Dan Andronic: F. Hollande vs. N.Sarkozy. O săptămână până la prezidenţialele din Franţa

Print Friendly, PDF & Email

Ne mai despart nici 7 zile până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Sondajele de opinie recente îl indică pe Hollande câştigător în turul II, dar slaba prezenţă la vot preconizată ar putea schimba acest rezultat. Cine este candidatul care îi poate crea probleme lui Francois Hollande ? Şi care sunt problemele ce i-ar putea pune beţe-n roate candidatului socialist ? Pentru o analiză electorală a situaţiei politice franceze vă invit să citiţi articolul de mai jos, preluat din « The Economist ».

Chiar dacă discută despre contracepţie la o masă rotundă cu grupuri feministe sau dezbate politica fiscală cu micii întreprinzători, Francois Holland, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franta, face o treabă foarte bună în a părea empatic şi solemn. Cu un stilou şi o foaie de hârtie la îndemână îşi ia notiţe şi promite: da, adolescenţii ar trebui să aibă acces la contracepţie gratuită,da, IMM-urile ar trebui să plătească taxe mai mici decât marile companii.

Cu doar o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale de pe 22 Aprilie, Hollande a reuşit, în ciuda a toate, să devină un candidat serios. Sondajele îl plasează la egalitate în primul tur cu Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte de dreapta, dar este favorit în câştigarea turului doi de scrutin, cu o diferenţă de la 6 la 10 puncte. Totuşi, chiar dacă a declarat război « lumii finanţelor » la anunţarea candidaturii sale în ianuarie, Hollande nu este capabil să-i inspire pe alegători. Afişul său de campanie îi dă aerul unui manager de bancă provincial. Mulţimile de la mitingurile sale, în săli de sport municipale din estul Franţei îl aplaudă cu căldură, dar nu frenetic. In ciuda planului său îndrăneţ de a taxa câştigurile de peste 1 million cu 75%, este perceput ca un moderat « moale » şi consensual. In partid, a fost numit Flanby( o marcă de budincă de caramel).

Deci, Hollande a încercat să transforme alegerile într-un vot de încredere asupra preşedinţiei lui Sarkozy. Bifează „petele negre” din ultimii cinci ani: datoria publică a crescut, şomajul a crescut, locurile de muncă în industrie au dispărut. Îşi bate joc de efortul lui Sarkozy de a promite să fie un preşedinte „altfel”. „Dimineaţa, la prânz şi seara, preşedintele în exerciţiu vine cu o idee nouă … el doar a uitat să le pună în aplicare în ultimii cinci ani!”,strigă domnul Hollande la Nisa. În contrapondere cu politica de dezbinare a lui Sarkozy, el promite unitate; împotriva extravaganţei,el promite să fie un preşedinte”normal”.

Această abordare a avut succes. „Hollande este mai puţin arogant şi îi ascultă pe oameni,”comenteaza Christophe Estrada de Tourniel,un profesor din Reims, în timp ce Hollande vorbeşte cu mulţimea în apropierea catedralei.”Este un stil diferit de guvernare, care este atractiv.” Problema este că în timp ce Sarkozy energizează dreapta, acest lucru nu este suficient pentru a accelera pulsul electoratului.

În golul emoţional al stângii a apărut Jean-Luc Mélenchon, un fost senator socialist care candidează acum pentru preşedinţie,susţinut de către comunişti. De-a lungul ultimelor şase săptămâni discursurile înflăcărate ale lui Mélenchon , cu pumnii săi încleştaţi şi promisiuni utopice au captat imaginaţia stângii şi l-au făcut pe Hollande să pălească prin comparaţie.El promite o „insurecţie civică”, retragerea din NATO, o creştere de 20% a salariului minim, o rată de impozitare care să atingă şi 100% şi pensionare la 60 de ani. Mitingurile sale în pieţe publice, inclusiv la Bastilia, se termină cu intonarea „Internationalei”.

Pe măsură ce cifrele din sondaje ale lui Melenchon au urcat, situandu-l uneori pe locul al treilea, scorul lui Hollande a scazut. Dar e posibil ca acesta să-şi fi atins plafonul.

[…]

Hollande spune că nu va negocia între cele două tururi descrutin. Dar va avea nevoie de sprijinul lui Mélenchon pentru runda a doua, în special pentru a nu se confrunta cu absenţala vot.

[…]
Dan Andronic

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.