Cinci state din Europa de Est cer despăgubiri Rusiei pentru deportările staliniste

  Print Friendly, PDF & Email

  foto:Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, si presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite

  Polonia, Ucraina și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au condamnat marți împreună deportările masive în Siberia cărora au căzut victime cetățenii lor începând cu anii ’40 și au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de ‘glorificare’ a trecutului sovietic, relatează agenția EFE citată de Agepres.

  deportari siberia

  Copii polonezi deportati in Siberia. mai multe fotografii

  Miniștrii de justiție din cele cinci țări au amintit într-un comunicat comun ‘drama umană’ a celor deportați din cauza opoziției lor față de regimul comunist și au condamnat ‘crimele lașe comise de regimurile totalitare’.

  ‘Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime și continuă o retorică ce neagă crimele comise și glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile și acțiunile lor’, se mai menționează în comunicat.

  Cei cinci miniștri au difuzat acest text în ziua în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia și alte regiuni izolate ale URSS, după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

  Basarabeni deportati in Siberia

  Basarabeni deportati in Siberia

  ‘Cei deportați erau transportați în condiții inumane, în vagoane supraîncărcate și folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulți bebeluși, copii și bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinație’, amintesc în text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roșie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

  În cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, s-au desfășurat marți acțiuni de comemorare a deportărilor masive din timpul ocupației sovietice, deportări care au diminuat semnificativ populația acestor țări, devenite republici sovietice în perioada postbelică și care și-au obținut independența abia după destrămarea URSS.

  Deportari din Letonia, 1941

  Deportari din Letonia, 1941

  Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a alăturat campaniei de comemorare și a participat la o manifestare desfășurată lângă un monument din Vilnius ridicat în memoria victimelor ocupației sovietice. Șefa statului lituanian a deschis lectura numelor celor 22.000 de lituanieni deportați în Siberia, lectură ce se va încheia miercuri în jurul prânzului.

  Se estimează că peste 250.000 de estoni, letoni și lituanieni au căzut victime ale deportărilor începute în dimineața zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportați circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni și bieloruși.

  Desen realizat de un supravietuitor necunoscut al deportarilor din Siberia

  Desen realizat de un supravietuitor polonez necunoscut al deportarilor din Siberia

  ‘A fost o crimă împotriva umanității’, a spus ministrul eston al Justiției, Urmas Reinsalu, în timpul unei manifestări desfășurate în Piața Independenței din Tallinn, unde a condamnat din nou ocupația sovietică a adus un omagiu victimelor ‘terorii comuniste’. În capitala estonă urmează să fie ridicat un monument pe care vor fi inscripționate numele celor care au fost uciși în timpul ocupației sovietice.

  2 gânduri despre “Cinci state din Europa de Est cer despăgubiri Rusiei pentru deportările staliniste

  1. Cutremur! Ce-o sa zica slugoiul lui Merkel, Juncker, despre o asemenea initiativa a „tradatorilor” din Est? Parca el tuna si fulgera impotriva diktatului americanilor in Europa, si concomitent recomanda sa menajam sentimentele maicii Rusia si pe ale lui tatuca Putin.

  2. Oare ce ne impiedica sa ne aliniem si noi la aceste masuri, solicitari ?
   A da, rosu la rosu nu poate cere, sau mai bine zis psd la pcr.
   Cand te gandesti cate canale de irigatii ar putea face astia fara a fi platiti !

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.