Cristian Câmpeanu: Mizaţi pe Monica Macovei, nu pe ARD, în lupta cu Sistemul

Print Friendly, PDF & Email

În faţa României stă o perioadă în care grupurile de interese reprezentate politic de USL vor încerca prin toate mijloacele să-şi subordoneze TOATE instituţiile şi mecanismele statului şi să elimine sau să golească de putere instituţiile independente, pentru a instaura un regim autoritar-clientelar de tip rusesc. Alianţa România Dreaptă şi grupurile de interese pe care le reprezintă riscă astfel extincţia dimpreună cu instituţiile democratice şi statul de drept. Dar, tocmai pentru că miza este atât de mare, există şanse foarte mari ca mai degrabă ARD să-şi acomodeze poziţiile la voinţa şi dictatul USL decât să iasă deschis la luptă pentru apărarea libertăţilor fundamentale şi a Dreptăţii. În aceste condiţii, rezistenţa trebuie să înceapă cu şi de la acei lideri sau personalităţi care au demonstrat deja prin fapte că sunt incoruptibili şi au şi „potenţial simbolic” pentru a menţine vie opoziţia la barbaria care urmează să ne inunde. Monica Macovei este personalitatea publică ce va putea menţine o vreme aprinsă flacăra democraţiei. Să ne rugăm că va rezista suficient de multă vreme înainte ca valurile de orduri revărsate dinspre Putere şi media să o acopere.

Pornim de la câteva premise pe care, vorba lui Jefferson, le considerăm self-evidente. Vremea gloselor pe teme relativizante de tipul „USL=PDL=aceeaşi mizerie” a trecut şi considerăm o pierdere de vreme să mai stăruim asupra acestui tip de teme.

[…]

Aşadar:

1. USL nu urmăreşte să obţină puterea pentru a da ţării o guvernare mai bună, mai eficientă sau mai dreaptă, ci pentru a realiza o schimbare de regim politic prin instaurarea unui regim oligarhic autoritar şi a unui capitalism de stat de tip rusesc. În acest scop, guvernarea USL a încercat, încă dintr-o perioadă în care nu era legitimată politic prin alegeri, să destructureze statul de drept prin eliminarea echilibrului puterilor în stat. Aşa cum am mai scris, lovitura de stat de astă-vară nu a fost despre Traian Băsescu, ci despre atacul USL asupra statului de drept. Instaurarea unui regim oligarhic şi a unei democraţii de faţadă se loveşte de instituţii precum Curtea Constituţională şi de principiul separaţiei puterilor în stat şi de aceea CCR a fost mai atacată în această perioadă decât Băsescu.

A doua probă că asistăm la un proces deschis de instaurare a unui regim oligarhic autoritar este asaltul permanent la adresa independenţei Justiţiei, realizat de USL cu braţul înarmat al Monei Pivniceru. Nici un om informat nu îşi poate imagina cu bună-credinţă că totul este în regulă în Justiţie şi că Pivniceru a ajuns ministru ca să apere independenţa judecătorilor şi să asigure îndeplinirea angajamentelor luate sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ţinta este Consiliul Superior al Magistraturii, instituţie în pericol de a fi, dacă nu desfiinţată, atunci desfigurată până la irelevanţă.

În al treilea rând, oligarhia nu tolerează instituţiile anticorupţie pentru că este clădită pe şi din corupţie. DNA şi Parchetul urmează să fie şi ele îngenuncheate în curând, mai rapid chiar decât CSM. Într-un regim de tip Vladimir Putin, caracterizat, potrivit unui studiu al Carnegie Endowment for Peace, prin dominaţia „mafiei de stat”, concepte precum „controlul averilor”, „conflict de interese” sau „incompatibilitate” sunt nonsensuri şi de aceea au fost lansate deja primele baloane de încercare în scopul anulării independenţei Agenţiei Naţionale de Integritate, după cum scria cu câteva zile în urmă „România liberă”. Mai mult, în loc să modifice Constituţia în sensul eliminării prevederii că „averea dobândită se prezumă licită” pentru a deschide calea confiscărilor, USL va merge în sensul celălalt, al dezincriminării conflictului de interese şi scoaterii averilor oligarhilor de sub orice ameninţare din partea statului.

În al patrulea rând, USL încearcă încă de pe acum să-şi subordoneze instituţiile independente de reglementare care ar putea sta între oligarhie şi accesul nelimitat la banul public. În acest scop stau drept dovadă tentativele de a trece sub control politic Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi încercările repetate de modificare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

În al cincilea rând, USL urmăreşte controlul total al spaţiului public. USL domină deja mass-media prin televiziunile de ştiri şi a reuşit să-şi extindă dominaţia prin aservirea TVR. Urmează Consiliul Naţional al Audiovizualului, unde Ponta a dat dispoziţie, personal, să nu intre nici un pedelist, la fel cum făcuse şi la TVR. Nu trebuie uitat că ofensiva împotriva statului de drept a început cu cultura, când USL şi-a însuşit brutal controlul asupra ICR, pe care regimul oligarhic îl transformă în organ de propagandă.

În sfârşit, al şaselea argument constă în anularea instanţelor naţionale de apel. Dacă cetăţeanul român va ajunge vreodată să se simtă copleşit de puterea statului şi de arbitrariul regimului, nu va avea cui să i se adreseze: instituţia Avocatului Poporului a fost subordonată încă de astă-vară de USL. Dacă cineva mai vrea să încerce şi după aceste şase argumente să susţină caracterul benign şi buna-credinţă a USL, atunci, vorba lui Kant, a se slăbi…

2. USL va câştiga alegerile din decembrie, indiferent ce vor face Ponta&Antonescu, indiferent de lovitura de stat, indiferent de Oltchim, indiferent de degradarea climatului economic şi indiferent de izolarea europeană şi internaţională în care au aruncat România.

Dacă, după dezastrul pe care l-au făcut în cinci luni şi după prejudiciile incalculabile pe care le-a adus României guvernarea USL, aceştia se menţin în jurul a 50% din opţiuni, atunci trebuie să acceptăm că vor câştiga alegerile. Nu contează dacă e din cauza urii genuine faţă de Traian Băsescu, a lipsei de interes sau de educaţie democratică a populaţiei, a dezinformărilor sinistre ale aparatului de propagandă Antena 3-Realitatea-RTV, a inabilităţii şi slăbiciunii opoziţiei sau a lipsei de credibilitate a liderilor acesteia. USL va câştiga şi orice strategie de opoziţie trebuie să pornească de la această premisă.

3. Opoziţia nu poate fi lăsată în seama ARD. Sub conducerea lui Blaga, PDL a demonstrat şi astă-vară că poate coabita cu o putere USL şi de aceea există un pericol real ca mai curând să se acomodeze unui regim autoritar oligarhic decât să rişte dispariţia PDL de pe scenă şi punerea sub ameninţare a intereselor economice ale grupurilor pe care le reprezintă. Cum celelalte partide sunt prea noi, prea slabe şi prea puţin cunoscute pentru a reprezenta o forţă de opoziţie redutabilă, rezistenţa trebuie să se regrupeze în jurul puţinelor personalităţi sau lideri de opinie care se bucură de suficient respect în ţară şi în Europa pentru a coagula în jurul lor minoritatea dispusă să lupte pentru democraţie şi stat de drept. Alegerea naturală pentru rolul de lider este Monica Macovei.

[…]

Cristian Câmpeanu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.