Cum mor duşmanii lui Putin: SIDA, cancer, tuberculoză

  Print Friendly, PDF & Email

  Vasili Aleksanian, un fost vicepreşedinte al companiei Iukos, a murit, la 39 de ani, de SIDA, cancer şi tuberculoză.

  Aleksanian a petrecut doi ani în detenţie în cadrul acţiunilor judiciare – pornite la ordinul lui Vladimir Putin, viitor preşedinte al Federaţiei Ruse – împotriva grupului petrolier al lui Mihail Hodorkovski. Aleksanian, care fusese arestat în 2006 pentru fraudă şi deturnare de fonduri, a decedat luni seară, în propria locuinţă, anunţă familia sa., transmite Mediafax. Sănătatea acestui avocat format la Universitatea Harvard “se deteriorase considerabil pe durata detenţiei”, anunţă site-ul fostului preşedinte al Iukos, Mihail Hodorkovski.

  “Orbise şi suferea de cancer la ficat şi de tuberculoză“, precizează site-ul citat. Pe durata detenţiei, Aleksanian nu încetase să denunţe condiţiile din închisoare. Cazul său i-a mobilizat pe apărătorii drepturilor omului la nivel internaţional.

  Aleksanian a fost şef al departamentului juridic al Iukos în perioada 1996 – 2003, asumând funcţia de vicepreşedinte al grupului în 2006. Cazul Iukos este perceput în genere ca fiind orchestrat de Vladimir Putin, în tentativa de a-l elimina definitiv din viaţa publică pe Mihail Hodorkovski, om de afaceri prea independent, care a finanţat opoziţia şi nu a ezitat să-l contrazică pe “Ţarul de la Kremlin”.

  […]

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.