşedintele francez François Hollande. La finalul întrevederii, Ponta şi Hollande au ieşit într-o conferinţă de presă comună. Ponta a zis că Franţa ne susţine în Schengen, Hollande nu a spus nimic, lăsându-l pe tovarăşul socialist român în ofsaid.

Anul trecut aveam o ştire importantă: Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) de la Bucureşti a fost anulat la presiunea socialiştilor germani şi francezi după criza politică din vară. Acum, în acelaşi tandem, se pare că socialiştii germani şi francezi îl lovesc pe premierul Ponta, la fel de dur, în cazul Schengen.

[…]

Andrei Bădin

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.