Aşadar, vă e dor de comunism?

Print Friendly, PDF & Email

(…) Cum am ajuns ca 72% din români să creadă că statul trebuie să asigure locuri de muncă, 51% să creadă că economia ar trebui să fie planificată şi 44% că statul ar trebui să fixeze preţurile? Ceva este foarte în neregulă cu materialul nostru social, pentru că aceste procente sunt semn de degradare rapidă. Nu însă şi reversibilă.

Mai întâi, un eşec foarte grav s-a produs în educaţie. Nu e vorba aici de „noua stângă” urbană, trendy, snoabă şi decerebrată, care se joacă subţire de-a fronda antielite şi „dreptatea socială”, e vorba despre noile generaţii din „România profundă”, care se arată mai curând dispuse să îmbrăţişeze mitologia comunismului binevoitor pe care le-au susurat-o în urechi părinţii şi apropiaţii. Nemţii au trecut după 1945 la un proces naţional de denazificare pentru a se asigura că aşa ceva nu se va mai repeta niciodată. Azi, cu excepţia câtorva marginali, Germania este ultima ţară din lume în care nazismul să aibă o şansă să revină la viaţă. Un proces de decomunizare similar nu a avut loc nicăieri în estul Europei, iar acum culegem roadele. (…)

Pe de altă parte, românii par să aibă o concepţie de-a dreptul alarmantă despre rolul statului în societate şi în economie. La prima vedere, ei urăsc capitalismul şi piaţa liberă în asemenea măsură, încât îşi doresc într-o proporţie covârşitoare revenirea la economia centralizată. Incertitudinile şi anxietatea provocate de criza economică par şi ele să întărească această concluzie. Dar aparenţele înşală. Sondajul nu pune, cum ar fi trebuit să o facă, nici o întrebare despre sentimentele românilor faţă de proprietate. Dacă ar fi făcut-o, ar fi descoperit că majoritatea românilor ar fi ostili faţă de ideea de a se despărţi de posesiunile proprii în favoarea unei „proprietăţi colective”, care să dea statului posibilitatea să asigure locuri de muncă şi redistribuţia bogăţiei.

Ceea ce ne aduce la adevărata problemă a societăţii româneşti: responsabilitatea. Românii ar vrea ca statul să le asigure slujba, să le fixeze preţuri mici şi să patroneze peste o economie planificată şi, în acelaşi timp, să le garanteze proprietatea şi bogăţia. Dacă sub comunism eram obişnuiţi cu egalitatea în mizerie, tranziţia a adus cu sine iluzia că e posibil să mănânci tortul şi să rămâi cu el intact. Pentru că elitele nu au fost elite autentice şi pentru că în ultimii 21 de ani succesul a fost definit de şmecherie, oportunism, corupţie şi tupeu, rezultatul a fost că românii au pierdut virtutea responsabilităţii. Dar asta nu e tot. Când s-a întâmplat acest lucru, am pierdut şi cel mai preţios lucru pe care l-am câştigat în decembrie ’89 – Libertatea. Românii duc dorul comunismului pentru că nu mai vor să fie liberi. În schimb, vor să fie Gigi Becali pe banii statului.

The following two tabs change content below.

Cristian Câmpeanu

Latest posts by Cristian Câmpeanu (see all)

4 gânduri despre “Aşadar, vă e dor de comunism?

 1. Germania este ultima ţară din lume în care nazismul să aibă o şansă să revină la viaţă. Un proces de decomunizare similar nu a avut loc nicăieri în estul Europei, iar acum culegem roadele.

  da, dar Majority of Eastern Germans Feel Life Better under Communism

  deprimant. chiar daca nu despre ei vorbeste Cristian Campeanu, am fost astazi la o galerie pe linga victoriei. de acolo am aflat de la unul dintre organizatori ca marx nu a fost comunist, cum cred toti desteptii de marxisti care apar pe la tv si nu au citit nicioadata capitalul, ca el e socialist dar il uraste pe boc ca i-a marit taxele si psdul ia masuri de dreapta, si bineinteles capitalismul e pe moarte „cum se vede de altfel foarte bine”. cam jumatete din cei prezenti acolo aveau lookul de hipster-gay-wannabe.

  s-a aplaudat cu patima.

  Cine spunea că a murit comunismul? aaa, Ilie Catrinoiu.

  COMUNISMUL a murit. Nu insa miturile care au creat comunismul.Vine in schimb distributismul la putere ca sa tina in camasa de forta miturilor totalitare care au generat comunismul si nazismul

  mi-e dor de Ilie 😆 in fine, aberez.

 2. e un citat mai vechi din el. mi le-am notat pe unele din ele pentru posteritate. acum s-a inchis pe facebook, nu-l mai poate citi nimeni fara sa ii fie pretin. l-am enervat pina s-a inchis. hmmm…cum s-al enervez sa se lase de tot de batut cimpii? 😆

 3. Mai tare decat Catrinoiu , este , nu trebuie dat uitarii , Bogdan Duca care ne anunta ca : ” Pe 22 decembrie 89 , PCR a disparut in acelasi NEANT din care aparuse . NIMENI nu s-a mai simtit comunist dupa caderea regimului , asa cum NIMENI nu se simtise comunist inainte de venirea acestuia la putere ” .
  Fericiti cei saraci cu duhul !

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.