Câte ruble face Ponta

Print Friendly, PDF & Email

Într-un interviu publicat de Hotnews.ro, Victor Ponta pledează pentru împrumuturi de la ruşi şi chinezi, ne cere să ieşim din „gândirea Războiului Rece”, laudă modelul chinezesc  (China are „cea mai performantă economie ca sistem”), e nemulţumit că licuricii îl iubesc pe Băsescu, cere „relaţii egale şi la fel de bune” nu doar cu SUA, dar şi cu Rusia, China, Brazilia şi India şi face comparaţii demne de balamuc.

 • Victor Ponta: În acest moment ne aflam într-un conflict de neînteles între noi ca ţară şi Rusia, de exemplu, cu care UE are o relaţie specială, numai noi ne trezim sa fim mereu în…
 • Dan Tapalagă: Franţa şi Germania mai ales, nu chiar toată lumea… şi Italia…
 • Când vorbim deja de primele trei ţări ale UE…
 • Şi dacă ne uităm în Wikileaks, Italia are relaţie specială, pe cu totul alte considerente.
 • Dacă ne uităm in Wikileaks constatam şi alte lucruri despre România şi preşedintele Traian Băsescu.
 • De exemplu?
 • Nu ştiu, am văzut acolo că e foarte iubit de diverşi licurici. Dar nu intru în acest tip de limbaj.
 • Păi, e rău asta?
 • E foarte rău să nu ai relaţii normale când  eşti, totuşi, o ţară medie…
 • De ce ziceti ca e rău să fii iubit de diverşi licurici?
 • Pentru că trebuie să ai relaţii egale şi la fel de bune nu doar cu Statele Unite, şi cred că-i un lucru foarte bun, nu doar cu UE, pentru că suntem membri ai UE, ci şi cu ceea ce înseamnă noile puteri economice şi politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India.
 • Aţi declarat că de la FMI n-ar trebui să mai luăm împrumuturi.
 • Categoric da.
 • Dar de la cine? China şi Rusia?
 • De exemplu. Dar sunt pieţele internaţionale… nu înseamna numai China si Rusia.
 • Acolo e scump împrumutul. Îţi dă ieftin China sau cine vrea să te controleze economic.
 • Asta-i o gândire a Războiului Rece, sper că dumneavoastră aţi iesit din chestia asta cu banii care sa te controleze economic. Nu cred că va controla China economic Spania sau Grecia, că-s ţări ale UE. Asta-i o gandire a Războiului Rece, ieşiţi din ea. (…)
 • E şi un tip de politică externă pe care îl face România negociind cu FMI, UE şi Banca Mondială, că sunt trei instituţii. Ele, de regulă, vin cu un set de valori reformiste în general, curăţă sisteme, în cazul României, ultra-birocratizate şi ultra-etatizate. Ce fel de valori ar veni printr-un împrumut cu China sau Rusia?
 • Deocamdată vorbim de China care este cea mai performantă economie ca sistem. În acest moment cele mai performante economii, care nu că nu au fost în criză, ci nu şi-au micşorat în niciun fel rata de creştere, sunt cele patru de care vorbeam, nu întâmplător BRIC, vorbim de Brazilia, Rusia, India şi China, e motiv de preocupare al marilor economişti americani sau europeni.
 • Nu cred că v-aţi dori vreodată ca România să aibă un mediu de afaceri ca în Rusia, dacă citiţi cartea Anei Politkovskaia veţi afla ce înseamnă business  în Rusia.
 • Am citit. În acest moment, modul de a face business în România este la fel de controlat politic şi dependent politic de crima organizată şi de corupţie ca şi în cartea Anei Politkovskaia, iar ceea ce spun eu este spus de miniştrii german şi francez.
 • Şi ăsta e un model către care să vă uitaţi?
 • Nu, iertaţi-mă, orice comparaţie între noi şi Rusia ca model economic e total greşită.
 • Creşterea Rusiei e pe rezerve naturale, nu pe economie funcţională…
 • Eu am vorbit să avem o relaţie normală cu aceste economii în dezvoltare, şi dacă Europa şi America gândesc aşa, nu ştiu dacă noi suntem mai deştepţi şi ne permitem să dăm peste nas economiilor puternice din lume. În rest, iertaţi-mă, care-i diferenţa între corupţia şi crima organizată patronată de Traian Băsescu şi cea despre care vorbea jurnalista asasinată la Moscova. Nu-i nici o diferenţă de fapt. Poate că-i mai violentă în Rusia, atât. Dar, în rest, la noi controlul politic asupra tot ce înseamna ban public, iertaţi-mă,doamna Udrea e mult mai eleganta, nu împuşcă oamenii, dar foloseşte banii la fel, doamna Anastase fură voturi la fel ca în Belarus.
 • Domnul Guest a avut o atitudine incorectă faţă de România.
 • Şi nu era corect că în România era corupţie sistemică? O spuneau toţi oficialii europeni.
 • Numai domnul Guest a spus că în România corupţia e sistemică. Din interese politice care nu aveau legătura cu interesele României.
 • Ce interese politice?
 • Nu mai dezgropăm acum anii 2000.
 • Uşor-uşor antiamerican discursul dumneavoastră…
 • Nu e adevărat.
 • Un pic dispreţuitor…
 • Nu sunt anti la nimic. Sunt numai pro.
 • Sunteti pro Rusia şi China am înţeles.
 • Sunt pro pentru deschiderea României şi o gândire …
 • Către est.
 • Brazilia nu e chiar către est. Eu vorbesc despre economiile… nu eu le-am grupat în BRIC, Gerhard Schroeder le-a grupat.

