D. P. Aligica – Retrospectiv, 2015: Intre autoritarismul soft, european si cel hard, asiatic

Print Friendly, PDF & Email

Retrospectiv, 2015: Un copil confiscat de autoritatile statului pe considerente corecte politic aici, unul dincolo. Un protocol national de cenzura a libertatii expresiei pe internet acolo, apoi unul aici. Un abuz impotriva unui segment social declarat „vicios” aici, un abuz dincolo…pas cu pas, directiva dupa directiva, abrogand sau restrangand drepturi individuale, economice, sau de asociere, intram intr-un nou regim. Dictatura soft a regimurilor paternalist-statist-progresiste, cu elitele lor eludand controlul democratic, intra treptat in vietile noastre si in istorie: Incet, pas cu pas, in doze mici, nu pe usa din fata si pe fata ci pe cea din spate si pe tacute.

dragos paul aligicaIn haosul „multipolar” (apropo: unde sunt teoreticienii de mai ieri ai „multipolaritatii”?!) vom avea de ales intre varii forme de autoritarism: soft si hard, asiatic sau european, birocratic sau personalizat, multiculti sau nationalist, progresist sau panslavist etc etc. etc. De toate pentru toti. Deasupra tuturor se ridica umbra optimalitatii intr-o lume occidentala hiper tehnologizata, etatizata si birocratizata: Totalitarismului Democratic. Stim in linii mari despre ce e vorba. E momentul sa revedem lucrarea clasica a lui J. L. Talmon, The Origins of Totalitarian Democracy. Aducerea ei la zi in lumina evolutiilor recente din lumea occidentala a corectitudinii politice si insidioasei clase de inchizitori, turnatori, agenti, baroni, propagandisti, utili si politruci asociati ei, se scrie practic de la sine.

Totalitarismul democratic, ne spune Talmon, se bazează pe presupozitia existentei unui adevăr unic și exclusiv în politică. (Evident, cel „corect”). Totalitarismul democratic recunoaște în cele din urmă doar un singur plan de existență pentru indivizi: cel politic. Nu te poti sustrage sferei politice in ceea ce preferi, ceea ce gandesti, in asocierile tale, in expresia ta, nu poti scapa de lungul brat al fortei politice care te indruma, controleaza si evident, te corecteaza.

„Totalitarismul democratic lărgește sfera de aplicare a politicii pana la a îmbrățișa întreaga existența umana. Tratează toata gândiriea și acțiunea umana ca având o semnificație socială și prin urmare, ca fiind pe orbita de acțiune politică. Ideile sale politice nu sunt doar un set de precepte pragmatice sau un set de tehnici aplicabile la o ramură specială a activității umane. Ele sunt o parte integrantă a unei filozofii atotcuprinzătoare. Politica este definită ca arta de a aplica această filozofie la organizarea societății iar scopul final al politicii se realizează numai atunci când această filozofie domneste suprem peste toate domeniile vieții umane”. J.L Talmon. Nu ar mai fi multe de adaugat.
Retrospectiv, 2015 pare a fi anul in care -pentru cei care au avut ochi sa vada- contururile au inceput sa se distinga.

Dragos Paul Aligica

Un gând despre “D. P. Aligica – Retrospectiv, 2015: Intre autoritarismul soft, european si cel hard, asiatic

  1. Soft paternalism (also referred to as asymmetrical paternalism and libertarian paternalism) is a political philosophy that believes the state can help you make the choices you would make for yourself „if only you had the strength of will as well as the sharpness of mind to do them”. But unlike ‘hard’ paternalists, who ban some things and mandate others, the softer kind aims only to skew your decisions, without infringing greatly on your freedom of choice.

    Adica Socialism Liberalismul spre care vor unii sa mearga acum.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Soft_paternalism

    http://papers.ssrn.com/sol3/pa....._id=405940

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.