Andrei Marga: Suspendarea lui Traian Băsescu ar avea efecte benefice

Print Friendly, PDF & Email

Ministrul de Externe, liberalul Andrei Marga (66 de ani), este de părere că pentru România „va fi cu atât mai bine” cu cât va ajunge mai repede Crin Antonescu preşedinte. Andrei Marga spune că nu-l admiră pe Vladimir Putin şi că nu l-a avertizat nimeni asupra faptului că Vladimir Filipov, căruia i-a oferit şi titlul de Doctor Honoris Causa, ar fi fost colonel GRU. Ministrul de Externe declară că oficialii americani pe care i-a întâlnit nu i-au reproşat faptul că în programul de guvernare există un moratoriu împotriva firmei Chevron.

În acelaşi timp, Andrei Marga ne-a spus că Guvernul Ponta poate avea relaţii mai bune cu Rusia şi că există deja în scrisorile trimise de la Moscova Bucureştiului „propoziţii semnificative” care sugerează „o relaţie mai amplă”. Şeful diplomaţiei române consideră că la fel ca în cazul scriitorului maghiar Jozsef Nyiro, care i-a susţinut în perioada interbelică pe extremiştii de dreapta, s-ar putea pune problema şi pentru intelectualii români care au colaborat cu regimul fascist, dacă s-ar cere repatrierea rămăşiţelor pământeşti, iar înainte de a se permite aducerea lor în ţară s-ar face o analiză serioasă.

[…]

Sabina Fati: După întâlnirile pe care le-aţi avut la Chicago, aţi putea spune ce elemente concrete ar putea apărea anul acesta în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA?

Andrei Marga: Pe lângă componenta militară şi componenta politică, parteneriatul strategic are, de exemplu, şi o componentă economică, despre care chiar ambasadorul SUA la Bucureşti a spus că trebuie dezvoltată, inclusiv prin prezenţa mai accentuată a investiţiilor americane.

Sabina Fati: Ce-ar putea face România pentru a atrage mai multe investiţii americane?

Andrei Marga: Trebuie prezentate mai bine oportunităţile de afaceri, dar trebuie ca, în acelaşi timp, România să reducă drastic corupţia şi birocraţia.

Sabina Fati: Aveţi o analiză din care să rezulte care sunt domeniile de interes ale americanilor în România?

Andrei Marga: Este limpede că interesul este, de pildă, în producţia de maşini, concretizat prin venirea companiei Ford aici, dar şi în domeniul energetic, prin venirea firmei Chevron. Interesul este şi în alte domenii. Există o analiză a situaţiei actuale şi proiecte foarte promiţătoare în consecinţă.

Sabina Fati: În programul actualului guvern există un moratoriu împotriva Chevron.

Andrei Marga: Nu este împotriva Chevron. Guvernul s-a referit la consecinţele exploatărilor cu tehnologiile preconizate. Problema este ce tehnologii se folosesc şi ce consecinţe au acestea pentru sănătate şi mediu.

Sabina Fati: Vi s-a reproşat din partea oficialilor americani acest moratoriu împotriva Chevron?

Andrei Marga: Nu.

Sabina Fati: Aţi vorbit de mai multe ori despre necesitatea relansării relaţiilor cu Rusia. Care ar fi primii paşi la care vă gândiţi?

Andrei Marga: Am spus, la audierea mea în Parlament, că România trebuie să-şi fructifice mai substantial şansa istorică pe care o are, de a fi parte a UE şi NATO. În acelaşi timp, România ar trebui să-şi dezvolte cooperarea cu Rusia şi China şi să folosească pieţele foarte extinse ale acestor ţări. Primii paşi în relaţia cu Rusia ar trebui să prilejuiască o cunoaştere mai bună de către ruşi a României actuale şi de către români a Rusiei contemporane. În al doilea rând, dialogul politic ar trebui să fie pe o scară mai mare. În al treilea rând, trebuie promovate interese economice şi iniţiative în domeniu de o parte şi de alta.

Sabina Fati: Aţi menţionat semnalele venite dinspre Moscova, că relaţiile se pot îmbunătăţi.

