Cristian Pantazi: Cele patru mari mize ale Romaniei la Summitul NATO de la Varsovia

  Print Friendly, PDF & Email

  „Toate mizele Bucurestiului sint subsumate dorintei Romaniei ca NATO sa realizeze un echilibru intre apararea partii nordice (Polonia plus tarile baltice) si cea sudica (Romania, Bulgaria, Turcia) a flancului sau estic, precum si interesului ca Marea Neagra sa fie cit mai sus pe agenda preocuparilor Aliantei nord-atlantice”, scrie Cristian Pantazi intr-o corespondenta pentru hotnews.ro de la Summitul NATO care a inceput azi la Varsovia.

  „Asadar, cele patru mari mize sint:

  – dezvoltarea planului de contingenta (planul de raspuns al aliatilor NATO in caz de agresiune asupra Romaniei: cine si cum trimite forte in caz de atac aerian/maritim/terestru etc). Planul de contingenta a fost aprobat la Summitul din Tara Galilor, dar el trebuia substantializat. Romania a obtinut aceasta substantializare, in ciuda opozitiei unor state precum Franta, care insa ar fi folosit aceasta opozitie ca moneda de negociere pentru alte dosare in interiorul Aliantei

  – declararea scutului american antiracheta de la Deveselu drept capacitate a NATO. Facilitatea de la Deveselu e parte a unui proiect american mai amplu, care continua acum cu constructia unei facilitati similare in Polonia. Scutul, care are un caracter defensiv, a fost folosit de Rusia pentru intensificarea retoricii anti-NATO, drept pentru care a existat o opozitie reala in interiorul NATO fata de preluarea sa de la SUA. Motivul? Teama unor aliati de a irita si mai tare Kremlinul. In cele din urma, scutul de la Deveselu va trece in gestiunea NATO, potrivit ultimelor informatii.

  – brigada multinationala a NATO din Romania. In 2014, Traian Basescu obtinea pentru Romania un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est, care urmeaza sa fie pe deplin operational in 2017. Acum, Romania va gazdui aceasta divizie (3.000 – 5.000 de militari), dintre care jumatate vor fi romani. Celelalte state contributoare nu sint cunoscute, cu exceptia Bulgariei, care a anuntat ca va trimite pina in 400 de militari. Potrivit unor informatii pe surse, sint de asteptat sa contribuie cu trupe si Polonia, Turcia, eventual si SUA. Un anunt oficial ar putea fi facut in cadrul acestui Summit, dar nu e exclus sa avem parte de o aminare a deciziei luate de eventualele tari contributoare. E mult sau e putin ce obtine Romania in comparatie cu Polonia si cele trei baltice, care primesc cite un batalion (circa 1.000 trupe) format din militari din SUA, Canada, UK si, respectiv, Germania? Unul dintre avantajele certe ale Romaniei e ca, spre deosebire de batalioanele din nordul flancului estic, militarii locali vor avea ocazia sa se antreneze alaturi de cei straini. Iar numarul trupelor straine va fi mai mare decit in cazul fiecareia din cele patru tari care vor primi cite un batalion strain.

  – prezenta navala NATO la Marea Neagra. Aici e o carte pe care Romania inca o joaca: va fi prinsa sau nu in decizia finala a Summit-ului o mentiune? Cert e ca Romania, pusa pe picior gresit de refuzul premierului bulgar Boiko Borisov, isi doreste ca initiativa lansata la inceputul anului sa ramine pe agenda NATO. Cu o Turcie care isi doreste re-apropierea de Rusia, Romania mizeaza mult pe ajutorul SUA, Marii Britanii si al Poloniei, toate dornice sa-si trimita navele in patrulare in Marea Neagra. Ramine de vazut cum va arata decizia finala, dar senzatia e ca Romania si-a ridicat singura stacheta foarte sus, iar lipsa unei decizii sau o mentionare prea vaga in concluziile Summitului vor fi o lovitura pentru imaginea presedintelui Iohannis.”

  Cititi articolul in intregime pe hotnews.ro

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.