Andrei Pleșu: Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!

Print Friendly, PDF & Email

Aud că dl Nicolae Breban a cerut, într-o şedinţă de secţie a Academiei Române, ca domnii Patapievici şi Liiceanu să fie împuşcaţi pentru lipsă de patriotism. Îl rog pe dl. academician să mă adauge şi pe mine micului grup ce urmează a fi dus în faţa plutonului de execuţie. Mă simt nedreptăţit: nu cred că am făcut mai puţin rău culturii româneşti decît colegii mei. Lucrăm de o viaţă pentru subminarea valorilor naţionale, deşi, ca să păcălim lumea, ne-am prefăcut că le slujim. Gabriel Liiceanu a încercat să anihileze poporul român sufocîndu-l cu 30 de milioane de cărţi, Horia Patapievici s-a ocupat vreme de 7 ani, în mod spectaculos, cu propagarea culturii autohtone în străinătate, desigur, un simplu camuflaj pentru a o ponegri.

Andrei Plesu 1La rîndul meu, am înfiinţat (sau reînfiinţat, după ce Nicolae Ceauşescu, în înţelepciunea lui, le suspendase) cîteva instituţii, bineînţeles de ochii lumii: Muzeul Ţăranului Român, Comisia Patrimoniului, Festivalul şi Concursul internaţional „George Enescu“, două noi teatre bucureştene („Excelsior“ şi „Masca“), Editura Humanitas, căreia i-am strecurat, pe sub mînă, un uriaş tezaur de scaune şi canapele, plus ediţia completă a operelor lui N. Ceauşescu etc.). Nu în ultimul rînd, am lovit pervers în excelentul săptămînal „Contemporanul“, nuumindu-l pe însuşi domnul Breban la conducerea sa.

Evident, nu îndrăznesc să intru în conflict cu dl. academician, cel care, pe vremuri, într-un dialog cu generalul Pleşiţă, îşi exprima indignarea că Eugen Ionescu (alt trădător de neam) vorbeşte urît de tovarăşul Ceauşescu. În definitiv, nu toţi ne putem permite să discutăm, de la egal la egal, cu Ionescu şi Pleşiţă, cu Dostoievski şi Thomas Mann.

[…]

Andrei Pleșu

5 gânduri despre “Andrei Pleșu: Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!

  1. Vă mulțumim că existați domnule Pleșu, domnule Liiceanu, domnule Patapievici!
    Suntem foarte mulți care ne bucurăm de cărțile și de actele de cultură pe care le faceți și sperăm și ne străduim să le facem cunoscute unor cercuri cât mai largi.
    Mulțumim și vă dorim sănătate ca să puteți continua ceea ce întreprindeți.
    Inverșunarea domnului academician Nicolae Breban cred că trebuie luată ca pe un compliment!

  2. Cu nepretuita stima Domnule Plesu: SUNTENTI UN EGOIST! Ca simplu inginer ce sunt, de ce sa nu vreau si eu sa fiu impuscat?

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.