Andrei Marga: Este vorba despre scrisori, care conţin propoziţii semnificative. Aceste propoziţii se cuvin luate în serios şi le vom lua, încercând să construim o relaţie mai amplă în beneficiul mutual al celor două ţări.

Sabina Fati: Credeţi că Guvernul Ponta poate avea o relaţie mai bună cu Rusia?

Andrei Marga: Da.

Sabina Fati: De ce?

Andrei Marga: Pentru că este mai calificat. Se cuvine să aducem la normal aceste relaţii, care au fost mai scăzute din cauza unor declaraţii discutabile.

Sabina Fati: Vă referiţi la declaraţiile lui Traian Băsescu?

Andrei Marga: Au fost mai multe declaraţii care au afectat relaţiile româno-ruse.

Sabina Fati: Ce i-aţi spune omologului dvs. rus dacă v-aţi vedea cu el în perioada imediat următoare?

Andrei Marga: Că ne-am dori o colaborare în domeniul economiei, care să fie aducătoare de beneficii pentru ambele părţi, şi o colaborare în alte domenii.

Sabina Fati: Ar fi bine ca România să intre în proiectul South Stream?

Andrei Marga: Prioritatea ţării noastre este Nabucco. În rest, trebuie făcute analize, mai ales că şi România este interesată să aibă acces la cât mai multe surse de energie, chiar dacă ţara noastră are ea însăşi resurse energetice importante.

Sabina Fati: Una dintre soluţiile avansate de dvs. pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Rusia se referea la folosirea relaţiilor personale. Aveţi şi alţi prieteni la Moscova în afară de Vladimir Filipov?

Andrei Marga: Nu am decât relaţii personale fireşti. Am spus că trebuie folosite şi relaţiile personale şi am evocat iniţiativa din 1999 a premierului Radu Vasile, de a avea un contact cu primul ministru al Rusiei, iar acea întâlnire a ocazionat contactele unor miniştri. Personal am pregătit, împreună cu omologul meu, ministrul Filipov, acordul de echivalare a diplomelor, care s-a semnat cu acea ocazie. În orice caz, nu am mai multe relaţii personale la Moscova decât alţii.

Sabina Fati: Sunteţi în relaţii amicale cu Filipov?

Andrei Marga: După ce n-am mai fost nici unul ministru, ne-am întâlnit în diferite organizaţii internaţionale. Vladimir Filipov este, de altfel, membru, cum sunt şi eu, în conducerea CEPES-UNESCO din Bucureşti. Este o personalitate cunoscută. La un moment dat, a fost luat în calcul pentru a conduce UNESCO. În rest, traseul biografic al unui distins coleg e ceva ce ne depăşeşte.

Sabina Fati: Universitatea Babeş-Bolyai, pe vremea când dvs. eraţi rector, i-a acordat lui Filipov titlul de Doctor Honoris Causa. Care au fost motivaţiile?

Andrei Marga: Relevanţa prestaţiei lui pe plan internaţional, preocuparea lui de a dezvolta relaţiile cu România, calificarea lui ca lider academic respectat şi preocuparea noastră de a dezvolta cooperări academice cu Rusia în domeniile matematicii, fizicii, chimiei şi biologiei.

Sabina Fati: Aţi fi avut vreo reţinere de a-l invita la Cluj în cazul în care aţi fi bănuit că Filipov ar fi fost colonel GRU?

Andrei Marga: În principiu, dacă cineva mi-ar fi semnalat, aş fi reflectat, dar nimeni nu mi-a semnalat nimic, aşa că am luat ca argument faptul că Vladimir Filipov se bucură de aprecieri internaţionale favorabile.

Sabina Fati: Îl admiraţi pe Vladimir Putin?

Andrei Marga: Nu s-a pus problema niciodată în acest fel.

Sabina Fati: Totuşi, aţi vorbit despre un model Putin care ar putea fi adoptat şi aici.

Andrei Marga: Sunt situaţii în care un lider politic este admirabil, luând o decizie, şi sunt situaţii în care nu este. Nimeni nu m-a întrebat pe cine admir sau care este modelul meu, nici chiar eu nu m-am întrebat. Nu am vorbit de modele şi nu cred că se poate lucra cu modele. Personal, sunt ataşat de profilul, de abordarea şi de competenţa pe care, de pildă, Helmut Schmidt, Gerhard Schroeder sau Bill Clinton le-au ilustrat.

