Assange, prietenul adevărului, premiat cu Dacia Liberă

Print Friendly, PDF & Email

Un drum până la Julian Assange pare un risc greu de imaginat. Servicii secrete, armate, pericole insurmontabile, sateliţi, înregistrări, ameninţări, riscuri, accidente! Şi în faţa noastră nu se derulau decât câmpurile dulci şi înverzite ale unei Anglii de Est cum o poţi vedea doar în filme. Cu gospodării izolate, îngrijite ca un domn la patru ace, cu haturi pentru vulpi şi vânat despărţind proprietăţile de sute de ani în acelaşi loc.

O lume de o cuminţenie de secol 16, tăiată de şosele aglomerate, pe care toată lumea cară ca disperată. Camioane cu fundul târându-se pe asfalt, microbuze cu cocoaşă şi comis-voiajori înghiţind kilometri ca nişte băutori de bere. O lume atât de calmă şi atât de modernă şi de industrializată încât n-ai fi zis că într-un conac vechi, purtând pe pereţi pecetea sutelor de ani, se adăposteşte cel mai vânat cetăţean al planetei.

Adevărul este că dincolo de Diss am început să palpit. Şi dacă militarii britanici nu ne permit accesul sau dacă un om de la MI5 ne caută sub palton! Când colo, de la Bungay, satul de care ţine Ellingham Hall, nu prea mai circula nimeni. Am intrat pe un drum privat, cu poarta deschisă, cu o grădină plină de pomi şi copaci bătrâni, şi am ajuns la un conac tipic englezesc. Nici palat, nici casă obişnuită, un conac boieresc de ţară, cu trei caturi, cu trofee de vânătoare şi cu arme de colecţie puse îngrijit în panoplie, cu băi stil, din secolele trecute, cu tablouri reprezentând generaţii succesive dintr-un arbore genealogic dominat de ofiţeri. Ellingham Hall aparţine la rândul său unui personaj fabulos. Este ofiţerul de armată engleză Vaughan Smith, fost combatant de armată şi cameraman de război. El a fost printre puţinii care au avut curajul să-i asigure lui Julian Assange spaţiul pentru domiciliu obligatoriu (ca să nu zic forţat) până se termină procesul de extrădare, intentat de Suedia.

Sper ca zilele următoare să am răgazul de a povesti în detaliu atmosfera, aerul şi decorarea acestui conac cu miros de vechi, de scorţişoară şi de lavandă, în care Julian Assange era oaspete de seamă şi a intrat frumos, cuminte, respectuos, ca un absolvent de universitate, în livingul decorat cu tablouri şi obiecte de sute de ani.

O clipă chiar i-am simţit bucuria omului care primeşte un premiu, un semn de respect, faţă de atâţia alţii care, cu fiecare întâlnire, vor să-i demonstreze că-i sunt superiori, că sunt mai puternici, că au mai multe universităţi, că bla-bla- bla. Assange avea mica tresărire a adolescentului admonestat de toate puterile lumii care primeşte un semn de respect şi de simpatie dintr-o ţară despre care nu ştia prea mare lucru.

Un om de o seninătate şi de o frumuseţe interioară care şochează din prima clipă, ceva între divin şi puritate adolescentină, a deschis calea unui dialog care avea să dureze câteva ore.

Despre ce s-a petrecut la întâlnirea din Ellingham Hall, în zilele următoare, după revenirea în ţară!

Cornel Nistorescu

Citiţi şi Julian Assange, Îndrumător Onorabil al mişcării stelare Raël

18 gânduri despre “Assange, prietenul adevărului, premiat cu Dacia Liberă

 1. Acum sa nu ne inchipuim ca fatuca si Cornelus au facut ditamai drumul plin de pericole nemaivazute (zici ca se duceau sa distruga inelul in vulcanul din Mordor :D) doar ca sa-i dea lui Ass premiul ala de care nu a auzit nimeni. Daca Vantu a avut vreun motiv sa plateasca distractia, atunci singura ratiune poate fi ca incearca sa cumpere de la Ass dreptul de a da telegramele americane trimise de la Bucuresti la Washington. In disperare de cauza, jurnalismul de tip BBC de la iRealitatea incearca probabil sa gaseasca vreo formulare americaneasca care sa demonstreze ca Basescu e dictator, chior, chel, betiv, s. cl lucruri pe care le auzim toata ziua din gura bibisistilor damboviteni.
  In orice caz, cum se screm irealitatile sa demonstreze ca Base nu mai e iubit de americani, cum iese ambsadorul si isi arata sustinerea pentru Dictator.

