CRPE despre TTIP: Miza civilizațională

  Print Friendly, PDF & Email

  Europa are de ales între a construi acum standardele euro-americane sau de a le accepta mai tîrziu pe cele americano-japonezo-indoneziano-etc.

  din raportul:
  România și negocierile comerciale UE – SUA
  – schiță pentru o poziție de țară –

  http://www.crpe.ro/…/2015/05/CRPE-Policy-Brief-37-TTIP-Fina…

  ”Pentru că vorbim atît de mult de creșterea Restului, nu ne dăm seama ce forță economică colosală are încă Vestul și cît de importante sînt cele două blocuri economice – SUA și UE – una pentru cealaltă. Europa furnizează 60% din investițiile în SUA, iar SUA 56% din totalul investițiilor externe în UE. Deși se crede îndeobște că America este în primul rînd o sursă de investiții, de fapt în 2006 investițiile europene în America le-au depășit pe cele americane în Europa.

  Europa are mai multă nevoie de acest acord decît are America. Sentimentul de declin civilizațional e mai acut în Europa. În vreme ce America negociază tratate privind spații comerciale comune peste Pacific, cu aliații săi tradiționali de acolo, Europa e un continent înconjurat de probleme: o lume subdezvoltată economic la sud, iar în est marele vecin rus care este pe picior de război (rece). Europa are nevoie de deschidere spre America pentru a fi la masa de joc cînd se fac regulile comerciale mondiale. Experții vorbesc de o tentativă a Europei de a ”lega” America de standardele, regulile și modelele sale.

  Dacă America va merge mai departe fără Europa, UE va trebui mai tîrziu să importe acele standarde pentru a avea acces la noua piață. E preferabilă o construcție comună de standarde euro-americane, la care restul lumii a trebui să se adapteze, dată fiind greutatea acestui spațiu economic comun euro-american”.

  2 gânduri despre “CRPE despre TTIP: Miza civilizațională

  1. Ghinea ăsta bate la uşi deschise. România susţine TTIP şi Ponta a spus de vreo 3-4 ori că abia aşteaptă să intre în vigoare. A supt şi el nişte bani cu raportul ăsta.

   Mai bine s-ar duce să facă propagandă în Ungaria, că Orban a zis că se opune, sau mai exact se opune clauzei despre protecţia investitorilor, despre judecarea litigiilor la curtea de arbitraj din SUA. Dar această clauză este cheia TTIP. Cine se opune la asta se opune la tot tratatul.

   Orban vrea să împuşte doi iepuri. În primul rând el este în conflict şi cu băncile şi cu supermarketurile şi nu doreşte protecţia investitorilor.

   În al doilea rând îi face pe plac şi lui Putin. Rusia este vehement împotriva tratatului dar nu se poate opune direct, pentru că nu are calitate. Este între SUA şi UE.

   Ruşii se tem că prin TTIP vor veni fără taxe cisternele cu gaz lichefiat din SUA în UE şi le ia lor piaţa de gaze. Din punct de vedere geopolitic ruşii detestă un bloc SUA-UE, pentru că ei vor să scoată SUA din Europa. Ei preferă varianta cu care-i mai abureşte Merkel, un spaţiu economic de la Lisabona la Vladivostok. O prostie, pentru că Rusia e un pigmeu economic pe lângă UE, are doar 10% din PIB-ul UE.

   P.S. Şi nici aici la ild nu scăpăm de Ghinea? Lăsaţi-l în presa progesistă. Nu e deloc profilul ild. Nu înţeleg de ce îl cultivaţi pe Ghinea.

  2. În România s-a format şi Coaliţia Stop TTIP. Bineînţeles, formată din aceleaşi ONG-uri de buzunar care au protestat şi contra Chevron. Hipsteri şi idioţi utili la umbra Moscovei.
   Dintre toţi cretinii de mai jos atrage atenţia Neuer Weg. Este organul oficial al „Transilvanismului”, un soi de ideologie pentru proşti. Caută să atragă şi etnici români alături de iredentismul unguresc, cu scopul dezmembrării României. Iată o mostră:

   http://www.neuerweg.ro/constit.....-elvetian/

   Coaliţia Stop TTIP România este formată din ActiveWatch, Fundaţia TERRA Mileniul III, România Fără Ei, Mining Watch, Centrul pentru Resurse Civice, România Vie, Neuer Weg, Asociaţia Edelvais, Grupul de Intervenţie Civică, Asociaţia Alburnus Maior, Campania Salvaţi Roşia Montană, Miliţia Spirituală, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Socială, Grupul Fără Fracturare, R9TM

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.