Sabina Fati: Aţi vorbit, pe de altă parte, destul de admirativ la adresa lui Vladimir Putin?

Andrei Marga: Am vorbit cu respect într-un anumit context. Atunci când l-am întâlnit la Moscova, în 1999, domnia sa a mânuit cu precizie dosarul cooperării şi ne-a întrebat: de ce nu veniţi să vindeţi mobila voastră, care e atât de preţuită, de ce nu veniţi cu textile, cu vin, cu porţelan, cu alte produse româneşti în Rusia? M-am referit la faptul că primul ministru rus sesiza precis cum trebuie să arate cooperarea.

Sabina Fati: Şeful Statului Major de la Moscova a declarat recent că Rusia nu exclude atacurile preventive împotriva scutului antirachetă. Este o ameninţare directă a Rusiei la adresa României?

Andrei Marga: Nu doar la adresa României. Se referă la mai multe lucruri, dar această afirmaţie a fost socotită pe bună dreptate ca fiind gravă. Obligaţia noastră este să perseverăm în a convinge că nu e loc pentru acest limbaj şi, în al doilea rând, că scutul antirachetă nu e îndreptat împotriva Rusiei.

Sabina Fati: Vicepremierul rus Dimitri Rogo­zin a spus nu demult că Transnistria are dreptul să se lipsească de Rusia dacă Moldova şi România se unesc. Ce părere aveţi?

Andrei Marga: Putem specula, dar e mai bine să rămânem pe terenul realităţii. Interesul obiectiv al României este să sprijine cursul european al Moldovei.

Sabina Fati: Ce credeţi că se poate face anul acesta în cadrul parteneriatului strategic cu Republica Moldova?

Andrei Marga: În primul rând, trebuie să încheiem lucrările la conexiunile ce privesc reţeaua de gaz, reţelele electrice şi comunicaţiile prin fibră optică, să progresăm în rezolvarea regimului vizelor şi asigurarea unui nivel de burse academice corespunzător. Avem un program cuprinzător de acţiuni, fiind vorba de un parteneriat strategic şi de o relaţie specială.

[…]

Sabina Fati: V-aţi consultat cu Victor Ponta sau cu Crin Antonescu înainte de a spune că „preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în domeniul politicii externe”?

Andrei Marga: Conform Constituţiei României, sunt trei actori ai politicii externe: Parlamentul, Guvernul şi preşedintele. Guvernul realizează politica internă şi externă pe baza unui program aprobat de Parlament, preşedintele, conform Constituţiei, reprezintă România, numeşte ambasadori şi semnează tratatele internaţionale. Cu primul ministru suntem continuu în contact şi colaborare şi avem aceeaşi abordare. Este abordarea constituţional corectă, pe care liderii USL o împărtăşesc din capul locului.

Sabina Fati: Potrivit definiţiilor găsite de dvs., se înţelege că Traian Băsescu ar trebui să reprezinte ţara la consiliile europene.

Andrei Marga: La consiliile europene soluţia ar fi să meargă premierul, fiindcă acolo se abordează probleme care sunt în fapt de politică internă: echilibru bugetar, locuri de muncă etc. În orice caz, premierul nu poate lipsi.

Sabina Fati: Când îl vedeţi pe Crin Antonescu preşedinte?

Andrei Marga: Cu cât îl vedem mai repede, cu atât este mai bine pentru România.

Sabina Fati: Înainte de 2014?

Andrei Marga: Nu este exclus.

Sabina Fati: Ce efect ar avea asupra politicii externe româneşti suspendarea preşedintelui?

Andrei Marga: Nu putem estima complet acum, dar România are nevoie de impulsuri noi, de politici noi şi de aceea recenta schimbare de guvern a fost oportună şi necesară. Schimbări profunde în politica românească de la această oră, pe direcţia la care vă referiţi, pot avea efecte benefice în repunerea în mişcare a energiilor ţării.

Sabina Fati: Optaţi pentru suspendarea lui Traian Băsescu înainte de alegeri?

Andrei Marga: La această oră ne preocupăm să rezolvăm probleme foarte concrete.