 2. băi, ăsta e un hoax! nu pot să cred că s-a dus el să îi dea premiul și nu l-a trimis pe petru romoșanu, care are experiență la reportaje atît pă partea relației cu dizidenții, cît și pă partea cu băieții divini, cu privire adolescentină și, preferabil, epilați.

 3. imaginați-vă că această emoționantă delațiune ar fi fost scrisă acum vreo 20 și ceva de ani. unul ar fi scris-o, celălalt ar fi furat-o și ar fi publicat-o.

 4. Andrei, de acod, suna bine!
  Eu stau si ma intreb totusi ce avea CorneNuș sub palton de se temea sa nu fie cautat de vreun ofiter de la MI5.

 5. George: Unde-i paltonu’ lu’ CorneNuș, că nu-l văd! Dacă(-i) nu-l e neavenit. Nu(ș)mitul ce-avea în gușă era și-n căpușă.
  Mda, retractez: cred că avea sub paltonul invizibil propria conștiință de propagandist al adevărului car’va’s’zică.

  nedo (LTNS, btw!)

  imaginați-vă că această emoționantă delațiune ar fi fost scrisă acum vreo 20 și ceva de ani. unul ar fi scris-o, celălalt ar fi furat-o și ar fi publicat-o.

  Gata, mi-am imaginat, zis și făcut. Și…? (că de publicat s-a publicat – evident, e vorba de așa, un fel de cumințenie de secol 16… deci, dacă e din sec. 16 s-o fi prescris, nu?)

 6. @Andrei
  „Adevărul este că dincolo de Diss am început să palpit. Şi dacă militarii britanici nu ne permit accesul sau dacă un om de la MI5 ne caută sub palton!”

  CorneNus ii incurca pe baietii de la MI 5 cu rusii, mi-l si inchipui pe James Bond urland un „Davai Ceas, davai palton” :))

 7. pata
  romoșan a fost turnător cu dosar, iar nistorescu are o perioadă cam dubioasă din viață, despre care, dacă l-ai întreba, nu ar reuşi să dea o explicaţie coerentă.

 8. nedo @10

  Știam de Romoșan, evident că știu (și încă mă intrigă) de Nistorescu, e doar o simplă întrebare de domeniul zoologiei: cum se poate animaliza un humanoid în așa hal?

  De fapt doream doar să-mi exprim bucuria de a te reîntîlni, e vorba de o simpatie mai veche, deja perenă d.p.m.d.v. Alte explicații n-am.

  …Adică am, dar sînt doar presupuneri pe care ca optimist sceptic incurabil le rejectez. Be good! 🙂

 9. Assange, un aventurier informational iresponsabil si cinic, un mucos intarziat definitiv, desigur avid de bani si publicitate, nu in ultimul rand un narcisist si, sa nu uitam, violator de minore.
  A facut-o oare dintr-un idealism de stanga, in numele „idealului” generos al libertatii informarii?
  Stie putzoiul Assange ce-i acela in ideal?
  Haideti, domnilor cotidianul.ro, fiti macar o data seriosi!

  P.S. Iata aici sforaitorul comunicat cu decernarea premuilui.

 10. Corneliu, comunicatul e o mostra de umor involuntar oferit cu generozitate

  „As the planet rotates from 2010 and 2011, we turn our minds to the gesture of professional conscience and human dignity of WikiLeaks, the organization which published authentic documents exposing the duplicitous behavior of some democratic countries to the world”
  As the planet rotates, lumina vine de la Rasarit, `r-ati ai draq de imperialisti duplicitari care una ziceti si alta fumati. Free de planet!

  „Cotidianul.ro agrees with the French newspaper and other publications who praise Julian Assange’s professional performance considering it a noble gesture”.
  Ne alaturam si noi fituicilor din intreaga lume, daca ei e prosti, e musai sa fie si noi. Free french chips!

