Cine purta steagul Rusiei în cablogramele WikiLeaks

Print Friendly, PDF & Email

Geoană lăsa deschisă negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relaţia cu Moscova doar ca să se distanţeze de Băsescu. Influenţa oligarhilor a crescut în perioada suspendării.

Miniştri, prezidenţiabili, politicieni de ran gul al doilea sau oligarhi, toţi fac parte dintr-un puzzle pus pe masă de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesaţi de potenţialul Rusiei în relaţia cu România, mai ales în contextul situaţiei politice ten sionate de la Bucureşti.

O atenţie sporită este acordată în cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relaţie privilegiată cu oameni de afaceri controversaţi. Călin Popescu- Tăriceanu şi Crin Antonescu pe relaţia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoană şi Varujan Vosganian pe relaţia cu Sorin Ovidiu Vîntu.

De la suspendare la prezidenţiale

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu
, orchestrată în 2007 de PSD şi PNL, sub conducerea lui Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tăriceanu, îi agită şi pe oficialii americani care remarcă o „creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia”.

„În timp ce primul-ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreună cu aliaţii din vechea gardă post-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedintelui ultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indică o creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia pe probleme de politică energetică”, se arată într-o cablogramă a ambasadorului Stalelor Unite la acea vreme, Nicholas Taubman, publicată de hotnews.ro. Oficialul îşi declara îngrijorarea faţă de rolul oligarhilor „ca unealtă a intereselor ruseşti”.

Semnalele către Washington se înteţesc, în 2008, fostul ministru al economiei Varujan Vosganian fiind prezentat ca un partizan al relaţiilor cu Rusia. „Vos ganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte cele mai mari preţuri pentru importurile de gaze din Rusia”, sunt argumente într-o cablogramă a oficialilor americani, transmisă Washingtonului în 2008.

Un an mai târziu, atenţia se concentrează asupra candidaţilor la prezidenţiale. Într-o cablogramă din 2009, se aprecia că o preluare a preşedinţiei de către Mircea Geoană va fi o provocare pentru politica de securitate energetică europeană şi americană, deoarece el ar încerca cel mai probabil să întrerupă sprijinul acordat de Traian Băsescu proiectului Nabucco în favoarea South Stream, susţinut de Rusia, în care mai mulţi dintre susţinătorii săi oligarhi au interese fie directe, fie indirecte. De asemenea, se precizează că, dacă Băsescu „a făcut o prioritate majoră” din sprijinul pentru noul guvern de la Chişinău, Geoană „pare să considere chestiunea Moldovei deschisă negocierii chiar şi cu Moscova”. împotriva lui Traian Băsescu.

În ceea ce-l priveşte pe Crin Antonescu, strategia sa de apropiere de Rusia este identificată de oficialii americani a fi, de fapt, una anti-Băsescu.
„Poziţiile exprimate în cadrul platformei pre zidenţiale, care sugerează o uşoară înclinare a politicii externe de la Statele Unite către Rusia, par să fie lipsite de substanţă şi menite să distingă partidul de poziţiile lui Băsescu, percepute ca proamericane”, se arată într-o cablogramă WikiLeaks, datată 2009.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.