Articole înrudite:

13 gânduri despre “Câte ruble face Ponta

 1. Cateva dintre nume sonore romanesti ce erau spioni sovietici si se aflau, in ’89, in atentia lui Tecsa si Trosca:
  – Adrian Nastase, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0625, UM 0195, UM 0544;
  – Teodor Melescanu, senator si prim-vicepresedinte al PNL: fond informativ la nivelul UM0544, UM 0195, UM 0625;
  – Mircea Cosea, deputat PNL: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0625, UM 0195;
  – Mircea Pascu, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0110;
  – Radu Vasile, fost premier: fond informativ la nivelul UM 0610 si al Securitatii Municipiului Bucuresti;
  – Eugen Dijmarescu: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625;
  – Alin Teodorescu, deputat PSD: fond informativ la nivelul Directiei a II-a, Securitatea Municipiului Bucuresti;
  – Viorel Hrebenciuc, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0110, UM 0195;
  – Serban Mihailescu, senator PSD: fond informativ UM 0544
  – Ilie Sarbu, senator PSD: fond informativ la UM 0610;

  Deci ,Ilie Sarbu, senator PSD: fond informativ la UM 0610…….. omul rusilor….si socrul lui Victor Ponta……..

  Vezi Alexa blog

 2. Ponta imi pare si mai inconstient ca Geoana… sau ca Obama. daca el crede sincer ca banii de la rusi si de la chinezi vin no strings attached, e complet ignorant si traieste in Fantazia. aia e varianta optimista, nu cred ca asta e parerea lui. Nici nu il intereseaza ce consecinte ar avea o astfel de apropiere de China si Rusia, dind un picior in fund americanilor (ca doar trebuie sa iesim din logica razboiului rece, nu?!).

  Geoana nu a fost la Moscova fara motiv, ci pentru ajutor in a ne scapa de dictatura lui Basescu. Pretinia cu Moscova, odata confirmata de vizita lui Geoana, incepe sa scoata capul. nu imi suna bine deloc. da’ deloc-deloc

 3. „Deocamdată vorbim de China care este cea mai performantă economie ca sistem”.

  Deci urecheatul se da in vant dupa dictaturile comuniste si ne-o mai si spune cu voce tare. In mod normal, asta ar trebui sa faca niste vizite pe la Canal, pe la Sighet, sa vada realizarile marete ale prietenilor lui.
  Pe de alta parte, e normal ca pesedeii sa nu-i suporte pe americani. De peste doua decenii, americanii i-au sustinut pe reprezentantii dreptei democratice, iar, in ultimii ani, si-au aratat clar sprijinul pentru Traian Basescu. Ca urmare, tov. Ponta a preluat discursul Kremlinului, direct interesat sa-l inlature pe „Dictator”.

