FUNDATIA IOAN BARBUS

Ar trebui să ne simțim ofensați de Charlie Hebdo? Categoric, nu.

Charlie Hebdo asta face, din asta trăiește: ofensează. Caricatura lor cu „feraille” nu e, evident, despre Simona Halep, ci despre români; Simona s-a întâmplat să fie românca momentan în lumina reflectoarelor pariziene. În rest, CH pictează un stereotip construit pe baza interacțiunilor francezului mediu cu cetățenii români, care interacțiuni sunt din păcate mai probabile cu cetățenii din sfera „feraille” decât cu oamenii muncitori și nepretențioși relocați temporar sau definitiv în Hexagon. La urma urmei, de câte ori nu am râs noi de alții, fie ei indieni, scoțieni sau francezi, pe baza unor judecăți similare. Să ridice o tentaculă cetățeanul care, la auzul bancurilor cu steagul alb franțuzesc fluturat pe toate câmpurile de bătălie, s-a înălțat cu lentă majestate, sprijinindu-se în pumni de birou, și a spus cu o voce încruntată: „Stai domnule, nu-i chiar așa, vezi Camerone, Belfort, Dunkerque…”. Nu-i așa că nu s-a întâmplat niciodată asta, sau dacă s-a întâmplat, nu l-a băgat nimeni în seamă pe prostul ăla?

Ar trebui să ne simțim ofensați? Categoric, nu. Suntem indivizi cu propriile noastre atuuri și tare, nici rușinați, nici mândri că suntem români. Daniel Funeriu argumentează că, pentru cei care lucrează pentru 8-12 EUR/h în Franța, o astfel de postare cu impact social mare poate fi destabilizatoare: posibil, dar dacă te duci afară să lucrezi pe așa ceva, asumă-ți că suporți toate stereotipurile legate de străini. Nu cere altora să fie obiectivi față de nația ta, pentru că nu sunt obligați să o facă: stereotipurile, xenofobia sunt un risc (sau un cost ) suplimentar atunci când pleci. Sigur, e nedrept, dar sursa acestei nedreptăți e în afara zonei tale de control și ține mai curând de ceea ce fac autoritățile statului român (pe care le putem schimba, din păcate, doar o dată la patru ani, prin vot).

Lucrez și interacționez de mulți ani cu francezi: unii au fost simpatici, unii impecabili, alții mai puțin. Dacă vreunul și-ar fi permis să „voi, românii…”, aș fi avut răspunsul pregătit, și știu destule despre Franța astfel încât răspunsul meu să nu le fi fost foarte confortabil – nu s-a întâmplat însă niciodată. Dacă pactul respectului reciproc este încălcat, ține de noi să răspundem cu o zeflemea/lipsă de respect egală; dar dacă ne simțim veritabil afectați de orice limbric care ne mușcă de cur, mă tem că asta trădează un teribil sentiment de inferioritate.

Mihai P. 

PRELUAT DIN   Facebook

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 comentarii

  1. Rasvan Roceanu
    17 iunie 2018

    Din pacate Charlie Hebdo deseori este cam „luat de val” ca sa ne exprimam politicos.
    La noi nu s-a vorbit deloc de caricatura care a aparut dupa ce avionul rusesc cu turisti a explodat deasupra peninsulei Sinai……
    Deci daca ei ai sunt capabili sa faca o caricatura si dintr-o asemenea tragedie…..

  2. Daniel Firiza
    17 iunie 2018

    CH ,câteodată mă gândesc cât de grotesc poate gândi omul chiar prin creionul său „expunând ” prin caricatura de tip Charlie H…niște perverși la nivelul minții cu „dreptul „de a batjocori pe oricine și orice !

  3. victor L
    17 iunie 2018

    Vaaaaaiiii, dece sa ne ofensam? ar trebui sa fim fericiti ca ne baga in seama compatriotii lui Macron ????
    Am inteles, pactul respectului reciproc n-a fost incalcat in interactiunea francezilor cu dl Mihai P., ci cu Simona Halep, asa ca trebuie gustata mizeria franceza, pardon, ironia fina.

  4. Cri
    17 iunie 2018

    Categoric trebuie sa privim cu detasare prostiile debitate de revista franceza; libertatea de expresie este, fie ca ne convine sau nu ce citim despre noi ca popor, sacrosancta.
    Pe de alta parte, mie mi se pare ca odata cu „invadarea” Europei de Vest de catre imigrantii din estul Europei, Asia sau Africa, aparitia sentimentelor xenofobe era inevitabila; sa nu uitam ca statele UE nu sunt tari de emigratie, precum SUA, Canada sau Australia, astfel ca autohtonii sunt mai putin doritori de a avea straini in tarile lor.
    Deocamdata, legea pedepseste drastic manifestarile xenofobe, insa partidele nationaliste isi cresc popularitatea in vestul Europei tocmai datorita afluxului nedorit de imigranti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian