Bani artistici

Print Friendly, PDF & Email

Ce se vede în imagine seamănă cu două teancuri de bani (mai exact, 20.000 dolari australieni), dar de fapt este o operă de artă.

Denis Beaubois este un artist conceptual din Australia, a cărui creaţie recentă – Currency – şi-a propus să exploreze tensiunea dintre valoarea culturală şi valoarea economică. După ce a asamblat conceptul cu migală şi atenţie la detalii, acesta a fost scos la licitaţie de casa de licitaţii Deutscher & Hackett.

Artefactul explorator s-a vândut contra 21.350 dolari australieni. Arta conceptuală bate comerţul! Ah, dar puţină atenţie la detalii: comisionul casei de licitaţii a fost de 22%, ceea ce înseamnă că 20.000 dolari îmbogăţiţi conceptual au fost cumpăraţi cu 17.500 dolari bani gheaţă. Atât artistul cât şi cumpărătorul au pierdut „valoare”. Singurul câştigător a fost Deutscher & Hackett, care s-a pricopsit cu 3.850 dolari.

Iar detaliul cheie vine în final. Artistul nu a pierdut nimic real… doar nu credeţi că era tâmpit să folosească pentru conceptul său 20.000 dolari din finanţele personale. Banii au fost furnizaţi de Australia Council for the Arts, sub forma unui stipendiu din cadrul unui program de subvenţionare a artiştilor originali. De unde are bani Consiliul Australian pentru Arte? De la plătitorii de taxe şi impozite.

Artă pe bani publici, iată un concept la care trebuie să cotizeze toată fraierimea obtuză. Altfel cum s-ar mai afirma artiştii poporului?

6 gânduri despre “Bani artistici

  1. Asta e la pitici. Sa-l vedeti pe „helicopter Ben” construind opere de arta financiara, folosind sume de milioane de ori mai mari. Macar in cazul australianului, moneda fiduciara a fost probabil scoasa din circulatie si nu mai poate face niciun rau, ceea ce nu se poate spune si despre cea a americanului 😉

  2. domnul ala de pe banconta australiana seamana cu Caragiale. 🙂 chiar am crezut ca era o gluma romaneasca.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.