Arestări la Odesa: „Republica Basarabia”, pregătită de separatişti sprijiniți de Rusia

Print Friendly, PDF & Email

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat și neutralizat, în timpul unei operațiuni speciale, un grup de separatiști, a căror activitate era coordonata din Rusia si urmarea proclamarea unei „republici populare” în regiunea Odesa (sudul Basarabiei).

Anunţul a fost facut de către consilierul șefului SBU Markian Lubkivski, informează „Interfax-Ucraina”.

„Pe 29 aprilie a fost efectuată o operațiune specială multietapizata care a demascat un grup de indivizi ce acționa în regiunea Odesa și era coordonat din Federația Rusă. Au fost retinute deja 20 de persoane. La 17 adrese au loc perchezitii … S-a stabilit că scopul final al acestui grup era proclamarea unei entitati statate sub titlul provizoriu Basarabia”, – a declarat Lubkivski.

Amintim, la inceputul lunii aprilie, la Odesa, a avut loc congresul de constituire a așa-numitei „Rade a Poporului Basarabiei”, care a atras atenția SBU din cauza culorii politice pro-ruse a participantilor la congres.

În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150 de mii de etnici bulgari (de trei ori mai mult decât în ​​Republica Moldova) şi 50.000 de gagauzi (de trei ori mai puțini decât în ​​Republica Moldova). Majoritatea acestor etnici, supusi in timp unei agresive politici de rusificare, reprezinta nucleul dur al populatiei pro-ruse din Ucraina, dar si Moldova.

Oleg Cojocaru | Pagina de Rusia

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.