Bernard-Henri Lévy: „Anul revanşei Ucrainei în faţa lui Putin”

Print Friendly, PDF & Email

levy-bernard-henriEuropa s-a întors cu faţa la Ucraina și a impus sancţiuni împotriva Rusiei, iar sancțiunile au fost eficiente, scriefilosoful francez Bernard-Henri Levy intr-un articolpublicat în ziarul Corriere della Sera.

Poroșenko

Autorul îi pune pe picior de egalitate pe Madzhibura Rahmandin Bangladesh, Ahmad Shah Massoud din Afganistan, AlijaIzetbegovic din Bosnia, Lech Walesa din Polonia, Václav Havel din Cehia și pe președintele ucrainean PetroPoroșenko. „La aceasta companie mica, dar glorioasa de persoane simboluri, astăzi, va fi adăugat şi numele lui Poroșenko, un necunoscut, pe care l-am găsit pe Maidan, l-am adus la Paris, și care a devenit foarte repede un lider politic și militar, unom care nu s-a temut să se opună lui Putin într-un moment când aproape toţi se închinau în fata lui„, – scrie filosoful.

Antisemitism

Faptul că antisemitismul a fost o pată pe istoria Ucrainei nu este un secret. Dar evenimentele din 2014 au aratat alte imagini:evreii îmbracati traditional în mijlocul multimii pe Maidan, alaturi de naționaliștii ucraineni sau cazacii cu caciulile lor ciudate.„Unul dintre meritele de neprețuit ale acestei revoluții a fost scoaterea din scenă a antisemitismului istoric din Ucraina„, – mai spune filosoful.

Franța

„Actul de importanţă majora, pentru care îi sunt foarte recunoscător președintelui francez, și care, sunt sigur că va apreciatde istorie, a fost refuzul de a transfera navele rusești Mistral. A fost o decizie indrazneata. Presupun ca a fost luata greu.Poate aduce procese inevitabile. De fapt, aceasta a fost singura soluție logică și, în același timp, conforma cu statutul șiinteresele noastre, „- scrie autorul.

Europa

În ultimele luni Europa şi-a amintit de obligațiile sale și a început să se comporte în mod corespunzător. „A decis adoptarea de sancțiuni. Mai mult decât atât, acestea au adus rezultate concrete. Căderea rublei … prăbușirea pieței de valori de la Moscova … exodul de capital … cum a fost cândva şi în Africa de Sud, Serbia și Irak sau foarte curând va fi în Iran,fermitatea da roade, „- a spus autorul.

Putin

„A trecut un an, cum merg lucrurile? Crimeea continuă să fie ocupata, Donbasul este trecut pron foc si sabie. Dar regelePutin -… a ramas gol. Cu economia distrusa a încetat sa mai impresioneze pe cineva. Rusia însăşi începe să se îndoiascăde calculele fostului agent KGB, care, se pare, nu corespund megalomaniei sale. Și, în timp ce Parlamentul Ucrainei și-a exprimat în unanimitate dorința de a adera la NATO, iar doi piloni au Uniunii Eurasiatice – președinții Belarus și Kazahstan – efectueaza vizita la Kiev, toate acestea înseamnă sfârșitul marelui proiect imperial (al lui Putin – n.r.)„- scrie filosoful francez.

„Mai ramane sa atingem scopul propus. Mai întâi de toate, sa implementam Planul Marshall pentru Ucraina, despre care am vorbit acum câteva luni la Viena. Roata norocului a început să se învârta. Kremlinul nu mai vorbește despre destin. Nu putem exclude faptul că 2015 va deveni anul victoriei Ucrainei”, – conchide autorul.

Bernard-Henri Lévy (5 noiembrie 1948, Béni-Saf , Algeria) este un filozof, scriitor și intelectual francez din pleiada “noilor filozofi”.  Intervențiile sale au de fiecare dată un ecou important, Bernard-Henri Lévy (BHL – acronim curent impus în presă) fiind considerat una dintre vocile de prim rang în dezbaterea publică franceză. Intervențiile sale în problematica drepturilor omului și a situației internaționale au o influență notabilă. Deține de asemenea o rubrică permanentă în săptămânalul Le Point.

sursa: paginaderusia.ro

2 gânduri despre “Bernard-Henri Lévy: „Anul revanşei Ucrainei în faţa lui Putin”

  1. Numai ca Putin sa nu dea drumul la război pe fata ,fără menajamente .Buna-ora au reactivat bazele de rachete nucleare din Crimeea

  2. Completare: BHL este, deasemenea, un socialist auto-declarat (mi se pare un amanunt important: pai daca pana si el….). In Romania i-au fost deja traduse cateva carti, majoritatea, din cate tin minte, la Humanitas.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.