 4. C.G. Costa – Foru , jurnalist si avocat , a fost in perioada interbelica prototipul agentului de influenta sovietic in Romania . Lasandu-l de o parte pe iliescu , in zilele noastre , prototipul agentului de influenta rus este Cosmin Gusa . Mircea Popa ( I990 , secretar general al Confederatiei Sindicale Fratia ) bunul lui prieten si ” tovaras ” de lupta pentru propasirea in Romania a intereselor ” oamenilor de afaceri rusi ” , este mai putin cunoscut marelui public . Popa , racolat de KGB inainte de 1989 , a facut , prins fiind de ” baietii ” lui Filip Teodorescu ( seful unitatii 0610 anti-KGB ) , vreo 5 ani de puscarie , asa ca , lovitura de stat l-a prins ” disident „. Atitudinea contra aderarii Romaniei la UE , a lui Cosmin Gusa este notorie . Prin 2006 , daca nu ma inseala memoria , i-am vazut pe amandoi , parca in emisiunea NASU , vorbind despre avantajele pe care Romania le-ar avea daca s-ar orienta catre uriasa piata rusa . Geoana ( asta , inclin sa fiu de acord cu Costin , din incostienta si tampenie ) sfatuit de consilierul lui acelasi Gusa , a facut cele cateva vizite la Moscova ca ” sa stie rusii cine suntem si ce vrem ” . Nu cred insa ca la Ponta mai este vorba de naivitate . Omul face constient ceea ce face si zice constient ceea ce zice . In 1990 , 1991 ( pana cand Petre Roman le-a cerut oficial rusilor sa-si retraga agentii vizibili ! ) serviciile de spionaj sovietice , nestanjenite de nimeni , ba chiar sustinute de la cel mai inalt nivel , s-au infiltrat si au racolat la greu . Nici dupa 91 , o perioada destul de lunga , nu au avut absolut nici o problema . Sa nu uitam cazul , inaltului oficial CIA , care venit in Romania prin 1996 ( e posibil sa nu mai tin minte data exacta ) a avut surpriza sa constate ca i s-a umblat prin actele din geanta , intr-un moment de neatentie . Campania furibunda desfasurata contra lui Basescu de cativa ani buni , are girul Moscovei fara nici o discutie .

 5. Dan Tăpălagă – Hotnews, ex. Evz, ex. BBC. Unul dintre putinii jurnalisti adevarati care mai lucreaza in presa, in vremurile astea interesante

  e cu cateva clase peste ponta.
  noua coalitie de stanga-stanga are sanse de guvernare in viitorul apropiat?
  ca prea insista pentru yuanii chinezesti la care deocamdata banuiesc ca nu au acces…

 6. Felicitari, Domnule Tapalaga, Ponta e un mic, mic, piticut cu creier de gaina…. Ati avut asta seara o prestatie excelenta la Realitatea Tv. Sa va vedem tot mai des pe ecrane!!!

 7. …all that part of Asia which lies any considerable way north of the Euxine and Caspian seas, the ancient Scythia, the modern Tartary and Siberia, seem in all ages of the world to have been in the same barbarous and uncivilised state in which we find them at present. The Sea of Tartary is the frozen ocean which admits of no navigation, and though some of the greatest rivers in the world run through that country, they are at too great a distance from one another to carry commerce and communication through the greater part of it.

  Adam Smith – Wealth of Nations. 1776

 8. Tăpălagă ăsta ştie să mai şi asculte oamenii intervievaţi, sau doar să întrerupă şi să bage vorbe în gură? Tipic Romanian journalism.

 9. @10 De ce nu ii propui sa ia niste lectii de jurnalism, facut cu profesionalism, de la Dana Ana Grecu Pauker, de la fedaynul Radu Tudor sau de la kung fu fighter Mircea Badea? Astia sunt, adevarate etaloane, dar ce zic eu?, adevarate mormane de cac…deontologie. Incearca!

 10. Vlad M., depinde la cine anume te referi. Dacă vii cu generalizări gen „jurnaliştii din Vest”, atunci mi-e clar cam cît pricepi în domeniu.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.