Cine putea să-l compromită pe Ion Iliescu, când trebuia și de ce nu s-a intâmplat

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Imediat după alungarea lui Nicolae Ceaușescu cel care mi-a povestit, simpatizant liberal, a citit în ziar că la hotelul Dorobanti, actualul Howard Johnson, a sosit un liberal din străinătate care vrea să coaguleze mișcarea din țara noastră. Mai mulți tineri s-au dus la el. Nu prea le-a plăcut și cum majoritatea dintre tineri aveau în familie liberali, au aflat că acesta nu era reprezentativ pentru mișcare ci doar un aventurier sau un om de afaceri, care are cu totul alte intenții.

L-au părăsit tocmai când a apărut de la la Paris Radu Câmpeanu, care s-a autointitulat liderul mișcării liberale din România. Acesta avea trecut liberal, contestat de unii, dar avea. Omul avea carismă (Ca și în prezent pentru că l-am văzut la BRD.Deși are 90 de ani, arată incredibil de bine și pare foarte în formă) și i-a cucerit pe tineri. Au început să se organizeze, au primit un sediu central, au demarat o activitate politică. Au reacționat prompt când Radu Câmpeanu le-a spus că ar fi fost agresat la Brăila, în timpul unui miting. Pe scurt, au început o viață politică împreună,plină de speranțe și peripeții.

L-au cunoscut și pe Corneliu Coposu. Acesta le-a sugerat tinerilor să-i transmită lui Radu Câmpeanu să renunțe la candidatura la președinția României. În aceste condiții Coposu îi garanta că și Ion Rațiu va renunța. Ion Iliescu s-ar fi trezit singut. Alegerile ar fi decurs cu totul altfel. Opinia publică internațională ar fi perceput cu totul altfel ce s-a întâmplat în România în primăvara lui 1990.

Această idee le-a plăcut mult tinerilor liberali. Ei iși dădusera seama că alegerile vor fi câștigate de neocomuniștii care aveau țara în mână. S-au dus acasă la Radu Câmpeanu să îi facă această propunere, convinși fiind că participă la un moment istoric ce putea fi important în desfășurarea ulterioară a lucrurilor.

Au ajuns. Cel mai in vârstă dintre ei a luat cuvântul și i-a făcut propunerea. Nici nu a apucat să termine ce avea de spus că Dina Câmpeanu(Dumnezeu s-a ierte !), soția lui Radu Câmpeanu i-a dat pe ușă afară.

[…]

Profesorul Distrat

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.