Daniel Uncu: Columbienii nu iarta si nu uita. Sau, despre eroi si morminte (I)

Print Friendly, PDF & Email

Acordul de pace dintre gherilele comuniste FARC si guvernul Columbian a fost aruncat la gunoi prin votul popular al majoriatii columbienilor, care a votat impotriva implementarii acordului semnat saptamana trecuta sub privirile entuziaste ale lui John Kerry, Ban-Ki Moon si Raul Castro! Neomarxistul de la Washington este siderat! Socialistul de la New York, din fruntea ONU, este naucit! Comunistul de la Havana a ramas perplex! Mascariciul din fruntea FARC e revoltat! Presedintele Columbiei este profund dezamagit! Din nou, elitele (?) au demosntrat ca habar nu au ce vrea cetateanul. De unde, inainte de vot, trompetele stangii tipau asurzitor ca votul va fi fost covarsitor in favoarea acordului de pace, realitatea s-a dovedit cu totul alta…! Bunul simt al poporului columbian a refuzat sa cautioneze zecile de mii de morti cauzate de FARC si sa livreze tara pe mana comunistilor, care se si vedeau membri ai Parlamentului si ministri ai Cabintelui, catarati pe muntele de cadavre, crescut la umbra mortala a ambitiilor lor criminal-revolutionare din ultimii 52 de ani. Peste 200.000 de morti, in jur de 5 milioane de refugiati si zeci de mii de oameni rapiti. O jumatate de secol de razboi civil in care bolsevicii columbieni nu au reusit sa isi impuna revolutia, care ar fi trebuit sa „salveze” tara din mana „capitalismului putred”, insa au inecat in sange si lacrimi o tara si un popor. Columbienii au decis prin vot ca NU vor sa uite si sa ierte masacrul.

Deocamdata, Columbia a reusit sa evite inscrierea pe traiectoria, care in numai 20 de ani a distrus complet Venezuela. Predarea tarii in bratele ticalosirii istorice, prin integrarea teroristilor comunisti in viata politica legitima nu s-a produs. Poporul columbian pretuieste memoria mormintelor si isi respecta eroii. Caci despre eroi si morminte este vorba. Si, despre pedepsirea asasinilor. Nicidecum despre compromisuri ce nu pot avea nici chip si nici nume pentru a fi descrise…

Costurile unei asemenea actiuni populare preventive sunt, insa, greu de anticipat. Nimeni nu stie in acest moment ce se va intampla maine, in ciuda apelului la pace facut atat de presedintele tarii, cat si de liderul FARC. Dupa 4 ani de negocieri si aproape 300 de pagini scrise, acordul de pace a picat testul iertarii unei populatii traumatizate, revoltate si speriate. Speriate si scarbite de aranjamentul imund la care se ajunsese.
Constiinta tacuta a columbienilor a vocalizat traumele si revolta si a aruncat la gunoi un acord rusinos, edificat cu sfidarea sutelor de mii de victime ale FARC!

Dan Uncu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.