Sabina Fati: Candidaţi la alegerile parlamentare?

Andrei Marga: Foarte probabil, da.

Sabina Fati: Vă pregătiţi să plecaţi în Israel. Aveţi pe agendă tot un fel de parteneriat strategic?

Andrei Marga: Promovăm, în relaţia cu statul Israel, o cooperare cât se poate de extinsă şi prezentăm mai multe iniţiative pentru a produce o dezvoltare substanţială a acestei cooperări, ţinând cont inclusiv de potenţialul extraordinar al Israelului de astăzi. De exemplu, în domeniul tehnologiilor, al inovării.

5 gânduri despre “Andrei Marga: Suspendarea lui Traian Băsescu ar avea efecte benefice

 1. Andrei inca se crede la Gidea in emisiune, omul pur si simplu nu realizeaza ca prin gura sa, fie ca vrem sau nu, se exprima pozitia oficiala a statului roman.
  In timpul asta pana si presa socialista germana il face praf. Der Spiegel a scris cateva randuri despre el, ideea principala fiind ca „S-a pus deja în mai multe situaţii penibile”. Este criticat in special pentru tampenia cu Putin, insa nu sunt uitate nici marlaniile cu Mussolini.
  Din pacate, Andrei a dovedit in doar cateva saptamani ca este cel mai prost pregatit ministru de Externe al Romaniei, in ultimii 22 de ani. Pe langa asta, se dovedeste in continuare a fi un politruc pe care inca nu stim daca sa-l banuim ca e omul Moscovei sau doar ca e prost.

  In ceea ce priveste decizia sa de a taia din costuri la MAE, sa amintim doar ca din 3 secretari de stat in epoca Diaconescu au mai ramas acum doar … patru. Evident, altii. Si, tot la fel de evident, o parte dintre ei nu au nicio pregatire diplomatica, fiind profesori la un liceu din Brad, asa cum este tovarasa Natalia Intotero, ce are insa meritul de a fi vicepreşedinte al PSD Hunedoara..
  In fostul mandat de secretar de Stat, intr-un interviu acordat Gardianul, Intotero declara că Suedia are preşedinte şi că în MAE este colegă cu Teodor Meleşcanu.

 2. Poti sa fi boul boilor, daca „televiziunea” nu anunta, nu certifica lucrul acesta, inseamna ca esti super- competent. Prin urmare tovarasa Natalia Intotero ( o fi nepoata lui Ibarruri, din moment ce l-a detronat pe regele Suediei) este „omul potrivit la locul potrivit”. Terminati cu dezinformarea! 🙂

 3. Rautacizmelor si basesco-pantofilor!! 🙂 🙂

  se dovedeste in continuare a fi un politruc pe care inca nu stim daca sa-l banuim ca e omul Moscovei sau doar ca e prost

  As inclina catre varianta b; daca ar fi fost omul Moscovei, cred ca ar fi dat totusi declaratii mai inteligente. La cate tampenii spune, nu cred ca l-ar fi angajat aia.

 4. Apropo de mme Intotero si alte numiri de intelepti: ma astept ca, de cand cu Balaban-Grajdanul, sa se revina la coruptia endemica in domeniul constructiilor. Scurt istoric: daca, pe vremea lui Halaicu, cand se „daduse liber” la autorizatii de constructie, spaga pt. o autorizatie in Bucuresti era de ~1000E (in provincie ea mai putin, probabil), daca, pe vremea lui Bombo, mme Dana Nastase, buna pretena cu mme Jianu (aia condamnata la 7 ani cu executare, in „Trofeul Calitatii”, definitiv) colecta lunar spagile de la ISC (acestea fiind in cuantum de 10% din valoarea de investitie si ajungand, dupa cum spune presa, 4% la PSD, 96% la Bombo), ei bine, mme Udrea, cu bune, cu rele, reusise sa bage putin spaima in spagarii de meserie din ISC. Pe vremea ei, auzisem, totusi, de spagi refuzate, de zeci de mii de Euro, ceva de domeniul incredibilului. Ma astept ca, acum, rapid, sa se revina la”bunele obiceiuri”. Ce naiba, vorba lui Gigi, aseara la B1, numai ei sa fure, numai ei, numai ei??

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.