  „To underscore the enormous service to freedom of expression and democratic values, we have created the „Free Dacia.” diploma of honour.We have not called it „Free Romania” because this is the name of a newspaper that bows and scrapes before the Romanian government in Bucharest” 😀
  Cand eram mici, ne placea ce ne spunea tov Ilie Ceausescu la televizor, iar cand ne-am facut mari ne-am cultivat cu Napoleon Slavescu si Pavel Corut. Free Dacia!.

  „Romania is the only European country where a citizen tried to commit suicide in parliament, shouting „Freedom!” as he fell”.
  Acum vrem sa eliberam Dacia de dictator si ne rugam sa se mai arunce cativa in cap sa ne creasca ratigul. Free Parlament, free Proconsul, free Fara Zahar si free Loredana Groza. Free Nicolescu, free SOV, free Voicu, free Nastase (pentru orice eventualitate).

  „The press is at risk of becoming an illusion of what it is supposed to be, a ghost of a watchdog in our societies!”
  Am vrea sa eliberam presa de Vantu dar golanasul ne-a facut pe toti milionari asa ca ii injuram tot pe americani. Free Ass!

  „But it is also an appeal to all brothers and fellow free citizens: „Defend freedom of expression!”.
  „“Daca eu zic sa atacam institutia fututului din Romania, s-o atacam!” Free institutia!

 11. Costin, am cittit eu si uite ca NistoNus imi da dreptate, apropo de ce am scris aseara 😀
  „Nu mă aflam acolo pentru asemenea curiozităţi, ci pentru descoperirea unui om şi, eventual, pentru a pune stâlpii unui eventual pod spre subiecte româneşti”.
  E clar, s-au dus poate gasesc ceva de Dictator.

  Aoleu, lu NistorNus ii era frica ca ar putea fi comparat cu jurnalistii din SUA sau din Anglia, el care face presa ca la Scanteia de cand se stie.
  „În ciuda verificărilor făcute pe net, a nenumăratelor semne de jurnalism şi nimic mai mult, în ciuda textelor publicate în cotidianul.ro şi traduse în engleză spre a le face accesibile, încă mai păstra o urmă de reţinere. Dacă eram ca şi ceilalţi jurnalişti din Anglia sau din America?”.

  Aha, deci acum suntem toti latraii presedinteleui 🙂 Cat e halatuuuul? Cum naiba a ajuns asta de la Ass la Base eu nu-mi pot da seama. Deci, cat e halatuuuuul?
  „În România, în ciuda faptului că lătrăii de serviciu ai preşedintelui au încercat să facă din Assange un personaj minor sau contradictoriu, puţini ştiu de războiul purtat de australian cu câteva ziare şi cu câţiva oameni din presa engleză”.

  Asta nu-si aduce aminte nici macar ce shit-cake a halit. Yellow?
  „Mărturisesc că mi-e destul de greu să repet ce i-am spus!”

  Hey sailor, are you happy to see me, or you got something in your pocket?
  „Cred că şi-a dat seama şi din tremurul vocii mele că în spatele nostru nu mai este nici un scenariu şi că ne bucurăm cu adevărat să-i fim alături”.

  Mi-l si inchipui pe NistoNus calarit de SOV, iar cand marele jurnalist obosea, Sorin ii baga piciorul in coaste, cum fac marii jockeii pe ultima suta de metri. De fapt, cred ca asa si belit si rotula.
  „Şi de la acest subiect, Julian Assange a trecut la criza din presă. Ziarele şi televiziunile au devenit mult prea apropiate de piramidele puterii. Pentru a supravieţui, au şi bătut palma! S-au lăsat călărite, au fost înfeudate, iar cititorii nu mai au acces la adevărurile importante.”

  Dupa ce stai atata vreme pe langa SOV, Geonelu, Pontanacu si altii, e normal sa ajungi sa crezi asta:
  „Mi s-a părut una dintre prezenţele cele mai etice pe care le-am întâlnit vreodată”.

  Normal ca nu e pericol, doar asta nu loveste motociclisti cu tractoru pe contrasens.
  „Pot şi să depun mărturie în orice tribunal că Assange nu este nici pe departe marele pericol sau bau-bau al lumii, aşa cum este el portretizat în cele mai multe locuri.”

  Costin, mi-a ajuns. Multumit ?:D

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.